Deel dit artikel
-

Nieuw fotoformaat Google moet web sneller maken

WebP is het nieuwe bestandsformaat voor afbeeldingen dat Google heeft gelanceerd. Het formaat moet nog verder ontwikkeld worden, maar zal uiteindelijk een gelijke beeldkwaliteit, met een betere compressie moeten leveren in vergelijking met het JPEG-bestandsformaat.

Hiermee hoopt Google het web sneller te maken. Met het groeien van de bandbreedte, lijkt het verkleinen van een fotobestand geen halszaak te zijn. Het kost vandaag de dag aanzienlijk minder tijd om een contentrijke pagina te laden, in vergelijking met een aantal jaar geleden. Desondanks is het zo dat beeld een groot deel van de bandbreedte opneemt. Volgens Google beslaat beeld 65 procent van de bytes die dagelijks worden verstuurd. Door het bestandsformaat efficiënt te maken zal het web efficiënter worden.

De meeste van de bestaande formaten voor beeld zijn meer dan tien jaar geleden ontstaan. Volgens Google kan dat vandaag de dag beter. WebP komt dan ook uit de koker van de werknemers van Google. Helemaal met de opkomst van mobiel internet, wordt een snelle laadtijd, in combinatie met goede kwaliteit van beeld weer belangrijk.

Uit een test bleek dat bij het omzetten van 1 miljoen willekeurige foto’s naar WebP , de bestanden gemiddeld 39 procent kleiner werden.

Google lanceert een tool waarmee bestanden nu al omgezet kunnen worden. Toch wordt WebP nog niet door browsers ondersteund.

Bron foto: pointnshoot (CC)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond