Deel dit artikel
-

Marktplaats: nauwelijks last van Speurders

Marktplaats heeft niet of nauwelijks last van concurrent Speurders.nl. Dat heeft directeur Frank Crebas verklaard tegenover Emerce. Volgens de directeur van Marktplaats gaat het erg goed met het bedrijf en is de kans groot dat de winst- en omzetcijfers van vorig jaar overtroffen worden.

Marktplaats maakte vorig jaar een winst van 3 miljoen euro op een omzet van 6 miljoen euro. Hoeveel omzet en winst Marktplaats dit jaar gaat maken, wil Crebas niet kwijt. “Ik ben terughoudender geworden met het verstrekken van dergelijke gegevens. De concurrentie is groter geworden en die wil ik niet wijzer maken. Wat ik wel wil zeggen is dat we als we zo door gaan de winst en omzetcijfers van vorig jaar zullen overtreffen.”

Qua concurrentie zegt Crebas totaal geen last te hebben van 'nieuwkomer' Speurders.nl “We hebben totaal geen last van Speurders. Ik denk dat het eerder in ons voordeel heeft gewerkt. Ik denk zelfs dat sommige mensen dankzij Speurders ook Marktplaats hebben ontdekt. Dus indirect zijn we eigenlijk  blij met hun komst.”

Volgens Crebas werd afgelopen zondag een nieuwe mijlpaal bereikt. Toen werd het recordaantal advertenties van 72.000 advertenties op een dag gehaald. Ook werd onlangs de 30 miljoenste advertentie op Marktplaats geplaatst. Op de site staat dat er gemiddeld 540.000 bezoekers per dag langskomen. Volgens Crebas zijn dat er op dit moment nog meer. “We zijn expres laag gaan zitten.”      

Deel dit bericht

31 Reacties

fraggle

Staat iemand daar van te kijken? Marktplaats is overduidelijk opgezet met alleen het medium Internet voor ogen. Die Speurders echter niet. In een groot gedeelte van de aanwezige advertentie's is de informatie niet compleet, maakt geen gebruik van de specifieke internet mogelijkheden. Speurders is overduidelijk een initiatief van de kranten die even snel hun bestaande krantenspeurders online zetten en een aantal handelaren een 'doorplaatsing' hebben beloofd. Resultaat voor de online koopjeszoeker is een onvolledig verhaal waarbij in een goot deel van de advertenties nauwelijks extra informatie aanwezig is. Het geheel getuigt in ieder geval niet van online kennis en weinig respect voor de gebruikers van dit medium. Ach, er kan er maar een het beste zijn 🙂 Dan volgen er nog vele anderen en pas daarna komt speurders.

Rudy Kappert

Wij van MarktPlaza.nl merken ook nog weinig van Speurders.nl, het bezoekersaantal van ongeveer 45.000 per dag is nog niet veranderd. MarktPlaza.nl blijft zo lang mogelijk gratis, dus last van Speurders verwacht ik niet. MarktPlaza.nl was in juli de 3e particuliere advertentie site (volgens multiscope.nl), daarmee ook de grootste gratis advertentie site.

Anoniem

Dit was te verwachten. De adverteerders van Marktplaats.nl plaatsen hun advertenties nu gewoon op twee websites: Marktplaats.nl �n Speurders! Uiteindelijk zijn zij de lachende derde; de kans dat zij hun goederen verkopen is nu veel groter geworden. 

erik van zuilen

Ik citeer Marktplaza.nl: "…daarmee ook de grootste gratis advertentie site…".- Speurders.nl is de 2-de site en ook gratis!- Ooit gehoord van 2dehands.nl die werkelijk de 3-de plaats bekleed en ook gratis is…- Nooit gehoord van viavia.nl die ook gratis is op internet maar daarnaast ook gratis in de krant…- er waarschijnlijk nog veel meer vraag en aanbod websites zijn die in de running komen… Kortom: roepen wij zijn de derde, vierde, vijfde etc…. wat heeft dat nu voor zin, zeker als het niet waar is..? 

Bernard Hartong

Het lijkt er op dat de gehele markt van vraag en aanbodsites sinds een paar weken aantrekt. Bij 2dehands.nl worden de laatste tijd ook records gebroken en hebben wij misschien ook meer profijt dan last van speurders.nl. Zolang de kwaliteit van het aanbod in de gaten wordt gehouden en er veel aandacht aan veilig handelen wordt besteed, heeft de markt voor vraag en aanbodsites alle eigenschappen in huis om nog lang de meest toonaangevende markt op internet te blijven.

Harry Tolboom

Nee, Speurders bestaat voor het grootste deel uit advertenties van Qoop en 2dehands.nl, dus er is weinig bijgekomen op het web.

M Roelofs

Beste Fraggle, Welke specifieke internetmogelijkheden zouden wij moeten implementeren die MP wel aanbiedt? Voor eigen parochie, maar volgens mij bieden we als extra een online beheer tool, automatische foto-resizing, meerdere foto's plaatsen, een handige kaartfunctie, zoeken op afstand en prijs en gratis plaatsen van advertenties. Juist aspecten die door fanatieke internetgebruikers (waar het team achter speurders.nl toe behoort) om gevraagd werd bij de ontwikkeling van Speurders.nl.

Hugo

Het interessante zou nu zijn om de stijging van de verschillende sties te vergelijken. Dat marktplaats nog groeit, dan verbaast me niks. Maar groeien ze harder dan http://www.speurders.nl en andere vergelijkbare sites? Jammer dat ze minder open zijn over de cijfers, maar begrijpelijk. Overigens heeft Speurders er inderdaad voor gezorgd dat online handelen meer aandacht heeft gekregen. Volgens mij is daarom ook die handige metazoeker http://www.marktzoeker.nl gelanceerd, wat nog weer meer aandacht op online veilen heeft gebracht.

Rudy

@erik van zuilen:Ik citeer : "MarktPlaza.nl was in juli de 3e particuliere advertentie site" En inderdaad is volgens mij 2dehands groter, maar niet volgens multiscope.Ik wil alleen maar aangeven, dat MarktPlaza.nl ook geen kleintje meer is, en wij hebben geen "gekopieerde" advertenties…..

Albert

Moet toch echt zeggen dat Speurders 3x beter werkt dan marktplaats, 2dehands en viavia bij elkaar. Vooral zoeken is een stuk beter. Ik moet dus zeggen dat ik wel blij ben met dit initiatief. Ga zo door!En marktplaats, moet zeggen dat hun arrogante opstelling niet past bij het feit dat 'hun' succes dat van de aanbieders op de site is, zelf hebben ze de site te weinig vernieuwd de afgelopen tijd.Speurders rules!

erik van zuilen

@ Rudy:1. Marktplaats.nl (geen kopie ads)2. Ebay.nl (geen kopie ads)3. Speurders.nl (wel kopie ads)4. 2dehands.nl (geen kopie ads)5. ,,,,,heel misschien ……Marktplaza.nl…..of kleintjesmarkt.nl of viavia.nl of qoop.nl Dus wij zijn de 3-de grootste gratis zonder kopieen.. maak daar maar van 4/5/6/7-de…?!Hou dus please op met roepen wij zijn de 3-de grootste. of komt er nu de melding dat ze de 3-de grootste van vraag en aanbod sites zonder kopieen met de kleur rood en de 2-de snelste etc…..

Peter Prins

Ik heb het idee dat Marktplaza sinds het begin van hun bestaan nog nooit een advertentie heeft verwijderd. Op die manier word je inderdaad een grote advertentiesite.

Rudy

Zoals ik al citeerde was dat in juli 2003, dat speurders nu groter is, dat weet ik zelf ook wel.Ik geef alleen maar een indicatie, verder niets.

Ruud Jobse

Ik denk dat het voordeel van Marktplaats is dat de advertenties beter te vertrouwen zijn. Je ziet op Speurders toch een hoop onzin en dat komt naar mijn mening omdat het gratis is. 

Rudy

@Peter Prins Wij verwijderen zelfs zoveel mogelijk dubbel geplaatste advertenties (nooit helemaal uit te sluiten). Advertenties moeten om de twee maanden worden verlengd. Indien niet verlengd, worden ze direct verwijderd. En gebruikers kunnen natuurlijk ook zelf hun advertenties verwijderen.Het aantal bezoekers is sinds een jaar geleden verdrievoudigd. 

Rob

Geweldige inhoudelijke discussie. Iemand van de ene site roept wij zijn de 2e, een ander roept vervolgens dat zijn wij al. De derde ruikt onraad en begint ook te piepen. Allemachtig zeg. En als laatste komt iemand met een soort lijstje om aan te tonen hoe het werkelijk zit, want als het in een lijstje staat, dan klopt het.  Marktplaats heeft gewoon een hardstikke goeiel plaats veroverd, en doen het heel goed. desondanks blijft er nog veel te verbeteren aan de site (oa mbt security, serieuze biedingen etc).  Speurders zie ik als mosterd na de maaltijd van de gevestigde orde. Zie de platenindustrie, zie de boekenwereld etc etc. Ooit gehoord van de eerste wet van marketing "wet op marktleiderschap", die geldt hier helemaal.

erik van zuilen

@ peter prinsinderdaad! ik heb een advertentie op marktplaza gevonden van november 2003!!zie: http://www.marktplaza.nl/pelgrimsboekje-lourdes-173953.php Wat hierbij wel opmerkingswaardig is er is heeeel veel zakelijk bij maar blijkbaar gaan mensen af op de teller van het totaal aantal advertenties. Want marktplaza behaalt wel een redelijk bezoekersaantal met deze oude content.

Filly

@ Maarten Roelofs: online beheertool? marktplaats > "mijn advertenties"foto-resizing? da's mooi voor de adverteerder.meerdere foto's plaatsen? zonder meer goed!kaartfunctie en zoeken op afstand? goed geimplementeerd. met een beetje handig zoekwerk en beperking op provincie kom je op marktplaats echter ook een heel eind.gratis plaatsen? nog wel ja. Maar waar blijven de innovaties voor de eindgebruiker? – Een beheertool voor interessante advertenties "mijn advertenties"?- Fotogalerij weergave?- Email notificatie voor items waar ik naar zoek?- RSS feed?- etc. etc.  Het onderscheidend vermogen van speurders.nl is IMHO te klein tov marktplaats. Begrijp het niet verkeerd, ik zou het geweldig vinden als die arrogante knakkers van marktplaats een duw zouden krijgen, omdat ze de boel hebben laten versloffen. Maar kom dan wel met een innovatiever product. Verder ben ik niet geinteresseerd in wie er de grootste is, maar vooral in wie er de beste is. En dat marktzoeker-verhaal voegt al helemaal niets toe. Die hadden ook moeten wachten met het versturen van persberichten totdat hun service compleet was.

Van Gennip

Volgens mij is marktplaats een enorm succes, en dat is gerealiseerd zonder al die mooie ideeen en opties die iedereen hier vraagt. Misschien moeten we eens nadenken vanuit de mensen die handelen op de sites, en niet vanuit onze eigen prachtige ideeen en concepten. Blijkbaar is dat niet nodig om heel groot te worden.Filly vraagt om email notificaties voor dingen waar je naar zoekt. Ter info: de meeste grote sites hebben expirementeren hiermee, maar het is extreem moeilijk om zo'n service goed te krijgen. Ofwel word je overspoeld met mail notificaties, ofwel zet je je zoektermen te scherp waardoor je net het juiste koopje misloopt.Filly vraagt verder o.a. om een RSS feed van speurders en stelt tevens dat marktzoeker.nl niks toevoegd. Dat is grappig, want als ik het bericht op emerce goed lees over marktzoeker.nl hebben zij dus wel degelijk die RSS feeds beschikbaar, en komen ze binnenkort online na toestemming. Ik snap de opmerking dat marktzoeker.nl "niets toevoegd" niet. Het is namelijk helemaal geen veilingsite, maar gewoon een metazoeker die wel degelijk enorm veel tijd bespaart, net als de andere sites die hetzelfde in beperkte vorm al eerder deden. Ze hadden hun persbericht beter wat later kunnen sturen, omdat ze inmiddels veel meer sites doorzoeken dan vorige week.

Rudy

@Erik Er staan inderdaad wat oude advertenties op (om precies te zijn 1168 advertenties die ouder dan één jaar zijn), maar indien de adverteerder deze niet heeft verkocht en elke 2 maand verlengd? Wat is daar dan mis mee? En dat meteen onder oude content plaatsen is wel erg makkelijk. Dagelijks meer dan 1500 nieuwe advertenties, dat is voor een site van 2 jaar oud toch niet mis? Het gaat helemaal niet om 3e of 4e of 5e plaats. Ik wou gewoon aangeven dan MarktPlaza.nl ook redelijk groot is. MarktPlaats is gewoon een topper, en dat hebben ze gewoon eerlijk verdient, speurders probeert het wel erg makkelijk, jammer dat 2dehands en qoop hebben meegewerkt. Dat heb ik namelijk niet gedaan.

Woodstone

@ Filly: > Maar waar blijven de innovaties voor de eindgebruiker? > – Een beheertool voor interessante advertenties "mijn advertenties"?> – Fotogalerij weergave?> – Email notificatie voor items waar ik naar zoek?> – RSS feed?> – etc. etc.  Hmmm… miscchien heb je nog niet goed gekeken, maar op de RSS feed na, heb ik alle door jou genoemde 'innovaties' op Speurders.nl kunnen vinden! 

Pieterjan

beetje klonen is het wel natuurlijk: mijn advertenties – mijn ebayobjecten volgen – objecten volgen nu nog feedback en er is een nieuwe ebay kloon 😉

guy

ik durf het bijna niet te zeggen… spullenbank.nl. Alle gewenste features en gratis ook.

M

Het valt me op dat de reactiethreads bij Emerce vaak gebruikt worden om de eigen website aan te prijzen in plaats van de discussie inhoudelijk te houden. Dat gespam begint een beetje een genante vertoning te worden.

Anoniem

Marktplaats.nl heeft al een RSS feed! Check bijvoorbeeld eens http://www.marktplaats.nl/markt/telecommunicatie/nokia.xml.

Sjoerd

wie is de beste, wie heeft het meest aantal bezoekers, bla , bla…… Wellicht ontgaat het iedereen dat er ook best meerdere initiatieven naast elkaar kunnen bestaan. Net als in de real world heb je mensen die pizza bij de aldi kopen en mensen die Dr. Oetker kopen, heerlijk pizza overigens. Doordat er meerdere initiatieven zijn, kan dit inderdaad voor alle partijen stimulerend werken en zodoende meer bezoekers, advertenties etc genereren. Laat de markt maar gewoon z'n gang gaan dan komt het wel goed of niet… In iedere geval on topic! en geen gezeur en reclame over alle andere bedrijven die er ook nog zijn… inderdaad is dit soor gespam een beetje genant… @ filly, als je het hebt over innovaties, noem dan geen zaken die nauwelijks innovatief te noemen zijn… 

Bas

@Rob. Wat een kolder zeg, mosterd na de maaltijd, wet op marktleiderschap, hou op zeg. In ieder markt is er plaats voor een 1,2,3 en als ik naar de functionaliteiten kijk van speurders zijn ze precies in het gat gesprongen dat Marktplaats kende, nl. gebruikersgemak.  Tuurlijk mag je stellen dat Telegraaf wat laat is het met het zien van het licht, maar wat ze hebben neergezet is gewoon een betere site dan die van marktplaats, dat is niet zo moeilijk te zien.  Wie uiteindelijk de nr.1 positie gaat krijgen valt te bezien, maar ik ben van mening dat marktplaats nu snel moet reageren op de hiaten in hun site, anders is het snel gedaan met hun credits bij de gebruikers. Gebruikersgemak is met dit soort dingen alles, kijk naar het gesjeesde ebay in nederland, sinds ze dat belachelijke amerikaanse design erin hebben gefietst een paar jaar geleden.  Het zou me niets verbazen als juist marktplaats de weg heeft geopend voor speurders, en dat een betere functionaliteit en promotie het wint van het iniatief. Een mooie case in ieder geval om te volgen! Bas

j

wat vinden jullie dan van kleintjesmarkt.nl? eerder dan speurders.nl, maar met dezelfde bedoelingen, met dien verstande zij (Wegener) willen regionaal, Telegraaf nationaal ….

Udo Zegwaard

Ik kende kleintjesmarkt eigenlijk helemaal niet, maar kwam via http://www.marktzoeker.nl op hun site terecht. Ik was nogal verbaasd over hun tarieven. Je kan namelijk via hun gratis in regionale kranten adverteren als je product minder dan 100 euro kost. Leuke service. Heel vervelend is het alleen dat je niet via rubrieken kan zoeken op de site. Je krijgt soms hele vreemde zoekresultaten. Zoek op "auto" en je krijgt advertenties voor playmobiel, vakanties, en huishuidelijke hulp.

Bobby

Het blijft een hele lastige markt om te betreden. Zeker als je geen groot reclame budget hebt zoals marktplaats dat nu heeft, zeker na de overname door E Bay. Er zijn talloze sites die een net zo goed produkt aanbieden zoals bijvoorbeeld <a href=" http://www.sneup.nl"><Sneup</a&gt; maar deze heeft bij lange na niet zo'n marketing budget. Hoe kunnen dit soort websites dan ooit de status van Marktplaats benaderen? Weet het weet mag het zeggen

Mike

Je hoeft natuurlijk helemaal geen groot marketing budget te hebben, kijk maar naar Hyves. Iets goeds en simpels, dat gewoon snel werkt en aan een behoefte voldoet, kan heel snel worden opgepakt. Een beetje geluk en een rel helpen natuurlijk altijd. Kijk 's naar http://marktmail.nl bijvoorbeeld.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond