Deel dit artikel
-

Online bestedingen eind dit jaar: 584 miljoen euro

Nederlanders zullen eind dit jaar voor 584 miljoen euro online kopen. Dit zegt Forrester Research. Het onderzoeksbureau verwacht dat de online omzet in Europa op 13 miljard euro zal uitkomen, tegenover 10 miljard euro omzet in de Verenigde Staten.

De 13 miljard euro omzet in Europa betekent een groei van 44 procent in vergelijking met vorig jaar. De groei is volgens Forrester met name te danken aan de toename van het aantal koopkrachtige online kopers, aangevuld met een stimulans vanuit traditionele retailers voor e-commerce en sterkere promotie van online winkels.

Het Verenigd Koninkrijk zal nog steeds de grootste markt vormen tijdens de eindejaarsverkopen, met een verwachte omzet van 4,2 miljard euro, maar Duitsland en Zuideuropese landen zijn in opkomst. In Duitsland wordt een omzet verwacht van 3,8 miljard euro. In Nederland zal volgens Forrester voor 584 miljoen euro omgezet worden. Vergelijkbare cijfers zijn in Nederland niet voorhanden. Thuiswinkel.org biedt tweemaal per jaar een overzicht van de online consumentenbestedingen, in de tweede helft van vorig jaar lagen die op 662 miljoen euro.

Onderzoekster Hellen Omwando: “Het meeste geld wordt besteed aan reizen, op de voet gevolgd door consumentenelektronica. De groei aan omzet uit consumentenelektronica laat zien hoe er een verschuiving is van kopen via de catalogus naar kopen via internet.” Hetzelfde geldt volgens haar voor kleding.

Recent opende Bol.com een elektronicawinkel op zijn site. Daniel Ropers, directeur van Bol.com, zegt dat internet “het belangrijkste verkoopkanaal” wordt voor gadgets. “Ik verwacht dat Bol.com voor het eind van 2005 marktleider is op het gebied van de online verkoop van kleine consumentenelektronica. Binnen drie jaar moet dit, na boeken, de belangrijkste productgroep van bol.com zijn. Voor de eerste twaalf maanden rekenen we op een omzet die in de vele miljoenen loopt.”
Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond