Deel dit artikel
-

Inkrimpen personeelsbestand geen garantie voor voortbestaan

Twintig procent van de internetbedrijven die sinds december 1999 hebben gesneden in de kosten door inkrimping van het personeelsbestand, is failliet. Tenminste, dat zegt outplacementfirma Challenger, Gray & Christmas in een onderzoek.

Van de 122 onderzochte bedrijven die in de laatste acht maanden mensen hebben ontslagen, blijken er inmiddels 24 failliet te zijn. De afgelopen vier weken zijn er volgens Challenger ruim 2000 banen geschrapt bij bedrijven die websites runnen. Dat brengt het totaal 'Nieuwe Economie-ontslagen' vanaf december 1999 op bijna 7600.

De Internet retailsector neemt het grootste gedeelte van de ontslagen voor haar rekening: in totaal 24 procent. Volgens Challenger zijn bedrijven die goederen en services via het Internet aan elkaar verkopen het best in staat om de shake-out te overleven. John Challenger, CEO van Challenger, Gray & Christmas, zei hierover tegen Bloomberg : "Het is bewezen dat je als vroege toetreder (business-to-business) op het Internet beter voorbereid bent op het trotseren van grote veranderingen in de markt dan een aantal van de nieuwkomers."

Verschillende bedrijven hebben de afgelopen maanden een personeelsinkrimping aangekondigd. Een aantal voorbeelden van bedrijven die vorige maand op personeel gesaneerd zijn illustreert de trendmatigheid waar Challenger het over heeft. Overigens zijn onderstaande bedrijven niet failliet:.Op 8 juni jl. ontsloeg Corel 320 werknemers. De Canadese softwaremaker ontslaat daarmee 21 procent van haar werknemers als onderdeel van een kostenbesparing die 40 miljoen dollar bedraagt.

Op 12 juni 2000 ontslaat reel.com , DVD en video e-tailer, ruim 200 man personeel en draagt haar e-commerce operaties over aan Buy.com, een voormalige concurrent. Twee dagen later legt 20 procent van de werkkrachten van muziek retailer eMusic.com het loodje door een kostenbesparende operatie. Op 22 juni ontdekt maar liefst 41 procent van furniture.com 's personeel dat het zonder werk zit. Deze stap kwam twee dagen nadat het bedrijf een private investering had ontvangen van 27 miljoen dollar: het bedrijf zegt het personeel te hebben ontslagen om in de kosten te snijden en om winst te kunnen maken.

Deel dit bericht

1 Reactie

Wilto Hofman

Op zich jammer dat de maatregelen die dergelijke bedrijven hebben genomen niet meer mogen baten. Gelukkig zijn er genoeg Internetbedrijven die het wel redden met of zonder Venture Capitalist. Daarnaast is het goed voor de ontwikkeling van de branche dat er een shake out plaats vindt. Dit geeft ruimte voor die bedrijven die gezond zijn.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond