Deel dit artikel
-

Nationale Vacaturebank toch gestopt met overnemen PCM-vacatures

De Nationale Vacaturebank is toch gestopt met het overnemen van personeelsadvertenties van PCM en Wegener. Vorige week verkondigde managing director Jan-Peter Cruiming nog dat de Vacaturebank ondanks een arrest van het Gerechtshof gewoon door zou gaan met kopiëren.

Cruiming beweert nu al eind vorige week te zijn gestopt met het kopiëren van personeelsadvertenties van PCM en Wegener, omdat hij veel nieuwe klanten heeft gekregen. Cruiming: "De publiciteit rond de Vacaturebank heeft ons enkele honderden nieuwe klanten opgeleverd. Daardoor hebben we ineens veel nieuwe vacatures erbij. Daar ben ik PCM en Wegener wel dankbaar voor."

Tegelijk sluit de managing director van de Nationale Vacaturebank niet uit op termijn alsnog de personeelsadvertenties van PCM en Wegener over te nemen. Hij zegt daarover overleg te voeren met zijn advocaat Christiaan Alberdingk Thijm. Marc Teuwsen, manager van Jobtrack (de vacaturesite van Wegener), zegt de Vacaturebank "goed in de gaten te houden". Teuwsen: "Wanneer zij grenzen overschrijden, zullen we hen absoluut aanpakken."

De advocaat van PCM en Wegener, Joris van Manen, ergert zich aan de houding van Cruiming. "De Vacaturebank heeft de zaak flat-out verloren, laten we daarover duidelijk zijn." Van Manen zegt in overleg te zijn met beide uitgevers om mogelijk nog andere sites aan te pakken. Hij wil daar nu niet verder op ingaan. Mogelijk doelt Van Manen onder meer op meta-banenzoekmachine AskJIM.nl .

Donderdag verbood het Gerechtshof in Leeuwaren de Vacaturebank een "substantieel deel" van de personeelsadvertenties van Wegener en PCM te hergebruiken, omdat dit in strijd is met de Databankenwet. Dat biedt volgens Cruiming ruimte aan de Vacaturebank gewoon door te gaan. De Nationale Vacaturebank telt naar eigen zeggen circa 25.000 klanten die gemiddeld elk vijf advertenties per jaar aanbieden. Circa 1140 samenvattingen van de 9500 advertenties van de Vacaturebank zijn volgens Cruiming afkomstig van Wegener en PCM.

Deel dit bericht

8 Reacties

Berend Goedkoop

Ze kunnen dan wel zeggen dat ze nu geen vacatures minder hebben staan op de site van de nationalevacaturebank maar het zijn er toch wel zo'n 7000 minder dan het gemiddelde van vorige week! Gelukkig zijn er nog zat alternatieven zoals http://www.askjim.com en http://www.viaa.nl.

Martin Bannink

Dit bericht verrast mij niet. Immers, wie de letterlijke tekst van de uitspraak leest, begrijpt dat de rechter twee dingen heeft gezegd. Allereerst mag je niet integraal kopieren. Dat is niks nieuws. Dat weten we allemaal, maar dat was ook niet in het geding. Ten tweede mag je niet in samengevatte vorm kopieren (de rechter omschreef dit samenvatten als: "voor een substantieel deel kopieren"). Dat tweede (in samengevatte vorm kopieren) was precies het onderwerp van het geschil en dat is in het vonnis verboden. Dus met de stoere taal op de Emerce site van een paar dagen geleden ("NVB gaat gewoon door") vraag je wel een beetje om moeilijkheden. Immers "substantieel" overnemen ( = samengevat overnemen) mag niet. Zelfs niet één keer. Punt uit. Dit vonnis ligt er en dient nageleefd te worden. Daar is Jobnews blij mee. Zoals ik eerder zei: concurrentie is goed, maar we moeten 't wel eerlijk doen. En vergeet niet dat onze klanten boos werden. Zij hebben tegen betaling gekozen voor een plaatsing bij Jobnews en niet ergens anders. Dus: iedereen dient dit vonnis na te leven. Martin Banninkdirecteur Jobnews

Jacques van der Pannen

Nou Martin. Daar ik me volledig aansluit bij het vonnis plaats ik toch graag nog even een kanttekening bij uw reactie. Het gebruikte populistische spierballentaal geeft me een verkeerde smaak in de bek en lijkt me volledig overbodig over iets wat al is afgehandeld. Uw reactie komt enigszins gefrusteerd over maar misschien kan dit verholpen worden door eens op zoek te gaan naar een leuke nieuwe vacature? De keuze van vacaturebank laat ik geheel aan u over 😉

Maarten

@Berend : Ik denk dat alternatieve sites zoals http://www.askjim.com en http://www.viaa.nl niet zo snel kunnen worden aangepakt omdat die volgens mij alleen maar doorverwijzen naar vacatures op de originele sites en dus zelf geen samenvatting opnemen of vacatures uit kranten overnemen.

Sven Boender

Kopieren, doorverwijzen, etc…wanneer je dicht op de doelgroep zit zoals succesvolle niche vacaturebanken als bijv. CADJOBS.nl, gemeentebanen.nl en medivacature.nl, dan zijn dat helemaal geen issues.Door je doelgroep te kennen en duidelijk te bepalen voeg je meer waarde toe aan je opdrachtgevers (werkgevers) en aan je inschrijvers (werkzoekenden). Het uiteindelijke resultaat is unieke vacatures en een stuk continuiteit, en dus bestaansrecht.Ik moet nog zien of de algemene vacaturebanken kunnen overleven wanneer ze door hun extern gefinacieerde marketingbudgetten heen zijn en het kopieren, etc. niet meer toegestaan wordt. Ik ben nog steeds niet uitgelachen van een persbericht van een zeer bekende vacaturebank wiens directeur stelde dat "er op korte termijn slechts 2 of 3 vacaturebanken zouden overleven."2 of 3 grote ? Inderdaad…plus een heleboel winstgevende kleintjes !!! Sven Boenderdirecteur NicheBoards.nl

Roy Damman

Het lijkt me dat de uitgevers van de kranten lopen te pronken met andermans veren. Een krantenadvertentie is een door een klant betaalde publicatie. Volgens mij rust het copyright dan ook bij de klant en niet bij de uitgever.

Harry de Koning

Het lijkt me, alle ophef ten spijt, dat de Nationale Vacaturebank nu zelf een probleem gaat krijgen: http://www.degratisvacaturesite.nl  Weer een gratis vacaturebank dus waarbij ze op hun site zelfs ruiterlijk toegeven dat ze de Nationale Vacaturebank als inspiratie hebben genomen.  Kortom, de markt is weer in beweging en gratis bestaat weer (even 😉

ML van den Berg

Kopieren of niet, het gaat uiteindelijk om de kwaliteit en niet de kwantiteit in vacatures. Dit en of de klant via de vacaturebank erin slaagt om zijn vacatures in te vullen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond