Deel dit artikel
-

“Internet Explorer wordt ingewisseld voor Firefox”

Het lijkt erop dat gebruikers van Internet Explorer overstappen op Mozilla's Firefox. Volgens statistiekenbureau OneStat.com groeide het marktaandeel van alle browsers van Mozilla met 5 procentpunt, gelijktijdig daalde het aandeel van Internet Explorer met hetzelfde percentage.

Het totale marktaandeel nu van alle Mozilla-browsers is 7,35 procent, aldus OneStat.com. Firefox neemt daarvan 4,58 procent voor zijn rekening. Eind mei had Mozilla een marktaandeel van 2,1 procent.

Internet Explorer van Microsoft is nog steeds de dominante marktpartij. Het marktaandeel van Internet Explorer 6.0 groeide sinds mei met 11,65 procentpunt. Alle versies van Internet Explorer zijn goed voor een marktaandeel van 88,9 procent, wat 5 procentpunt minder is in vergelijking met eind mei. “Het lijkt erop dat mensen overstappen van Internet Explorer naar de nieuwe Firefox-browser”, zegt Niels Brinkman, mede-oprichter van OneStat.com.

De meest populaire browsers op het web zijn:

Naam Marktaandeel
1 Microsoft IE 6.0 80,95 procent
2 IE 5.0 4,18
3 IE 5.5 3,66
4 Firefox 0.1 2,79
5 Mozilla 1.x 2,77
6 Firefox 1.0 1,79
7

Opera 7.x

1,29

 

Het totale marktaandeel van alle Opera-browsers bedroeg 1,33 procent. Safari (Apple) bedient nu 0,91 procent van de markt. 

Bron: OneStat.com

Deel dit bericht

20 Reacties

Heinz Manderfeld

Ik heb zelf de browser draaien sinds dit weekend. Mijn persoonlijke overtuiging is dat deze browser Explorer zal verdringen. Dit product is vele malen beter dan Explorer. Bill…..eat your heart out!

Selwyn

Waarom is hij beter, ik zie een aantal flinke minpunten in de grafische prestaties van deze browser. Ik gebruik firefox al een tijdje.

dnhk

Ik gebruik hem zelf nu een paar maanden en ben er heel tevreden over. Alleen de windows media player wil maar problemen blijven geven maar verder doet ie alles( op wat inlogsites na )

Jef Martens

Sinds vorig jaar maak ik gebruik van drie verschillende browsers. Ik werd gek van het crashen van IE 6.0 en daardoor meerdere vensters te 'verliezen'. Daarom gebruik ik Maxthon (voorheen MyIE 2) een browser die in princiepe IE gebruikt op zijn eigen manier om zo tabbed browsing, gesture commands en allerlei andere foefjes te gebruiken. Een van de mooiste opties is het terugbrengen van oude webpagina's na een vastloper of een PC die door stroomuitval is afgeslagen. Firefox is een compleet op zichzelfstaande browser. Dat is ook ontzettend handig, omdat dan niets dat 'verweven' is met het besturingssysteem vastloopt bij een parsefout of anderzins onaangekondigde vastloper.  Tabbed browsing is de toekomst, waarbij Firefox een redelijk gewenningsproces heeft. Maxthon is als IE, maar dan vele malen uitgebreider.

birdman

En toch kom je niet van IE af op PC als je MSN Messenger gebruikt. Als je namelijk je Hotmail wil lezen nadat MSN Messenger aangeeft dat er nieuwe email is, dan wordt automatisch IE geopend. Ook als Firefox je default browser is.

radja

@Selwyn:waarom beter?tabbed browsing. laadt pagina's sneller. betere ondersteuning voor standaarden. veiliger dan IE (niet met OS verweven). open source, dus zelf aan te passen. de vele extensies (flashblock, webdeveloper, adblock). goede popup blocking. welke grafische minpunten bedoel je?

fedaykin

Het argument van open source is "void" zoals de Amerikanen dat zeggen. Zo ongeveer 90% van alle internetters heeft geen programmeerkennis van UNIX of andere programmeertalen en dus totaal niet in staat om zelf de code van FireFox aan te passen. Niet dat ik een fan ben van MS IE, maar ikzelf heb er tot nu toe nooit echt problemen mee gehad. IE 6 is bij mij nog nooit gecrashed en ik gebruik het vrij intensief. Tevens nooit security issues gehad, ik veeg bijna wekelijks online virusscanners eroverheen, naast mijn standaard geinstalleerde virusscanner, plus wekelijks checken op spyware.

Supervlieg

zeg Vogelmans, was je nog niet naar Gaim, Fire of een andere multiproticol instant messenger overgestapt dan? Fire (Mac) geeft me new mail notifications op Yahoo!, Hotmail, speelt ook lief samen met Jabber, ICQ, AIM en opent url in mijn default browser! hoera voor keuzevrijheid!

jan veninga

als ontwikkelaar kan je niet om firefox heen. Enkele Firefox features zijn echt een vondst.De tabs en het zoeken in pagina's bijvoorbeeld. Toch zijn er veel sites die er anders uitzienen presteren in FF, omdat ze voor IE5 of hoger zijn genaakt. Logsich natuurlijk. Je ontwikkeltvoor de grootste gemene deler. We waren blij dat Netscape zoveel marktaandeel verloor zodat we nog maar voor 1 platform hoefden te ontwikkelen en functionaliteit te testen.Als de klant wil dat alle functionaliteit ook voor FF gebruikers toegangelijk moet zijn dan zalze daarvoor budget moeten hebben.

Willem

Ik denk dat selwyn de grafische minpunten bedoelt die naar voren komen in slecht gecodeerde pagina's, waarbij gebruikt wordt gemaakt van IE gedrag, ipv W3C vastgesteld bedoeld gedrag. width="100%" is daar een voorbeeld van, verkeerd gebruik hiervan kan bij mozilla based browsers er voor zorgen dat een gedeelte buiten de clientarea valt..

BDisOKE

Als dat het enige nadeel is Birdman…

chefren

Jan Veninga: "Als de klant wil dat alle functionaliteit ook voor FireFox gebruikers toegangelijk moet zijn dan zal ze daarvoor budget moeten hebben." Grapjurk! Iedere klant heeft het recht op een website zonder spelfouten, die dus door elke compatiblee browser goed is te bekijken. En als een webbouwer daar extra geld voor vraagt? Heel erg goede reden om over te stappen!!!

j v groenewoud

Ik gebruik al heel lang Netschape ,en die bevalt me het meest zal firefox ook eens bekijken heb hem al gedownload.

rudy

@Fedaykin"Tevens nooit security issues [met IE] gehad, ik veeg bijna wekelijks online virusscanners eroverheen, naast mijn standaard geinstalleerde virusscanner, plus wekelijks checken op spyware." …Wow. Ik heb sinds 18 maanden een Mac. Nog nooit een virusscanner of anti spyware tool gebruikt. Laat staan 2.Ik gebruik m'n Apple zeer intensief en 'leef' praktisch op internet. OS nog nooit opnieuw geïnstalleerd, maar wel 1 x geupdate (van Jaguar naar Panther).  18 productieve maanden dus, zonder troubles. Misschien moet jij eens gaan uitrekenen wat je tijd waard is en eens om je heen kijken.

Erick Schluter

Inderdaad Rudy ! Ik werk al vanaf mijn 1e 'echte' computer op Macs en moet zeggen blij te zijn ooit die keus gemaakt te hebben. Toen al, las ik alleen maar verhalen over 'crashende' en 'weigerende' Microsoft crap en vraag mij dan ook af waarom de meeste mensen kiezen voor een PC terwijl zij weten dat dit de nodige problemen met zich mee brengt ?!? Ook bedrijven die klagen over veel 'downtijd', 'systeemproblemen' en natuurljijk 'virussen' beschikken over het wonder genaamd PC…Triest eigelijk…Dat het spreekwoordelijke kwartje maar niet valt. Mijn Mac wordt dagelijks bijna 24 uur gebruikt en ik heb nimmer een probleem ! Ik steun dus ook elk initiatief om IE van zijn troon te stoten ! Nu Google nog !

Fedaykin

@ Rudy. Ik ga nooit over op een Mac, tenzij er op de Mac spellen net zo snel uitkomen als op het Windows platform. Ik speel vrijwel exclusief America's Army, waar het 3-4 maanden kan duren voordat er een Mac patch beschikbaar is. Tevens is algemeen bekend dat Mac minder goed voor gamers is, o.a. op gebied van hardware upgrading. BTW er ZIJN al Mac virii uit. Dit is vrij algemeen bekend dacht ik zo. Alleen de markt is er niet groot genoeg voor om gevolgen te geven zoals dat bij Windows het geval is. Wat denk je dat er gebeurt als Mac net zo'n groot marktaandeel krijgt als Windows?  Mij kost het scannen naar virii geen tijd hoor. Ik ga eten en zet voor dat ik aan tafel ga, de scanners aan etc. Dat heet efficient je tijd indelen. Ooit van gehoord? Ik ga toch ook niet beginnen over dat jij/u efficienter met je geld om moet gaan, gezien de kosten van een Mac in vergelijking met een Windows pc?Ik heb ook al 2 jaar geen Windows opnieuw geinstalleerd, en het draait nog "like clockwork". Kwestie van goed weten waar je mee bezig bent. Dus ik zie je argumenten als void/null. Ik kijk om me heen. Ik kies bewust voor een Windows platform. Misschien heb jij waarschijnlijk daar niet aan gedacht. Assumption is the mother of all f***-ups. Een vriend van draait ook op Mac, waardoor ik mij wel degelijk goed kan orienteren.

Erick Schluter

Maar Fedaykin…Dat de aanschaf van een Mac iets duurder is lijkt logisch. Niet 4 a 5x per jaar een 'mannetje' over de vloer omdat er weer iets niet werkt, daar betaal ik graag iets meer voor. Ik hoor van 'PC mensen' veelal verhalen over weer iets dat niet werkt en dat er binnenkort even iemand komt kijken. Ook altijd 'binnekort'… Qua spelletjes geef ik je helemaal gelijk, dan is een PC of zelfs spelcomputer 😉 handiger. Vind ik trouwens nog steeds een gekke situatie ?!? Gelukkig heb ik helemaal geen geduld voor spelletjes…

Olivier

Een heleboel, het gross, kan niet eens het verschil benoemen tussen firefox en explorer. En zal dus gewoon blijven werken wat voor hen altijd werkte en dat is explorer.

Erick Schluter

Inmiddels heb ik al enige tijd een PC…ALs ooit trotse Maccer…en…ook nooit problemen…!? Ligt dat aan mij? In een eerdere reaktie hier geef ik erg af op PC's, maar nu ik zelf alleen maar goede ervaringen heb kom ik daar toch op terug. Het is tegenwoordig dus allebei om het even.

Marcel

En ook vijf jaar naar dato wordt er nog gereageerd. Misschien goed om even terug te kijken…In de meest recente statistieken van Onestat blijkt het met die omslag in Nederland niet rap te gaan: http://www.onestat.com/html/press-release-global-browser-market-share-april-2009.html Momenteel gebruikt nog steeds ruim 85% Internet Explorer. Indien de conclusie "Het lijkt erop dat mensen overstappen van Internet Explorer naar de nieuwe Firefox-browser" uit 2004 correct zou zijn geweest, zou FF nu toch wel een meerderheid moeten hebben. Het lijkt dus eerder sensatiezucht, wishful thinking, danwel schromelijke overdrijving…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond