Deel dit artikel
-

Nog steeds groei bij .eu-domeinnamen

Alpenmelkchocolade Milka, bandenproducent Bridgestone en modemerk Versace: alledrie kozen ze voor een .eu-domeinnaam. Op de tweede verjaardag van de domeinnaam staat .eu in Europa op de vierde plek van populaire domeinnamen met meer dan 2,8 adressen.

Wereldwijd komt het .eu-domein op een negende plek. Dat baseert de EU maandag op basis van het meest recente statistische kwartaalrapport (PDF) van EURid, benoemd door de EC om het .eu-topniveaidomein te beheren. De cijfers slaan op het laatste kwartaal van 2007.

Duitsland (31,4 procent) is een koploper wat betreft het aantal .eu-registraties per land, maar Nederland is een goede nummer twee met 13,4 procent. Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië staan achtereenvolgens op de derde, vierde en vijfde plaats.

Van alle registraties is 80 procent verlengd na het eerste jaar. De totale groei in 2007 besloeg 11 procent. Opmerkelijk is de stijging van het aantal .eu-registraties in Polen (48,6 procent), Litouwen (48,4 procent) en Finland (39,9 procent).

Het eerste initiatief om .eu in te stellen als Europees topniveaudomein (TLD) werd in 1999 genomen door de Europese Raad. Het beheer van het .eu-register werd in 2003 toevertrouwd aan EURid.

Tussen 7 december 2005 en 6 april 2006 begon de .eu-registry op beperkte schaal met het accepteren van aanvragen voor domeinnamen. In die periode kwamen alleen de personen en organisaties die binnen een lidstaat van de Europese Unie een bepaalde vorm van juridische bescherming voor een naam genoten, in aanmerking om een domeinnaam aan te vragen. Sinds begin april 2006 kunnen alle inwoners van de EU en alle organisaties die wettelijk gevestigd zijn in de EU een registratie aanvragen.

 Bron foto: SideLong (CC)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond