Deel dit artikel
-

Greenpeace onderzoekt gif in spelcomputers

Greenpeace roept de spelcomputerfabrikanten op om hun producten gifvrij te maken. De populaire spelcomputers Wii, Playstation 3 en X-box 360 bevatten veel giftige stoffen.

De milieuorganisatie baseert de uitkomsten op een kleine steekproef. Greenpeace kocht en demonteerde één exemplaar van elk van de drie spelcomputers. Hierin werden onder andere weekmakers aangetroffen die in kinderspeelgoed verboden zijn door de Europese Commissie. Spelcomputers worden officieel niet beschouwd als speelgoed.

De spelcomputerfabrikanten zijn zich wel bewust van giftige stoffen in hun producten. Microsoft heeft zich al gecommitteerd om PVC en BFR’s in zijn hardware uit te bannen voor 2010. Sony deed eerder ook de belofte om beide stoffen niet meer te gebruiken na 2010, maar alleen voor de mobiele producten en de PSP. Ook Nintendo wil PVC in zijn producten weren, maar heeft hiervoor nog geen tijdslimiet gesteld.

Niet in alle onderdelen van de spelcomputers zitten giftige stoffen. "De test laat zien dat bijna alle onderdelen zonder gif gemaakt kunnen worden. Sony, Microsoft en Nintendo moeten ophouden spelletjes te spelen en werk maken van het op de markt brengen van een gifvrije spelcomputer", zegt Kim Schoppink, campagneleider giftige stoffen van Greenpeace Nederland.

In alle drie de spelcomputers werden broomhoudende vlamvertragers teruggevonden. De hoogste concentraties werden aangetoond in de PS3 en de Wii. Ook wijst het onderzoek (PDF) van Greenpeace uit dat de Xbox 360 en de PS3 hoge concentraties weekmakers bevatten die verboden zijn in kinderspeelgoed.

Wereldwijd worden er jaarlijks 60 miljoen spelcomputers verkocht. Het gif komt vrij tijdens de productie, het gebruik en met name in de afvalfase. Veel gebruikte spelcomputers worden verscheept naar ontwikkelingslanden, waar arbeiders het afval zonder veiligheidsmaatregelen verwerken.

Het onderzoek van Greenpeace naar gif in spelcomputers is onderdeel van haar campagne om de elektronica-industrie gifvrij te maken. Daarnaast wil Greenpeace dat elektronicafabrikanten hun afgedankte producten inzamelen en op een verantwoorde manier verwerken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond