Deel dit artikel
-

Lasten onder dwangsom voor Electronic Arts wegens schatkistjes

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft Electronic Arts lasten onder dwangsom opgelegd met een maximum van 5 miljoen euro vanwege het overtreden van de Wet op de kansspelen met ‘Packs’ in het spel Fifa.

De last werd al in 2019 opgelegd. De rechtbank Den Haag stelde recent de Ksa in het gelijk in deze zaak.

De lasten onder dwangsom werden door de Ksa opgelegd omdat in het populaire voetbalspel Fifa illegale zogenoemde loot boxes zitten. Dat zijn een soort schatkistjes.

In de loot boxes van Fifa zitten voetbalspelers die het elftal waarmee het spel wordt gespeeld, kunnen verbeteren. Omdat spelers soms een hoge waarde hebben en er tevens de mogelijkheid is spelers te verhandelen, is er sprake van een overtreding van de Wet op de kansspelen.

Volgens de Nederlandse wet mag een kansspel waarmee een prijs of premie te winnen is, alleen worden aangeboden als daar een vergunning voor is verleend.

De Ksa deed in 2018 onderzoek naar loot boxes, nadat er zorgen waren geuit door onder andere gamers, ouders en zorginstellingen. Het is overigens niet alleen een Nederlands onderwerp, overal ter wereld zijn toezichthouders bezig met de vervagende grenzen tussen gokken en gamen.

Sinds het onderzoek in 2018 zijn er diverse contacten geweest tussen de Ksa en Electronic Arts en diverse procedures gevolgd. Soms mag de Ksa van de wet of de rechter nog geen ruchtbaarheid geven aan een maatregel tijdens een juridische procedure. Dat was ook zo in deze zaak.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond