Deel dit artikel
-

Libertel en Ericsson testen op Gigaport

Libertel en Ericsson starten een pilotproject op het Gigaport-netwerk . De bedrijven gaan onderzoeken of een mobiel GPRS-netwerk levensvatbaar is. GPRS is de opvolger van GSM, bedoeld om grotere pakketten data te versturen. In 2002 dient twintig procent van de Surfnet-doelgroep (hogescholen, universiteiten en onderzoeksinstituten) een twee megabit mobiele verbinding te hebben.

'Dat is een zeer ambitieuze doelstelling', vindt Klaas Wieringa, innovatiemanager van Surfnet . 'Via ADSL is dat geen probleem, voor een mobiele verbinding is zo'n hoeveelheid best gewaagd. Maar in de mobiele apparaten schuilt wel de toekomst. Op dit moment zijn er bijvoorbeeld twee keer meer mobiele telefoons dan Internetaansluitingen in Nederland.'

Via het GPRS-systeem moet mobiel e-mailen en Internetten mogelijk worden. De proef zal een jaar lang lopen op het Gigaport-netwerk. 'Wij kijken alleen of het gaat werken. Na dat jaar laten we het aan de markt over of ze een dergelijk netwerk willen exploiteren', zegt Wieringa. 'Graag zien we dat andere mobiele aanbieders, zoals Ben en Telfort, ook met de uitkomsten aan de slag gaan.'

Libertel en Ericsson hebben het partnership verworven via een openbare aanbesteding door GigaPort. De partijen is gevraagd op basis van de nieuwste technologie GPRS-diensten te leveren aan het GigaPort-Netwerk. Als onderdeel van het partnership wordt het GigaPort-Netwerk aan het Libertel GSM-netwerk gekoppeld en worden nieuwe diensten ontwikkeld zoals mobiel e-mail, mobiel LAN en ander mobiel Internetgebruik.

Deel dit bericht

1 Reactie

Egon Verharen

Ter verduidelijking: Met "20 % van de doelgroep" wordt hier bedoeld 20 % van de eindgebruikers (studenten, medewerkers van hoger onderwijs en onderzoeksinstituten). Veel instellingen hebben immers al een breedbandige aansluiting op SURFnet. Ook deze aansluitingen zullen in de komende jaren enorm verbeterd worden (tot 20 Gb/s is de doelstelling).

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond