Deel dit artikel
-

Google ziet vooral groei in mobiel

Google is van mening dat mobiel internet de sleutel is tot zijn verdere groei. Google wil de markt van mobiel internet veroveren door alleen de software te ontwikkelen voor mobiele telefoons en de hardware over te laten aan bedrijven die daar meer verstand van hebben.

De zoekgigant heeft een besturingssysteem voor mobiele telefoons ontwikkeld en deals gesloten met een aantal grote bedrijven in de markt voor mobiele technologie. Het besturingssysteem voor mobiele telefoons is gebaseerd op de open-source Linux-code. Op het OS draaien standaard applicaties van Google, zoals Gmail en Google Map, maar het ondersteunt tevens applicaties van externe ontwikkelaars. Sprint Nextel, Deutsche Telekom's T-Mobile USA, Motorola en Samsung Electronics gaan mobiele telefoons ontwikkelen waarop Google's OS zal draaien. 

Er gingen geruchten dat Google bezig was met het ontwikkelen van een eigen mobiele telefoon die moest concurreren met Apple's iPhone. Maar in tegenstelling tot Apple heeft Google geen goede naam in de ontwikkeling van hardware. De zoekgigant richt zich daarom op de software voor mobiele telefoons en laat de ontwikkeling van de hardware over aan bedrijven die daar meer ervaring in hebben.

De mobieltjes met Google's OS zullen halverwege 2008 te koop zijn.

Deel dit bericht

5 Reacties

Sjoerd van Dijk

Ik weet niet zo goed wat ik er van moet vinden, opzich maakt Google mooie producten en leverd diensten waar iedereen eigenlijk lang op wacht. Zoeken, koppelen medische dosiers, online documenten bewaren bewerken en delen, mail chat en ga zo nog maar even door. Die mate waarin Google verweven zit in ons online leven is eigenlijk best groot. En nu met het mobiele platform erbij is voor Google de circel bijna rond, wie ben je? Wat doe je? Wie zijn je vrienden? En nu dan ook wie bel je, met wie sms'je en uiteraard waar ben je? Ik ben absoluut niet iemand die bang is zijn privacy te verliezen, je kan het uiteraard ook allemaal niet gebruiken, maar je gaat bijna denken de NSA of een andere Amerikaanse overheidsinstelling er achter zit. Of ben ik u heel paranoia?

Pim

@Sjoerd: Ja. Google gaat een platform bieden voor de mobiel, gelijk aan Microsoft (waarschijnlijk wat gebruiksvriendelijker 🙂 ) niets meer.Vraag je je hetzelfde ook af bij de Telecom aanbieders – die inderdaad alles van je weten en vrolijk delen met de overheid zonder dat je het weet – of bij Microsoft ?

Tim

@Pim & Sjoerd: Achter elke technologische ontwikkeling zit een etische & morele kant. Het probleem is dat op internet dat niet bestaat, dat wij deels beschermd worden door wetten die onze privacy beschermen is fijn…maar wij hebben en zullen geen privacy meer hebben bij het doorontwikkelen van Internet. Komt vast nog wel een burgerinitiatief ofzo na aanleiding van een aantal incidenten zoasl uitlekken van medische dossiers, strafbladen, fin gegevens…..Puur als je al bekijk wat een bedrijf via trackingsystemen te weten kan komen, ik durf er bijna niet over na te denken hoe dat over 20-30 jaar gaat. Dan weet ik zelfs of de kavia van je dochter een scheiding heeft naar rechts.

Paul

Vanuit mijn perspectief als voorzitter van het nederlandse Open Mobiel Internet initatief zijn de nieuwste ambities van Google met Android zondermeer goed nieuws.  Er is al veel bereikt de afgelopen 2 jaar met flatfee's en vrijheid biedende operator portals. Nu gaat Android het proces van inovatie op mobiel internet versnellen. Het wordt weer zoals 'vroeger' op het caste internet normaal was om vanuit je garage een killer applicatie te bouwen. Wie heeft daar geen baat bij ? Paul Brackelvoorzitter Open Mobiel Internetwww.openmobielinternet.com

Ardy Bullee

Japan loopt een aantal jaren voor op onze westerse wereld. Zo wordt in Japan het mobiele internet geprefereerd boven het vaste internet. 100 miljoen inwoners of 4 van de 5 japanners heeft mobiel internet. Dat Google in mobiel stapt is dan ook eenvoudig te verklaren. Ardy Bulleewww.telecomlog.nl

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond