Deel dit artikel
-

Netflix biedt vanaf 2005 video on demand

Het Amerikaanse Netflix, dat is gespeciliaseerd in de online verhuur van dvd's, is van plan om vanaf 2005 ook video on demand aanbieden. Dat betekent dat klanten vanaf dan ook films digitaal op kunnen ophalen met hun computer.

Het Amerikaanse entertainment-blad Variety schrijft dat Netflix het in de toekomst bieden van 'video on demand' ook deels als een defensieve 'move' ziet. “We zijn een beetje defensief omdat als we de slag op de markt voor digitale downloads missen dat wel eens het einde van Neflix kunnen betekenen,” zegt Reed Hastings, de hoogste man van Netflix, tegen Variety .

Netflix is groot geworden met de verhuur van dvd's via internet, maar ook die markt staat in de Verenigde Staten in toenemende mate onder druk. 

Klanten van het bedrijf kunnen tegenwoordig drie dvd's tegellijkertijd huren voor een vast bedrag. Volgens Variety kunnen klantenstraks kiezen tussen drie films door middel van 'video on demand'  of drie dvd's die thuis bezorgd worden.

Hastings zei verder dat de video on demand-markt in Amerika nog relatief klein is omdat het te lang duurt om films te downloaden. Zelfs met een kabel of adsl-verbiding duurt dat nog veel te lang. Hij zegt er rekening mee te houden dat het meerendeel van de klanten ook in de toekomst zal kiezen voor de dvd op schijf. 

De groei van draadloze netwerken in huishoudens en het aantal digitale video recorders, zoals TiVo zal consumenten makkelijker in staat stellen om films vanaf een computer de huiskamer binnen te trekken en uit te zenden via de televisie.

'Concurrent' Blockbuster hield overigens in 2000 al eens een proef met 'video on demand'. Maar die proef was niet direct een succes. Probleem was toen dat de filmmaatschappijen eigenlijk niet mee wilden werken aan het experiment. Er wordt al sinds de jaren tachtig gesproken over 'video on demand'. De kabelmaatschappijen liepen toen met plannen rond voor digitale distributie. Maar eigenlijk is de digitale distributie van films nooit van de grond gekomen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond