Deel dit artikel
-

“Nog deze maand volledige MMS-interoperabiliteit”

Nog deze maand kunnen klanten van alle Nederlandse operators die MMS aanbieden – Vodafone, T-Mobile en O2 – elkaar MMS-berichten sturen. Dat bevestigen bronnen binnen een Nederlandse operator. Vanaf deze week bestaat deze MMS-interoperabiliteit tussen O2 en Vodafone en T-Mobile en Vodafone.

Eind november vorig jaar stelde het voormalige Ben (dat inmiddels is herdoopt tot T-Mobile) dat zijn abonnees nog in 2002 MMS-berichten aan klanten van andere operators zouden kunnen sturen. Beide andere MMS-aanbieders zouden toen achterliggen op schema en "eerst maar extra hun best moeten doen", stelde een Ben-woordvoerder toen.

"Het is onzin wat zij toen riepen", aldus een woordvoerster van O2 nu over de uitspraken van Ben. "Zij wisten toen dat de stand van zaken anders was." Volgens haar kost het nu eenmaal de nodige tijd om deze zogeheten interconnectie-overeenkomsten uit te voeren: door de netwerken aan elkaar aan te passen en dat weer te testen.

Vanaf deze week bestaat er MMS-interoperabiliteit tussen O2 en Vodafone en T-Mobile en Vodafone. Klanten van deze operators kunnen elkaar MMS-berichten sturen. Bronnen binnen een Nederlandse operator bevestigen dat later deze maand ook klanten van O2 en T-Mobile dit zullen kunnen. Tot die tijd ontvangen klanten van deze operators die elkaar MMS-jes sturen een SMS-bericht dat zij de foto op internet kunnen bekijken.

Inmiddels telt T-Mobile naar eigen zeggen ruim 20.000 Nederlandse klanten die MMS-en. Het verwacht dat dit er eind 2004 ruim 100.000 zullen zijn. KPN en Dutchtone zeggen deze zomer MMS aan te gaan bieden. November vorig jaar stelde Nokia de naar eigen zeggen eerste MMS-interconnectie ter wereld in werking tussen de operators Sonera en Radiolinja. Inmiddels zijn er overal in Europa dergelijke overeenkomsten.

Deel dit bericht

2 Reacties

werknemer telecombranch

Naar mijn weten werkt het nu al. Ik begreep dat afgelopen week tests geslaagd zijn. Ik zou zeggen probeer het en je weet het zeker. Technisch lukt het dus al, wellicht dat de verekening tussen de operators nog een issue is, maar dat zal dan ook snel opgelost worden vermoed ik.

Gijs Baar

Om te beginnen valt het mij altijd op dat iedereen hier anoniem reageert. Je kan toch gewoon zeggen dat je Pietje of Jantje bent en dat ook jij een bepaalde mening hebt? Maar, het MMS-verhaal is nog niet waterdicht. Vooralsnog snappen de Voda's niets van de MMS-berichten van andere providers. Omgekeerd ook niet trouwens. Wij zijn al langer bezig met MMS-ideeen, maar 't stopt telkens weer bij het feit dat er geen standaard in MMS is. De techniek is per provider prima, het belooft fantastische communicatiemogelijkheden, maar zolang jezelf moet onthouden of de ontvanger een MMS-toestel heeft, of die een abonnement bij dezelfde provider heeft? Tsja, dan komt het niet van de grond. We hebben toch wel iets geleerd van het SMS-en?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond