Deel dit artikel
-

Google voert bestedingen R&D op

Google wil meer spenderen aan onderzoek. In het tweede kwartaal stegen de uitgaven al met 21 procent. De plannen voor uitbreiding leidden tot een overname in Zuid-Amerika en een conflict met Microsoft over de leidinggevende voor het nieuw op te richten Google-lab in China.

Google spendeerde in het tweede kwartaal 96 miljoen dollar aan R&D (research & development), zo blijkt uit de cijfers voor het tweede kwartaal en de conference call van het bedrijf met analisten. Het betekent een groei van 21 procent in vergelijking met de 79 miljoen dollar die de zoekmachine hieraan uitgaf in het eerste kwartaal.

In verhouding tot de totale omzet zijn de bestedingen echter nog bescheiden. In het tweede kwartaal lag het op 6,9 procent van de omzet, in het eerste kwartaal 6,3 procent. Tijdens een conference call met analisten gaf Google-cfo George Reyes aan dat het bedrijf meer wil spenderen. “Verwacht op dit vlak de komende kwartalen een groei in bestedingen.”

Deze week kwamen er al plannen naar buiten voor twee nieuwe onderzoekscentra, naast de zeven bestaande labs in Tokio, Zürich, Bangalore (India), New York, Santa Monica, Kirkland en Mountain View (het hoofdkantoor van Google). Google kocht voor een onbekend bedrag het Braziliaanse onderzoekslab Akwan Information Technologies, dat gespecialiseerd is in zoektechnologie voor bedrijven. Het Braziliaanse bedrijf moet uitgroeien tot het Zuid-Amerikaanse onderzoekscentrum voor Google.

Ook start Google in het derde kwartaal met een onderzoekscentrum in China, zo maakte het bekend. De leiding komt daar in handen te liggen van Dr. Kai-Fu Lee, die door Google werd weggekocht bij de Chinese onderzoekstak van Microsoft. Dat heeft inmiddels geleid tot rechtszaken over en weer, omdat Lee volgens Microsoft een concurrentiebeding heeft. Google vindt dat Microsoft ten onrechte een dergelijke bepaling opneemt in het arbeidscontract.

Google heeft in het tweede kwartaal de omzet en winst sterk laten stijgen. De omzet groeide met 98 procent naar 1,3 miljard dollar en de winst nam toe van 79,1 miljoen dollar naar 342,8 miljoen dollar. Het bedrijf waarschuwde echter dat de groei in het derde kwartaal dit jaar waarschijnlijk minder zal zijn dan vorig jaar. In reactie daarop daalde de koers nabeurs met 5,7 procent.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond