Deel dit artikel
-

Kritiek op plan voor meer domeinnaamextensies

De plannen van de Icann voor meer topleveldomeinnamen vallen niet in goede aarde bij instellingen. Zij vinden dat merknaam-bezitters het nu al druk genoeg hebben met het noodgedwongen registreren van domeinnamen om pishing, fraude en inbreuk op de merknaam te voorkomen.

Bedrijven en instellingen hebben kritiek op de plannen van de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (icann) voor meer generieke topleveldomeinnamen (tld). Tot gisteren konden bedrijven hierop kritiek geven. De bedoeling is dat hierna meer topleveldomeinnamen mogelijk zijn dan de huidige. Dat zijn er nu in totaal bijna 250: deels landenextensies en deels generieke tld’s zoals .com, .net, .org, .info, .biz, .gov, en .edu.

Bedrijven hebben echter kritiek op de plannen van de Icann. De organisatie zou meer onderzoek moeten doen naar de noodzaak ervan, vinden zij. "Er zijn veel onbeantwoorde vragen. Bijvoorbeeld of er veel vraag is naar deze nieuwe .tlds en of het nu wel het tijdstip is om het plan in te voeren, gezien het economische klimaat", schrijft vice-president David Fares van News Corporation in zijn reactie aan de organisatie.

Rechtvaardiging

Waar Icann ook naar zou moeten kijken is hoe merknamen in het nieuwe plan worden beschermd, zeggen de bedrijven. "Er zijn nu al bijna 250 topleveldomeinnamen publiek beschikbaar. Eigenaren van een merknaam hebben het nu al druk genoeg met het noodgedwongen registreren van allerlei domeinnamen om pishing, fraude en inbreuk op de merknaam te voorkomen", schrijft Marc-Anthony Signorino, namens een groot aantal Amerikaanse bedrijven waaronder Yahoo! en Microsoft.

Deel dit bericht

1 Reactie

tegenstander

Ik denk dat het heel moeilijk wordt om te voorkomen dat het internet ten ondergaat aan zijn eigen succes als dit plan wordt uitgevoerd. In principe zijn alle toplevel domeinextensies dan mogelijk. welke waanzinnige tld's krijg je dan allemaal wel niet?De mogelijkheden voor phishingwebsites worden zo veel explosiever vergroot dan de mogelijkheden voor fatsoenlijke instanties. Namelijk instanties willen uniek zijn. en zullen dus niet snel een domeinnaam aanvragen als .com/.nl/.info/.biz/.org/.net al bezet zijn.phishingsites zullen echter maar al te graag .ni willen registreren om te vissen met .nI (met een beter lettertype zodat de hoofdletter i beter op een L lijkt)

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond