Deel dit artikel
-

‘Lokale kranten onderschatten macht telco’s’

Lokale kranten en kleine uitgevers zullen het op internet en het mobiele netwerk extra zwaar krijgen, denkt Stephan Thurm. Thurm is directeur van Teleport, onderdeel van het Oostenrijkse Medienhaus, de uitgever van onder meer de krant Voralberger Nachrichten . "De telecombedrijven worden de gatekeepers van de toekomst," zei Thurm op de de IFRA Online Trend Dag in Amsterdam.

De portals op het mobiele netwerk zullen worden door de telecommaatschappijen zelf worden beheerd. "Dat is voor ons als kleine regionale krant gevaarlijk. In ieder land zullen de grote telecombedrijven deals sluiten met de grote mediabedrijven. Maar als je als kleine lokale krant op een gunstige plek terecht wilt komen, zul je daar diep voor in de buidel moeten tasten," verwacht hij. "De meeste lokale kranten onderschatten de machtspositie die de telecombedrijven in zullen nemen."

Medienhaus bereidt zich wel vast op de toekomst voor. Al enkele jaren is de uitgever ook internetaanbieder in de Oostenrijkse provincie Voralberg. "Distributie is een strategisch wapen om marktaandeel te behouden," zegt Thurm. "Ook op internet." Vier keer per jaar stopt de uitgever zo een cd-rom bij de krant, met software waarmee de lezer gratis het internet op kan. De standaard startpagina in die software is Voralberg Online, de website van de Voralberger Nachrichten. Mede hierdoor heeft de website een dagelijks bereik van 38 procent van alle inwoners onder de 50 jaar van de provincie.

Op dit moment is Medienhaus bezig met het opzetten van een Wifi-netwerk in de provincie. Op termijn moeten er in de hele provincie hotspots komen, waarmee zowel inwoners als bezoekers het internet op kunnen. "Over enkele jaren zullen alle telefoons, laptops en handhelds zijn uitgerust met een WIFI-chip," voorspelt Thurm. Voor internettoegang via de hotspots van Medienhaus moeten gebruikers nu tussen de drie en de vijf euro per uur betalen. Surfen over de pagina's van Voralberg Online is echter gratis. "Zo hebben wij het eerste scherm in handen, en kunnen we de klanten naar onze content en diensten leiden."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond