Deel dit artikel
-

Internettoegang tijdens vluchten in problemen

Het door Boeing gelanceerde project Connexxion dat moet zorgen voor internettoegang tijdens vluchten is in problemen geraakt. Drie belangrijke partners, de grootste luchtvaartmaatschappijen in de Verenigde Staten, zijn uit het project gestapt vanwege de kosten.

American Airlines, Delta Air Lines en United Airlines zijn na de aanslagen op 11 september in moeilijkheden geraakt en trekken daarom hun financiële steun aan het project in. Oorspronkelijk zouden ze meewerken aan het installeren van de dienst in vijftienhonderd van hun toestellen. "De maatschappijen vertelden ons dat ze waarschijnlijk wel klant worden van Connexxion in plaats van investeerder", aldus een woordvoerster van Connexxion tegenover de Wall Street Journal.

Enkele maanden geleden maakten diverse luchtvaartmaatschappijen zich nog op voor het toepassen van internettoegang en e-mail tijdens vluchten. Boeing had in april nog gezegd dat het in deze diensten een markt ziet ter waarde van 45 miljard dollar over tien jaar. In eerste instantie zouden zakelijke reizigers bediend worden, in een later stadium zouden ook consumenten aantrekkelijke afnemers worden, met name vanwege online entertainment (games). Boeing verwachtte een marktaandeel van tien procent (4,5 miljard dollar) te krijgen.

Grote tegenhanger van Boeing, het Europese conglomeraat Airbus, startte een soortgelijke dienst samen met het bedrijf Tenzing, in juni nam het een belang van dertig procent in Tenzing. Tenzing sloot overeenkomsten met ondermeer Singapore Airlines, Virgin Atlantic en Cathay Pacific Airways en alle nieuwe toestellen van Airbus zouden met de dienst worden uitgerust.

Het vertrek van de drie luchtvaartmaatschappijen betekent een stevige klap voor Boeing, dat veel waarde hechtte aan Connexxion als een nieuwe inkomstenbron. Het bedrijf had al een jaar geïnvesteerd in de ontwikkeling van de dienst, en volgens de Wall Street Journal is het de vraag of Boeing zelfstandig ermee voort kan gaan. Van de Europese maatschappijen is Lufthansa nog wel betrokken bij Connexxion. Maar ook Tenzing en Airbus vergaat het minder florissant dan eerder gehoopt. Vrij snel na de gebeurtenissen van 11 september ontsloeg het bedrijf al tachtig medewerkers en stelde dat het zich meer op militaire toepassing van zijn technologie wilde richten. Activiteiten worden nu kleinschaliger voortgezet en in sommige gevallen in de ijskast gezet.

Deel dit bericht

2 Reacties

Ward Bekker

Connexxion. Leuke naam. Zou een leuke naam zijn voor een busmaatschappij. 😉

david postma

Het hele idee om Internet-Access te providen in een vliegtuig is redelijk typerend voor de branche…Ik zou eerst maar een landelijke dekking verzorgen. Kansloos project en is er uberhaupt wel vraag naar? Ik heb nog nooit iemand horen zeggen:"Ik wou dat ik kon internetten in het vliegtuig".Verbeter het ontbijt en de lunch:)En mocht het ooit doorbreken,beveilig de netwerkomgeving optimaal…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond