Deel dit artikel
-

ICT-Kenniscongres: innovatie door te netwerken

Innovatie binnen de ICT kan enorm aan kwaliteit winnen door te netwerken. Dat moet gebeuren door een "intensieve persoonsgebonden interactie" tussen bedrijven en kennisinstellingen, zo zei voormalig Getronics-topman Ton Risseeuw op het Nederlands ICT-kenniscongres.

"Innovatie wint aan kwaliteit als het plaatsvindt binnen netwerken. Niet door te borrelen, maar door een intensieve persoonsgebonden interactie tussen bedrijven en kennisinstellingen", zo stelde Ton Risseeuw op de slotdag van het tweedaagse ICT-Kenniscongres . De oud-topman van Getronics gelooft veel minder in formele samenwerkingsovereenkomsten tussen genoemde partijen, maar bepleitte een "levendige uitwisseling". Risseeuw: "Het moet weer zinderen."

Volgens Risseeuw verloopt ICT-gerelateerde innovatie "bij uitstek cyclisch en interactief". Hij hield in dit verband ook een lofzang op de "entrepreneurial scientist" die kan zorgen voor een "fluïde overgang tussen bedrijven en kennisnetwerken". Risseeuw wil meer deeltijdhoogleraren en bij bedrijven gedetacheerde professoren.

"Veel mensen praten geringschattend over een bijklussende hoogleraar en gaan er nog steeds angstig mee om, alsof het om iets vies gaat", meent de eigenzinnige Risseeuw. De kwaliteit van het netwerk valt of staat met personen, zo zei hij. Een dag eerder stelde een andere spreker op het ICT-kenniscongres dat degene die inzet op innovatie op zoek moet gaan naar de "zwakke schakels" in zijn netwerk.

Risseeuw verwees in zijn speech nog eens naar de conclusie die de verkenningscommissie Kennis voor de Netwerkeconomie onder zijn voorzitterschap in januari 2001 trok. Het toen gepubliceerde rapport 'Verlangen naar de Eindeloze Zee' behandelt – in opdracht van de overheid – de vraag naar organisatie en inrichting van de ICT-gerelateerde publieke kennisinfrastructuur in ons land.

Dat rapport adviseerde behalve het genoemde stimuleren van persoonsgebonden interactie ook de ondersteuning van excellentie. Personen en groepen die hun sporen al verdiend hebben moeten financiële steun ontvangen, de overheid moet in de ogen van de commissie niet sturen op basis van specifieke thema's of "verdelende rechtvaardigheid". Ook werd in de studie gepleit voor meer focus op accountability dan op vertrouwen, meer aandacht voor het uitventen van kennis en extra geld voor ICT-gerelateerd onderzoek.

Risseeuw denkt nu dat het rapport "een gevoelige snaar heeft geraakt en veel in gang heeft gezet". Hij wijst onder meer op het werk van de Taskforce ICT en Kennis (die ICT-onderzoek meer in overeenstemming tracht te brengen met de behoeften van ICT-bedrijven), de initiatieven van het ICT-platform over de maatschappelijke gevolgen van de kwetsbaarheid van digitale systemen en een andere opzet van het ICT-investeringsprogramma ICES-KIS .

Het ICT-Kenniscongres 2002, dat gehouden werd in Den Haag, richtte zich op de diverse gebieden in Nederland waarin ICT een rol speelt, zoals verkeer en vervoer, handel tussen bedrijven en veiligheid.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond