Deel dit artikel
-

Miljoenennota: Parlement gaat eigen ict-visie formuleren

Naast het Innovatieplatform is een themacommissie Technologiebeleid gevormd. Vertegenwoordigers van alle kamerfracties hebben daarin zitting. Verder besloot het kabinet financiële steun te geven aan de digitale universiteit, de kwaliteit van het onderwijs te verhogen en 100 miljoen euro extra in subsidieregeling Wbso te steken.

Parlement gaat eigen ict-visie formuleren
De themacommissie Technologiebeleid moet op korte termijn met praktische, werkbare ideeën komen. Voorzitter is D66-kamerlid Francine Giskes. Zij ziet de commissie vooral als instrument om te bevorderen dat er een goed klimaat komt voor nieuwe ideeën. "Ik vind dat techniek in Nederland ondergewaardeerd wordt." Het is volgens haar niet de bedoeling het werk van het Innovatieplatform dubbel te doen, maar het is wel belangrijk dat het parlement goed kan beoordelen wat de regering met het platform doet.

Binnenkort zal de agenda van de commissie worden vastgesteld. Hoewel dan pas zal blijken wat de speerpunten van de volksvertegenwoordigers zijn, hebben de leden van de commissie al wel hun eigen wensen. En ze hebben haast: bij het instellen van de commissie is de ambitie vastgelegd om nog deze kabinetsperiode resultaten te tonen.

Financiële steun voor digitale universiteit
De digitale universiteit waartoe een groep universiteiten en hogescholen voorbereidingen treft, krijgt volgend jaar 2 miljoen euro en in latere jaren 8 miljoen euro overheidssubsidie.

Na 2006 moet deze instelling zich zelf kunnen bedruipen. Verdiend wordt aan de exploitatie van het ontwikkeld onderwijsmateriaal en andere diensten. Volgend jaar zal het ontwikkelde onderwijsmateriaal bij de instellingen in gebruik worden genomen. Zo is een compleet pakket digitaal onderwijsmateriaal ontwikkeld voor het bachelorprogramma rechten.

Stichting Surf en de Digitale Universiteit gaan samen een zelfstandige organisatie opzetten voor de verspreiding van digitaal onderwijsmateriaal. Deze 'educational service provider' levert ook de noodzakelijke ondersteuning aan het hoger onderwijs.

Kwaliteit van het onderwijs moet omhoog
Het is de regering veel aan gelegen om het imago van het Nederlandse onderwijs op te poetsen. Daarom wordt extra geld vrijgemaakt om de brede inzet van informatie- en communicatietechnologie in het onderwijs te stimuleren.

Volgens het kabinet kan de kwaliteit van het onderwijs door de vernieuwende kracht van ict ingrijpend worden verbeterd. Na de fase waarin computers op de scholen zijn geplaatst, zittenwe nu in het stadium van 'leren met ict'.

Het kabinet vindt dat het middel ict de komende tijd moet worden benut om de gewenste innovatie van het onderwijs vorm te geven. Extra geld wordt beschikbaar gesteld om de knelpunten weg te nemen, die een bredere inzet van informatie- en communicatie technologie in het onderwijsproces belemmeren.

Om de scholen gelegenheid te geven tot investeringen in ict verstrekt het ministerie een bijdrage per leerling. Daar zit ook geld bij voor de inrichting van een internetvoorziening. Vanaf 2004 is in totaal 70 miljoen euro per jaar gereserveerd voor de internetvoorziening van het primair en voortgezet onderwijs. Scholen moeten straks zelf hun internettoegang en -diensten gaan inkopen.

Wbso krijgt 100 miljoen euro extra
Het kabinet gaat 100 miljoen euro meer uittrekken voor de fiscale aftrekregeling speur- en ontwikkelingswerk (Wbso). Veel softwarebedrijven maken van deze subsidieregel gebruik.

Daarmee wordt een bezuiniging die het vorige kabinet had genomen, tenietgedaan. Om met name het midden- en kleinbedrijf waaronder starters te stimuleren tot meer onderzoek en ontwikkeling wordt het budget van de Wbso vanaf 1 januari 2004 stapsgewijs verhoogd. In 2004 wordt het budget met 50 miljoen euro verhoogd, in 2005 met 75 miljoen euro en in 2006 en latere jaren met 100 miljoen euro per jaar.

De tarieven van de eerste en tweede schijf worden geleidelijk verhoogd. De lengte van de eerste schijf wordt verlengd. Tevens gaat de vaste aftrek voor (startende) zelfstandigen omhoog.

Tegelijkertijd worden maatregelen genomen om oneigenlijk gebruik te voorkomen. De Wbso zal daartoe verder worden aangescherpt.

Daarnaast wil het kabinet de relatief hoge octrooikosten in Nederland verlagen, wat gunstig is voor de kleinere bedrijven. Het kabinet wil het wetenschappelijk onderzoek verder verbeteren door concentratie op een beperkt aantal onderzoeksgebieden. Belangrijk is ook om meer kennis te ontwikkelen, te verspreiden en toe te passen in bedrijven en kennisinstellingen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond