Deel dit artikel
-

IEX.nl verwacht dit jaar winst te maken

De beleggerssite IEX.nl heeft de 750.000e posting genoteerd in haar discussieforums. Per dag komen er zo'n 1500 bij. Mede-oprichter Michael Kraland verwacht dat er dit jaar winst wordt gemaakt met de site.

IEX.nl viert in januari het vijfjarig bestaan, en wist in de afgelopen jaren uit te groeien tot een zeer actieve community van beleggers. De bekende vermogensbeheerder Michael Kraland is een van de mede-oprichters van IEX.nl. Kraland waakt over de toon van de content en schrijft columns. Onlangs trok hij Pieter Kort (ex-Quote Finance) aan als hoofdredacteur van de site. Kraland zegt dat IEX dit jaar waarschijnlijk winst gaat maken. Kraland: "We zien hogere toppen en hogere dalen. Vorig jaar was het overleven. Dit jaar hebben we het pad naar winst gevonden en volgend jaar wordt de doorbraak."

Kraland vertelt over het ontstaan van de forums: "Op een dag in 2000 keek ik naar een aantal toonaangevende financiële sites in het buitenland en zag op de message boards niets dan bagger, ellende en agressiviteit. Dat negatieve, die grenzeloze vulgariteit wilden we vermijden. Slechte postings verdringen namelijk de goede. We wilden juist de positieve kant van internet gebruiken. Daarom hebben we er moderatoren op gezet. Ik heb zelf ook een aantal malen ingegrepen, maar het blijft lastig om dat goed te managen."

Volgens Kraland zijn er onder degenen die reacties plaatsen verschillende typen te onderscheiden. "Er zijn neo-marxisten bij, die geld met geld verdienen fout vinden maar wel op de beurs handelen. Dan zijn er pure anarchisten en a-sociale schreeuwers. Voorts hebben we stalkers gehad; mensen die alles uitzochten wat je ooit geschreven had, dat uit zijn verband trokken en je daarmee treiterden. Ook mensen met uitgesproken politieke ideeën roeren zich in de forums. Voor Israël, tegen Israël. Ook het pro- en anti-Amerikanisme komt steeds in golven terug. Gelukkig heb je er ook erudiete, interessante figuren tussen en mensen die gewoon beleefd zijn."

Om de uitwassen tegen te gaan stelde IEX een reglement op. De handhaving daarvan riep in miniatuurvorm alle problemen van de wetshandhaving op, aldus Kraland. "We hebben een moderator gehad die alles weghaalde wat maar enigszins niet deugde. Dat ging te ver. Aan de andere kant heb je dan weer mensen die overgaan tot subtiele vormen van treiteren. Die bijvoorbeeld K.. schrijven in plaats van Kut. Het is net een schoolklas, waarin kinderen proberen hoe ver ze kunnen gaan totdat ze er uit worden gestuurd."

Een speciale categorie is die van de liefhebbers van pennystocks, zo merkte Kraland. "Ik heb het wel eens gewaagd om bijvoorbeeld van een aandeel als Antonov te zeggen dat het waardeloos was. Daarop kwamen de liefhebbers massaal in opstand. Ze bestookten me echt met e-mail. Het zijn net kleine sektes; volkomen irrationeel, geleid door goeroe's en keihard tegen afvalligen. En natuurlijk klagen dat we niet over zo'n aandeel schrijven."

Een serieus probleem is koersmanipulatie. Kraland: "We grijpen altijd meteen in als we merken dat er een 'shuffle' gaande is; als er iemand bezig is om mensen op te zwepen een bepaald aandeel te kopen. Zo'n figuur schrijft dan bijvoorbeeld dat zijn zwager toevallig van dezelfde kopieermachine gebruikmaakt als de CFO van dat-en-dat bedrijf, die er net een kopietje op had gemaakt over een grote ophanden zijnde order en het origineel had laten liggen. Mensen met dat soort verhalen gooien we er altijd meteen af, hoewel we misschien niet eens verplicht zijn dat te doen. Zo speelden wij in de geruchtmakende zaak tegen de manipulator Hercules gelukkig geen rol."

Zou IEX zonder de forums net zo groot zijn geworden? Kraland: "Dat weet ik niet. Ik betwijfel of de forums van wezenlijk belang zijn voor onze adverteerders. Het gezicht van IEX zijn de columnisten. Anderzijds trekt het een het ander op. De forums zorgen wel voor veel verkeer."

Deel dit bericht

2 Reacties

Kees Venema

Gefeliciteerd. Mooie actie van IEX: hun 5 jarig bestaan vieren met "down" gaan, zie: http://www.hyped.nl/hyped/archives/00000765.htm  En dat terwijl ik lid ban van IEX Premium!

Henk

Beste mensen, Kan er ook toegelicht worden hoe men deze winst maakt c.q. denkt te gaan maken? Vindt het overigens jammer dat IEX zich nu distantieert van Hercules terwijl het in eerste instantie met Hercules dweepte. Hoop dat er een reactie gegeven kan worden

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond