Deel dit artikel
-

IBM: 15 duizend nieuwe medewerkers gevraagd

IBM wil dit jaar 15 duizend nieuwe medewerkers aannemen. Het bedrijf maakte dit bekend nadat het de winst in het vierde kwartaal meer dan verdubbelde. Of er in Nederland nieuwe banen gecreëerd worden is nog onduidelijk.

IBM maakte vorige week goede resultaten voor het vierde kwartaal bekend, het zag de winst meer dan verdubbelen tot 2,7 miljard dollar (1,55 dollar per aandeel). De omzet steeg met 9,4 procent tot 25.91 miljard dollar. Voor 2004 was IBM optimistisch, cfo John Joyce zei hernieuwde industriele groei te verwachten.

Het inhuren van 15 duizend nieuwe mensen onderstreept de goede resultaten van IBM. Met de toevoegingen heeft IBM 330 duizend mensen in dienst, het hoogste aantal sinds 1991. Ongeveer 4500 nieuwe functies zullen er ontstaan in de Verenigde Staten, met name gericht op software en services. De resterende banen worden gecreëerd in China, India en Europa. De Nederlandse vestiging van IBM kon niet zeggen of er ook in Nederland nieuwe medewerkers ingehuurd zullen worden. "Afgezien van de Verenigde Staten zijn er geen andere landen waarover IBM aantallen gaat melden", zegt een woordvoerster van het bedrijf.

Ondanks het creëren van nieuwe werkgelegenheid, ligt IBM in de Verenigde Staten ook onder vuur vanwege het verplaatsen van werk naar landen met lage lonen. Zo zou het bedrijf van plan zijn om "enkele duizenden" hooggekwalificeerde banen te verplaatsen van de Verenigde Staten naar China, om zo jaarlijks 168 miljoen dollar te besparen, zo meldt de Wall Street Journal. Een programmeur in China zou een programmeerklus klaren voor 12,50 dollar per uur, waar zijn Amerikaanse collega 56 dollar per uur kost, zo citeert de krant uit interne IBM documenten.

Een woordvoerder van IBM bevestigt dat er dit jaar rond de 3 duizend banen vanuit de Verenigde Staten naar lage lonen landen verplaatst zullen worden. Over de plannen voor 2005 wilde hij geen uitlatingen doen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond