Deel dit artikel
-

Nederland koopt steeds meer vanuit huis

Nederlanders hebben in de eerste helft van het jaar een kwart meer gekocht bij webwinkels, postorderaars en via de telefoon. Met name internet zorgt voor de groei aan bestedingen, het is inmiddels goed voor 42 procent van de omzet van verkopen op afstand. Dit zegt branchevereniging Thuiswinkel.org.

Eerder al publiceerde Thuiswinkel.org cijfers over de groei aan bestedingen bij webwinkels. Nederlanders besteedden hieraan in de eerste helft van het jaar 445 miljoen euro, een toename van 86 procent in vergelijking met vorig jaar. Het aandeel internet is binnen kopen op afstand inmiddels gestegen tot ongeveer 42 procent van de totale omzet, zo blijkt uit nu gepubliceerde cijfers.

In totaal werd er in de eerste zes maanden van het jaar voor 1,06 miljard euro aan goederen gekocht via internet, telefoon en catalogus. Over geheel vorig jaar was dat 1,84 miljard euro. Verkopen op afstand maakt inmiddels 2,6 procent uit van de totale detailhandelomzet, een bescheiden groei in vergelijking met vorig jaar (2,3 procent).

Nederland bezette gemeten naar omzetcijfers over vorig jaar de vierde positie in Europa. Alleen in Duitsland (20,7 miljard euro), Groot-Brittannië (12,9) en Frankrijk (7,9) kopen mensen meer vanuit huis. Slowaken kopen het minst op afstand, ze gaven er vorig jaar 70 miljoen euro aan uit.

In Nederland besteden klanten minder dan in landen waar de omzet lager ligt. Duitsers geven gemiddeld het meest uit (259 euro per jaar), gevolgd door Britten, Noren, Zwitsers en Finnen. Nederland staat in deze rangschikking op een negende plaats met een gemiddeld besteed bedrag van 114 euro. Hongaren zijn de hekkesluiters in deze ranglijst, met een gemiddeld besteed bedrag van 7 euro per jaar.

Amerika, het land waar kopen op afstand het meest ingeburgerd is, besteedde vorig jaar 72,9 miljard euro aan deze manier van kopen. Gemiddeld gaven de inwoners er 265 euro aan uit.

Deel dit bericht

2 Reacties

Wekema

Die 445 miljoen voor een half jaar kan nooit kloppen, als gemid. uitgave per NL 114 euro wordt uitgegeven: 1.824.000.000. Wat klop er hier niet?

Rekenwonder

Het enige wat niet klopt is jouw rekenmachine. Reken maar eens goed na

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond