Deel dit artikel
-

Homestore.com rommelde in de boeken

update Homestore.com blijkt met de boekhouding te hebben gesjoemeld en heeft vorig jaar voor 46 miljoen dollar teveel aan omzet geboekt. Drie voormalige leidinggevenden hebben toegezegd schuld te bekennen. Volgens de Wall Street Journal was AOL, waar de boeken ook onderzocht worden, eveneens betrokken bij de frauduleuze handelingen.

Homestore.com is een bedrijf dat websites beheert waar onroerend goed wordt aangeboden, aanvullend levert het bedrijf ook technologie aan makelaars voor het beheren van databases. Bij het bedrijf werken 2800 mensen, vorig jaar leed het een verlies van 1,47 miljard dollar op een omzet van 325,1 miljoen dollar.

Het onderzoek bij Homestore spitst zich toe op het ten onrechte boeken van omzet. Het bedrijf kocht begin 2001 voor vijftig miljoen dollar aan software van bedrijven, waarbij het deze bedrijven dwong om voor miljoenen aan reclame bij AOL te besteden. De omzet die daardoor bij AOL ontstond kwam in de boeken van Homestore.com terecht, aldus de Wall Street Journal. Deze 'driehoek' zou volgens de krant zestien maal gebruikt zijn wat leidde tot 46,4 miljoen dollar aan te veel geboekte omzet.

De voormalige CFO, COO en Director of Operations bij Homestore.com hebben inmiddels schuld bekend. Twee van de drie zouden ook inzicht kunnen geven in de betrokkenheid van AOL bij de frauduleuze handelingen. Volgens de Wall Street Journal is voormalige leidinggevende bij AOL Eric Keller direct betrokken geweest bij de transacties. Keller is al eerder door AOL ontslagen vanwege de deals die hij sloot met Homestore en softwareleverancier PurchasePro, dat inmiddels bankroet is. Enkele weken geleden meldde persbureau Reuters over de banden tussen Homestore, AOL en PurchasePro. Homestore werd toen meteen aangeklaagd door een pensioenfonds in de Verenigde Staten, dat zich als belegger benadeeld voelde.

Het onderzoek van de SEC werd onlangs nog tegen AOL-veteraan Steve Case gebruikt. Hem wordt verweten door aandeelhouders en directieleden bij AOL Time Warner dat het slecht gaat met AOL. Case overleefde vorige week echter een door buitenstaanders als "belangrijk" getypeerde bestuursvergadering. Resultaten van het SEC-onderzoek zijn nog niet openbaar gemaakt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond