Deel dit artikel
-

Nieuw onderzoeksbureau richt zich op overheid

Een nieuw bedrijf genaamd CoolResearch gaat zich specialiseren in het verrichten van internetonderzoek in opdracht van de overheid. Het bedrijf is opgezet als een joint-venture door onderzoeksbureau Pro Active International en CoolCapital, de holding van internetondernemer Tom Kok, voorheen voorzitter van D66.

Bij de toenemende wens van de overheid om via internet zaken af te handelen, ontstaat ook de noodzaak tot meer inzicht in e-governance, is de gedachte achter CoolResearch . Het bedrijf zegt online (markt)onderzoek voor de publieke sector te gaan verrichten en klanten te adviseren over "de inzet en het gebruik van nieuwe media".

De overheid geldt bovendien als een goede opdrachtgever. Diverse ICT-bedrijven, zoals webbureaus, vinden er nog emplooi waar ze in andere sectoren moeilijk aan nieuwe klanten kunnen komen. In de Verenigde Staten behoort de overheid tot de grote opdrachtgevers voor ICT-bedrijven. Hoewel de belangstelling voor e-governance er toeneemt , zijn de bestedingen hieraan met 45 miljoen dollar dit jaar nog bescheiden in vergelijking met de totale IT-uitgaven. De regering Bush wil het IT-budget volgend jaar met meer dan 10 procent verhogen naar 52 miljard dollar. CoolResearch heeft onderzoek gedaan naar de omvang van de markt voor e-governance in Nederland, zegt Fred van Aken, ceo van Pro Active. "Maar die gegevens houden we voorlopig voor onszelf."

Bij de start beschikt CoolResearch al over enkele klanten, zoals de Rijksvoorlichtingsdienst, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het zijn klanten afkomstig uit de portefeuille van Pro Active International en ook CoolCapital , de holding waaronder Kok verschillende bedrijven heeft samengebracht, zoals CoolConcept en CoolFinance. CoolResearch gaat van start met vijf medewerkers, directeur wordt Rene de Boer, afkomstig van Pro Active.

"Internet is bij uitstek het middel om burgers directer bij de overheid te betrekken", zegt Tom Kok in een verklaring. "Dit kan door het beter informeren maar ook door heel gericht de mening van de burgers te vragen op specifieke onderwerpen. Het tijdperk dat men kan wegkomen met een betuttelende houding ten opzichte van de burger loopt ten einde. Internet biedt ons en de overheid een inspirerende uitdaging."

Deel dit bericht

3 Reacties

reactor

Enge jaren gelden werd Tom kok zo ongeveer als groot grof vuil aan de kant gezet door de heren van Achmea voor hun internetactiviteiten. Tegenwoordig is Achmea helemaal weg uit de internetmarkt maar Tom Kok heeft gedaan wat zijn hart ingaf en zie hier een klein concertje in de dop. Trouwens meneer Kok wat dacht u van Coolbox als webcastingbedrijf?

Ate van der Meer

Beste Tom, een prima idee en succes zal waarschijnlijk niet uitblijven. Jullie de onderzoeken en wij, Snakeware, de uitvoer. Een prima combinatie lijkt mij. Op deze manier kunnen meerdere (kleine) partijen gaan samenwerken. Waarbij één partij, misschien coolresearch wel, de problemen en wensen vanuit het oogpunt van overheden maar bovenal burger in kaart brengt.

def dalux

Tom Kok: Een zeer inspirerend figuur die met zijn mantra's op de een of andere manier vele potjes kan breken. Helaas is het niet zo een doener en komen zijn verhalen mij vaak wat Eric Bartelesque voor. Veel geschreeuw maar weinig wol. Waarschijnlijk heeft hij een hoop geleerd van zijn Scaramea avontuur en durft hij nu wel keuzes te maken en heeft hij nu goede mensen om zich heen verzameld die zijn tekortkomingen aanvullen. Als je dat inziet en realiseert neem ik mijn woorden direct terug en wens ik hem veel succes. (Overigens wonderlijk hoe dat Scaramea-avontuur met een sisser is afgelopen. Of komt na de Achmea-claim op Telfort ook nog een claim op Kok?)

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond