Deel dit artikel
-

KRO met mobiele live-reportages

Goedemorgen Nederland maakt in zijn uitzendingen gebruik van livebeelden die zijn geschoten met de mobiele telefoon. Een groep van 12 amateurreporters maakt de mobiele live-reportages voor het KRO-programma.

De kijkers van Goedemorgen Nederland zien al sinds begin februari af en toe een mobiel video-item. Zo nu en dan verschijnt links onderin beeld een kader met daarin het gezicht van een mobiele reporter. De presentator van Goedemorgen Nederland gaat een gesprek aan met de reporter, die via zijn mobiele telefoon verslag doet van wat er ‘ter plekke' gebeurt. Op de dag van de Statenverkiezingen kwam een reporter bijvoorbeeld vanuit een stemlokaal live in de uitzending.

In januari startte de KRO een zoektocht naar mobiele reporters. De KRO meldde toen dat de filmpjes op de internetsite van Goedemorgen Nederland terecht zouden komen, en dat de beste filmpjes gebruikt zouden worden in het programma. Dat is echter één aspect van het werk van de mobiele reporters. Het blijkt nu dat de redactie van Goedemorgen Nederland ook met reporters belt om hen te vragen of ze een live item willen schieten voor de uitzending.

De geselecteerde reporters (gekozen uit zo'n 200 aanmeldingen) hebben van de KRO een prepaid 3G toestel ontvangen. De belkosten zijn voor rekening van de omroep. "Wij bellen een reporter op en zetten deze door naar de uitzending."

Ook SBS gaat experimenteren
Icemobile doet voor de KRO de technische uitvoering van het project. De technologie die gebruikt wordt heet Videocall2TV. Met die technologie kunnen bezitters van een 3G mobiele telefoon via een video-gesprek live in een televisie-uitzending ‘terechtkomen'.

Sinds eind 2005 heeft Icemobile de technologie in huis. Goedemorgen Nederland is het eerste televisieprogramma dat er daadwerkelijk gebruik van maakt. Binnenkort gaat ook SBS experimenteren met live mobiele beelden, aldus IceMobile.

‘Wij geven burgerjournalistiek een schop'
"Wat wij doen is iets anders dan burgerjournalistiek," zegt Maarten Siffels, hoofd KRO digitaal. "Wij vertellen het grotere verhaal en bieden de context. Daar is de redactie voor." De mobiele reporters voegen aan dat grotere verhaal een item toe ‘ter illustratie', legt Siffels uit. Hij sluit niet uit dat de reporters in de toekomst een grotere rol krijgen. "Wij geven de burgerjournalistiek een schop en proberen het een leuke kant op te duwen."

De eerste ervaringen die de KRO heeft opgedaan met de mobiele reporters zijn redelijk goed, zegt Siffels. "Soms is er enige vertraging in de verbinding, of is de beeldkwaliteit iets minder."

De site waar filmpjes kunnen worden geplaatst loopt vooralsnog niet over van activiteit. Het aantal geplaatste video's is gering; wekelijks telt de site zo'n 18 duizend bezoekers.

Deel dit bericht

2 Reacties

Ernst

Hoe komt het dat iedereen denkt de primeur te hebben? In 2005 was VPRO 3voor12 al deze partijen voor met het gebruik van mobiele verslaggeving op LOWLANDS en PINKPOP.

erwin blom

3VOOR12 gebruikte twee jaar geleden al live videoverslaggeving via UMTS tijdens Lowlands en doet het nog steeds bij festivals. Waarvan acte.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond