Deel dit artikel
-

“Groeiende interesse legale muziekdiensten”

Het gebruik van filesharing-programma's als Kazaa is in de Verenigde Staten op zijn retour, terwijl de interesse voor Napster en Apple's iTunes MusicStore groeiende is. Dit komt naar voren in onderzoek van ComScore en Pew Internet & American Life Project.

Het aantal downloaders liep in de afgelopen drie jaar terug van 35 miljoen tot 18 miljoen, aldus Pew Internet & American Life Project , een non-profit onderzoeksgroep, en onderzoeksbureau ComScore . Als percentage op het totale aantal internetters liep het aantal downloaders daarmee terug van 29 tot 14 procent.

Pew Internet en ComScore suggereren dat de dreiging van de platenindustrie met rechtszaken downloaders heeft afgeschrikt. In juni bezochten nog 35 miljoen unieke bezoekers Kazaa, aldus de statistieken van ComScore. Na de bekendmaking van muziekorganisatie RIAA dat rechtszaken tegen muziekuitwisselaars zouden volgen (eind juni) en de verzending van de dagvaardingen (augustus) daalde het aantal bezoekers tot 26 miljoen in oktober.

De grootste verliezer, procentueel gezien, onder de filesharing programma's is Grokster, dat het aantal gebruikers met 59 procent zag teruglopen in de periode november 2002 tot en met november 2003. WinMX verloor 25 procent terrein, BearShare 9 procent en Kazaa 15 procent. De terugval betekent overigens niet per definitie dat de hoeveelheid muziek die wordt uitgewisseld is ook even sterk is afgenomen.

ComSore zegt dat "in de afgelopen maanden een groeiend aantal consumenten zich richt op betaalde muzieksites". In november 2003 bezochten 3,2 miljoen Amerikaanse internetters Napster.com, dat eind oktober in zijn legale hoedanigheid opnieuw werd gelanceerd. De iTunes Musicstore van Apple, die in oktober beschikbaar kwam in een Windows-versie, kreeg bezoek van 2,7 miljoen Amerikaanse internetters. Of het hier om unieke bezoekers ging werd echter niet expliciet vermeld.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond