Deel dit artikel
-

Jupiter: muziekverkoop via internet groeit met 43 procent

De recente perikelen rond Napster hebben weer even sterk het licht geworpen op muziek aanbieden via internet. Tijd voor een onderzoek, dacht Jupiter Media Metrix , met als vraag: Wat gaat muziekverkoop via internet de komende jaren opleveren? Uitkomst: in de Verenigde Staten 6,2 miljard dollar in vijf jaar tijd.

In de Verenigde Staten wordt nu voor 1 miljard dollar aan muziek verkocht via internet, berekende Jupiter. Dit zal jaarlijks groeien met 43 procent tot een bedrag van 6,2 miljard dollar in 2006.

Nu gaat het nog voornamelijk om de verkoop van cd's en andere geluidsdragers, slechts drie procent van de verkoop gebeurt momenteel via betaalde muziekdownloads. Maar downloaden per track, of via een abonnement zal de komende jaren sterk aan populariteit winnen, verwacht Jupiter. In 2006 verwacht het onderzoeksbureau dat dit percentage gegroeid is tot dertig procent. De omzet bedraagt dan 1,9 miljard dollar tegenover 29 miljoen dollar nu.

Het downloaden per track levert nu nog het meeste geld op: 25 miljoen dollar tegenover drie miljoen dollar voor het downloaden via een abonnement. Maar in 2006 zal die verhouding omgekeerd liggen, met 700 miljoen dollar aan omzet voor het systeem van downloaden per track, en 1,2 miljard dollar voor het downloaden op basis van een abonnement.

Cijfers voor andere landen bracht Jupiter niet naar buiten. Vorig jaar november kwam Forrester Research met een rapport over downloaden van muziek in Engeland. Daarin werd een omzet voor 2005 voorspeld van 300 miljoen pond (425 miljoen dollar).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond