Deel dit artikel
-

Nokia geeft technologieën vrij aan concurrentie

Microsoft, Intel en Texas Instruments werken gezamenlijk aan een standaard voor 'smartphones', mobiele telefoons waarmee ongeacht de fabrikant verbinding met het internet kan worden gemaakt. Nokia reageert door zijn smartphone-technologie aan te bieden aan concurrerende fabrikanten.

Nokia kondigde volgens Reuters aan zijn zogeheten 'terminal software' tegen betaling te willen delen met andere fabrikanten van mobiele telefoons. Dit levert hen aanzienlijke kostenbesparingen op, waardoor meer financiële ruimte ontstaat voor de ontwikkeling van specifieke en onderscheidende smartphone-toepassingen. Naast deze software worden ook blauwdrukken voor de benodigde halfgeleiders en het besturingssysteem van de Britse partner Symbian aangeboden.

Nokia, de grootste mobieltjesproducent ter wereld, hoopt hiermee de slag om de ontwikkeling van een nieuwe generatie mobiele toestellen te winnen van Microsoft. De softwaregigant deed maandag nagenoeg eenzelfde voorstel, met de aankondiging om software en chips te willen delen met fabrikanten van mobieltjes. Microsoft bracht het nieuws naar buiten op het 3GSM World Congres in Cannes, de grootste Europese vakbeurs voor de mobiele industrie.

Microsoft kondigde bij de vorige beurs in 2001 al zijn entreé in de mobiele telefoniesector aan. Met de dusver ontwikkelde besturingssystemen (Mobile Explorer en het nieuwe Smartphone 2002) zet Microsoft in op een wens bij consumenten om e-mail in de 'look and feel' van Outlook op een mobieltje te willen ontvangen. Microsoft verwacht verder dat de handheld pc (PDA) en mobiele telefonie uiteindelijk geïntegreerd zullen worden. Volgens Reuters hebben tot dusver alleen Samsung Electronics, Mitsubishi en Sendo gezegd de Smartphone 2002 software van Microsoft in hun toestellen te zullen gebruiken. Nokia en Ericsson-Sony gebruiken de software van het Britse Symbian voor hun mobieltjes. Wat de PDA-markt betreft heeft Microsoft de Smartphone software dusver kunnen slijten aan Hewlett Packard en Compal, de Taiwanese producent van de Compaq iPaq.

Wat de Europese markt betreft is het nog maar de vraag of de PDA waarmee ook gebeld kan worden, zal aanslaan. Volgens IDC geven Europeanen nog steeds de voorkeur aan een scheiding tussen telefoon en elektronische agenda.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond