Deel dit artikel
-

“KPNQwest op weg naar faillissement”

Zowel de beurs als analisten hebben weinig vertrouwen meer in KPNQwest, dat zich richt op dataverkeer en kabelnetwerken beheert. Aanleiding is een waarschuwing van het bedrijf dat het binnenkort niet meer in staat is de rekeningen te betalen. De waarde van het aandeel daalde bijna zestig procent.

KPNQwest was tot vorig jaar nog een volop gewaardeerd onderdeel van KPN, maar het bedrijf viel snel uit de gunst. Zowel bij KPN topman Aad Scheepbouwer, die KPNQwest niet meer tot kernactiviteit rekende, als ook bij de belegger. De koers van het aandeel had bij de introductie in 1999 een waarde van twintig euro, er was een stijging tot 85 euro in maart 2000, maar daarna zette de teruggang in. Gisteren bedroeg de waarde van het aandeel 41 eurocent, een daling van bijna zestig procent ten opzichte van de dag ervoor.

KPNQwest gaat gebukt onder een schuld van 1,8 miljard euro, het bedrijf kan de rentelasten niet meer opbrengen. Daarbij komt dat het te maken heeft met overcapaciteit op zijn netwerk. Beide grootaandeelhouders KPN en het Amerikaanse Qwest hebben weinig interesse om opnieuw te investeren. Tegenover de Wall Street Journal zegt Qwest dat het niet van plan is opnieuw geld in KPNQwest te steken "tenzij het in het belang is van onze aandeelhouders".

Tegenover het ANP spreken analisten al openlijk over een naderend faillissement voor KPNQwest. "Het bedrijf stevent af op een faillissement", zegt analist Versteeg van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). "De markt voor glasvezelnetten valt tegen. De dataverzending van bedrijven blijft achter. Zo komt het punt dat er winst wordt gemaakt steeds verder weg te liggen. Beide grootaandeelhouders zijn niet van plan om verder te investeren. Het uitgeven van nieuwe aandelen kan gezien de beurskoers niet en geld lenen al helemaal niet. Ik denk dat het is afgelopen." Ook bij Friesland Bank Securities is er pessimisme. "Het volgende persbericht wordt de bekendmaking van surseance", zegt analist Van Lamoen. "Als een bedrijf zegt dat er niet meer aan de verplichtingen kan worden voldaan, dan is het afgelopen."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond