Deel dit artikel
-

NVPI wil betaalde muziekdownloads gaan meten

De NVPI wil vanaf volgend jaar het aantal muziek-downloads in ons land structureel gaan meten. Dat dat tot nu toe niet gebeurd is, komt volgens een woordvoerder omdat het nog te vroeg was.”Daarin lijkt nu verandering te komen. De markt lijkt volwassenen te worden.”

Tot nu toe is er nog niemand die de hoeveelheid legale 'betaalde' downloads bijhoudt in ons land. De NVPI wil vanaf januari gaan meten hoeveel nummers er gedownload worden en welke nummers dat zijn. Daarvoor wil het om de tafel gaan zitten met een aantal grotere partijen die muziekdownloads aanbieden. Dat zegt woordvoerder Wouter Rutten van de NVPI tegen Emerce.

“Wat het meten van muziekdownloads moeilijk maakt is dat er geen sprake is van fysieke distributie. Er wordt zoals dat bij cd's in de retail  het geval is, geen gebruik gemaakt van een barcode zodat meteen kan worden gezien wat er precies gekocht is en hoeveel van die exemplaren er over de toonbank gaan. Bij downloads wil het meten door een technisch mankement nogal eens fout gaan.”

Het werken met een consumentenpanel om een indicatie te krijgen van welke en hoeveel muziek ze hebben gedwonload is volgens de woordvoerder van de NVPI dan ook geen optie. “Consumenten weten vaak wel dat ze iets hebben gedownload. Maar in veel gevallen weten ze niet eens of de download wel goed is gegaan en of ze er ook voor betaald hebben of dat ze hem op illegale wijze hebben verkregen,” zo kenschetst Rutten de situatie.

Ook het afgaan op een downloadchart zou volgens de woordvoerder van de NVPI een nogal gekleurd beeld kunnen geven. Zo heeft Ilse een downloadchart maar deze meet alleen welke artiesten het goed doen Ilse's eigen download-dienst: download.nl. Overigens probeert de IFPI, de overkoepelende organisatie waar de NVPI toe behoort, wel bij te houden hoeveel betaalde muzieknummers er jarrlijks wereldwijd gedownload worden en welke artiesten scoren. 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond