Deel dit artikel
-

Nederlander weet zich geen raad met breedband

De meeste Nederlanders weten niet wat ze allemaal kunnen met hun breedbandverbinding. Dat blijkt uit onderzoek van Blauw Research in opdracht van Planet Internet. Ook geeft bijna de helft van de breedbandgebruikers aan voorlichting te willen van de provider op het gebied van contentdiensten. Opmerkelijk want KPN stopte bijvoorbeeld begin dit jaar met zijn breedbandportal die ook bedoeld was om gebruikers voor te lichten.

Het onderzoek is in januari 2005 online uitgevoerd onder 550 mensen met een breedbandabonnement (55 procent adsl, 45 procent kabel). De resultaten zijn volgens Blauw Research representatief voor de totale Nederlandse breedbandpopulatie.

Volgens Blauw is 86 procent van de breedbandgebruikers niet of niet goed op de hoogte van het feit dat zij achter de pc op interactieve wijze een taal kunnen leren. 56 procent is niet of niet goed bekend met de mogelijkheid via internet het journaal te bekijken. Ook is 64 procent er nauwelijks van op de hoogte dat via internet radio te beluisteren is (zonder reclame) en 82 procent heeft geen idee dat via de pc ook direct films te bekijken zijn.

Toepassingen als het online spelen van games en het downloaden van muziek blijken bekender onder de breedbandgebruikers. Echter, een groot deel realiseert zich niet dat hij hier zelf met zijn huidige breedbandverbinding gebruik van kan maken. Zo denkt 24 procent geen gebruik te kunnen maken van onbeperkt online games spelen en 12 procent niet van het samenstellen en downloaden van favoriete muziekalbums.

Van alle breedbandgebruikers geeft 39 procent aan behoefte te hebben aan voorlichting van de provider op het gebied van contentdiensten. Voor 58 procent geldt dat de respondenten meer tevreden zouden zijn over hun abonnement indien ze van hun provider uitleg/voorlichting op het gebied van contentdiensten zouden krijgen.

KPN stopte per 1 januari van dit jaar juist met zijn breedbandportal. Een woordvoerder van KPN zei eind vorig jaar tegen Emerce dat de breedbandportal aan de doelstelling had voldaan. “We hebben die portal gelanceerd toen adsl net in opkomst was. We wilden laten zien wat er allemaal mogelijk was met adsl. Omdat breedband nu gewoongoed is hoeft dat niet meer,” zei KPN-woordvoerder Maaike Scholten toen tegen Emerce.

Dit nieuwe onderzoek dat in opdracht van KPN-dochter Planet Internet werd gedaan, werpt de vraag op of het achteraf wel zo verstandig is geweest om per 1 januari van dit jaar met de breedbandportal – die weliswaar deels bij Planet Internet werd voortgezet – te stoppen. De breedbandportal had juist een educatief doel. De site bood alle breedband-gebruikers van KPN (deels betaalde) toegang tot diensten zoals films, spelletjes, televisie, muziek, educatie en webtools.

Deel dit bericht

2 Reacties

Hans Overdeem

Ik haal alles eruit wat er in mijn breedbandverbinding zitten: games, muziek, films en met name tv programma's terugkijken via internet is mijn favoriet. Zoals op http://www.tvopjepc.nl en http://www.uitzendinggemist.nl.

Daan

nou dank je wel hans dat je dat even met ons wilde delen! Maar het is natuurlijk wel schrikbarend dat er zoveel bandbreedte verspilt voor. Ik denk dat veel mensen iets hebben van: "als ik dan internet neem, dan wil ik het beste', sluiten dan het duurste abbonnement af en mailen wat op hen 8Mbit lijn met hun vrienden. Dat is gewoon zonde. Ik denk niet dat de voorlichting moet gaan naar wat je zoal kan doen, maar naar hoe je het internet gebruikt net zoals bij mobiele telefoon abbonnementen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond