Deel dit artikel
-

IDC: cyberterroristen zullen grootschalige online aanval doen

Onderzoeksbureau IDC voorspelt dat cyberterroristen komend jaar een grootschalige aanval op internet zullen doen. Als gevolg daarvan zal internet minstens twee dagen lamgelegd worden en zal de economie ontwricht raken.

IDC komt tegen het einde van ieder jaar met tien voorspellingen over de ontwikkeling van technologie in het daaropvolgende jaar. Het ondervraagt hiervoor ongeveer zevenhonderd analisten die het in dienst heeft. Tegenover Cnet zegt het bedrijf dat normaal gesproken zeven van de tien voorspellingen uitkomen.

Voor 2002 voorspelde het dat streaming media meer gebruikt wordt, beveiligingsplannen door bedrijven opnieuw onder de loep worden genomen en dat de hype rond webservices tot "hysterie" zou leiden. Dat bleek redelijk in lijn met wat er gebeurde. Achteraf gezien minder juist was de verwachting dat digitale identificatiediensten zoals Passport van Microsoft gemeengoed zouden worden en dat de IT-industrie halverwege 2002 uit het dal zou komen.

De meest in het oog springende voorspelling voor komend jaar is die van de grootscheepse aanval van cyberterroristen. Verder voorziet IDC dat de bestedingen aan ICT komend jaar met zes procent zullen stijgen, tot een bedrag van 1.900 miljard dollar. Huidige cijfers over bestedingen in de Verenigde Staten worden door het onderzoeksbureau bemoedigend genoemd. Een andere voorspelling voor komend jaar is dat Linux zijn marktaantdeel stevig zal uitbreiden ten koste van Unix. "Linux zal Unix opeten", zegt een analist van IDC.

IDC meldt ook dat spam komend jaar veertig procent van het totale e-mailverkeer zal beslaan. Het doet deze uitspraak als onderdeel van de voorspelling dat berichtenverkeer komend jaar met 27 procent zal groeien. Het zakelijk berichtenverkeer, de markt waar AOL, Microsoft en Yahoo zich nu sterk op richten, zal komend jaar verdubbelen, tot dertig miljoen gebruikers. IDC zegt echter dat het onduidelijk blijft of dit zakelijk berichtenverkeer bijdraagt aan de productiviteit. Het aantal verzonden e-mails zal groeien met dertig procent, aldus IDC, tot dertig miljard per dag.

De IT-services markt zal komend jaar nauwelijks groeien, of wederom dalen, zoals dit jaar ook gebeurde, verwacht IDC. Reden is dat bedrijven hun projecten kleinschaliger opzetten en overstappen op outsourcing. Wireless LAN- netwerken zullen sterk groeien, wat ervoor zorgt dat de introductie van 3G belemmerd wordt. IDC verwacht dat telecommunicatiebedrijven meer gaan inzetten op 'hot spots', plekken waar een draadloos netwerk aangelegd wordt, zoals bijvoorbeeld een hotel, winkel of park, en waar via bijvoorbeeld een laptop of PDA (tegen betaling) toegang verkregen kan worden tot het web.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond