Deel dit artikel
-

Hobbysite zwicht in zaak tegen IDG

De hobbysite PortableGear is al vóór het kort geding dat IDG tegen haar had aangespannen voor de uitgever gezwicht. Beheerder Martijn van der Maas besloot "wegens te hoge proceskosten" IDG een compromisvoorstel te doen. Het kort geding, dat 8 juli zou dienen, is daarmee van de baan.

IDG spande de zaak tegen PortableGear aan omdat de site zonder toestemming integraal artikelen uit IDG-publicatie WebWereld plaatste. In het bereikte compromis beperkt Van der Maas zich voortaan tot een kort citaat en inleiding plus een link naar het origineel. Van der Maas zegt voortaan artikelen uit alle online media voortaan zo te behandelen: "gelijke monniken, gelijke kappen".

Van der Maas, student Algemene Sociale Wetenschappen in Utrecht, had eind vorige week besloten niet toe te geven aan de eisen van IDG om de WebWereld -artikelen te verwijderen en het op een kort geding aan te laten komen. Maar afgelopen weekend begon hij naar eigen zeggen te twijfelen over de hoge kosten. Die gingen volgens hem "richting de 4000 euro". Daarvoor moet hij "een jaar werken met bijbaan".

Bovendien was Van der Maas bang dat de kosten verder zouden oplopen als het conflict voor een hogere rechtbank moest worden uitgevochten. Ook de afloop van de nog lopende zaak van PCM, Financieel Dagblad en De Telegraaf tegen de drie grootste knipseldiensten van Nederland (die artikelen uit deze kranten inscannen en verkopen) zou volgens hem "nog roet in het eten kunnen gooien".

Nick van Leeuwen, Content & Technology Manager van IDG.nl noemt het "ongeloofwaardig" dat Van der Maas het ontbreken van middelen als argument voor het terugtrekken aanvoert. Christiaan Alberdingk Thijm had immers aangeboden alleen voor een reiskostenvergoeding Van der Maas te willen bijstaan. Die laatste zegt nu dat de internetjurist voor die vergoeding "een flinke reis had kunnen maken", maar wil dat verder niet toelichten.

De beheerder van PortableGear, dat de berichten plaatst naast besprekingen van PDA's, digitale camera's en andere apparaten, meent overigens nog steeds dat hij een goede kans had gemaakt in het kort geding. Het kort geding leek te gaan draaien rond artikel 15 van de Auteurswet uit 1912, die het overnemen van nieuwsberichten onder bepaalde voorwaarden toestaat. Alberdingk Thijm had aangekondigd zijn verdediging te willen baseren op een arrest van de Hoge Raad uit 1995 dat papieren knipselkranten toestaat.

Deel dit bericht

1 Reactie

Jan Gerritsen

Dat is makkelijk: "De beheerder van PortableGear, dat de berichten plaatst naast besprekingen van PDA's, digitale camera's en andere apparaten, meent overigens nog steeds dat hij een goede kans had gemaakt in het kort geding" Wanneer je een zaak als deze wint worden de proceskosten vergoed. Dus als je denkt een goede kans te maken moet je het doorzetten, en niet menen te moeten beweren dat je "toch wel een goede kans had gemaakt".. Geef maar gewoon toe dat je dondersgoed beseft dat een dergelijke manier van opereren niet legaal is en dat je je daarom terugtrekt… Wel goed om je scriptie over te schrijven:"wat is de betekenis van copyright op internet?":)

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond