Deel dit artikel
-

Leeuwarder Courant komt met integrale webeditie

De Leeuwarder Courant komt voor het eind van het jaar met een volledige webeditie van de krant. De prijs zal ongeveer gelijk liggen met die van de reguliere krant. De Leeuwarder Courant wil dat de abonnementen voor de interneteditie ook meegeteld worden in de oplagecijfers.

De webeditie van de krant zal verschijnen in zowel PDF-formaat als in HTML, zegt Pieter Sijpersma, directeur elektronische media van Noordelijke Dagblad Combinatie (NDC), uitgever van de Leeuwarder Courant. "We blijven de opmaak van de krant handhaven." Dit sluit aan bij soortgelijke initiatieven, zoals die van het Dagblad van het Noorden, dat ook wordt uitgegeven door NDC. Het Dagblad van het Noorden biedt regio-edities tegen betaling. Ook het Nederlands Dagblad biedt dagelijks de volledige krant tegen betaling online aan.

Sijpersma zegt dat er een markt voor de interneteditie van de krant is. Onderzoek daarnaar is "bescheiden" gedaan. Dat het met name in het buitenland wonende Friezen zijn die interesse hebben voor een dergelijke webeditie noemt hij "een mythe". "Twee jaar geleden hebben we twaalfduizend kranten laten drukken als een speciale editie voor expats, het bleek dat het merendeel in Friesland afgezet werd." Op de site komt weliswaar eenderde van de bezoekers uit het buitenland, zegt Sijpersma, "maar dat zijn voornamelijk tijdelijke expats, Friezen die voor korte tijd in het buitenland werken."

Elementen die aan zullen spreken bij de interneteditie van de krant zijn de volksverhalen en de overlijdensadvertenties, zegt Sijpersma. Het zijn ook in de reguliere krant, die een oplage heeft van 115 duizend, veel gelezen rubrieken. De reguliere site wordt in reactie op de interneteditie niet uitgekleed, zegt Sijpersma. "Dat is voorlopig niet het plan, maar op een zeker moment kunnen we besluiten om artikelen niet meer gemakkelijk beschikbaar te maken."

De prijs voor de interneteditie is nog niet bekend, maar zal volgens Sijpersma "in de buurt liggen van de reguliere krant". Volgens hem is dit om geen abonnees weg te lokken bij de krant. De gehele krant wordt overgenomen, inclusief de advertenties. "Wanneer de oplage van de interneteditie aanzienlijk wordt willen we deze meetellen met de oplagecijfers", zegt Sijpersma. Het laatste is nu nog geen gangbare zaak, omdat integraal online publiceren door dagbladen nagenoeg niet gebeurt. Binnen Cebuco, de organisatie die namens de landelijke en regionale dagbladen de advertentiebelangen behartigt, is er bovendien nog discussie gaande over de vraag of dergelijke online edities meegeteld moeten worden in de gangbare oplagecijfers.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond