Deel dit artikel
-

Online bouwmarkt Domega.nl failliet

De online bouwmarkt Domega.nl is tweeënhalf maand na de start al failliet. Het bedrijf zag geen kans om de benodigde nieuwe financiering van 3 miljoen gulden te krijgen. Initiatiefnemer van Domega.nl is Frank van Oirschot, ceo van Netlinq Framfab . Hij wijt het faillissement aan het niet waar kunnen maken van de oorspronkelijke beloften om "meer te zijn dan een e-commercesite".

Domega.nl werd tweeënhalf maand geleden gelanceerd. De online bouwmarkt moest de klant meer gaan bieden dan alleen producten. Domega.nl diende van het kopen van woonmateriaal een "koopbeleving" te maken, waarbij de koper op allerlei manieren – interactief – ideeën kon opdoen om zijn huis te verbeteren en verfraaien.

"We wilden meer zijn dan alleen maar een e-commercesite", zegt Van Oirschot. "Maar die belofte konden we niet waarmaken." Het probleem lag, aldus Van Oirschot, in de software. "Het daarvoor verantwoordelijke bedrijf VRC Netshopping heeft slechts ten dele datgene geleverd wat vooraf is afgesproken." Of er nu een claim volgt is nog niet duidelijk. VRC Netshopping wil niet reageren op de uitlatingen van Van Oirschot.

Getracht is nog om nieuwe financiers te vinden voor het project, maar die vonden dat de oorspronkelijke plannen niet waargemaakt zijn. Van Oirschot: "Daarin kon ik ze alleen maar gelijk geven. We hebben niet de koopbeleving en adviesfunctie kunnen bieden die we vooraf hadden aangekondigd." Volgens Van Oirschot was er de hoop dat er na een nieuwe financieringsronde weer genoeg tijd en geld was om de extra's van Domega toch mogelijk te maken.

Tot de oorspronkelijke financiers in Domega.nl behoort Rethinq , dat nieuwe bedrijven helpt opbouwen en een verzelfstandigd onderdeel is van de in 1999 gesplitste Netlinq Group. Verder staken twee informal investors en de beide leden van het management team geld in Domega.nl. Hoeveel geld Rethinq heeft geïnvesteerd wilde Van Oirschot niet zeggen. "In totaal hebben alle partijen voor enkele miljoenen in Domega.nl gestoken. Het was een groot en ambitieus e-commerceproject."

Van Oirschot denkt dat er een doorstart komt voor het project dat hij betitelt als "mijn kind". Er zijn contracten afgesloten met partijen als Funda.nl, de site van NVM en Wegener, en er zit volgens hem "een goed management team". "We hadden van de tien zaken negen goed op orde, maar dat ene element zorgde juist voor de zware onvoldoende."

Deel dit bericht

9 Reacties

Herber

Hoe vaak moeten we het nog zeggen. Online heeft alleen bestaansrecht in combinatie met real life en offline, en dan geintegreerd. Alleen een interactieve 'user experience'. Het is juist de kunst om op de juiste manier het analoge te digitaliseren, en het digitale te analogiseren.Frank, veel succes met de doorstart !

Wim Hartnack

Goede reclame voor Netlinq. 

Pete Richards

Heren van emerce, 8 februari failliet, 21 februari op deze site. En dat durft zich de beste bron in ebusiness te noemen?

Sitewise

Dat online alleen bestaansrecht heeft in combinatie met offline (reactie Herber) is een waar woord. Het is inderdaad de kunst om het analoge te digitaliseren. Voor het project detuinshop.nl hebben wij (internetbureau) bijvoorbeeld een samenwerkingsverband opgezet met een hoveniersbedrijf. Twee partijen die elk hun eigen business voorop stellen en daarnaast vooral tijd investeren in dat deel van het project waar ze specialist in zijn: de techniek en vormgeving of de content. Zo ben je als organisatie nooit afhankelijk van dat ene project, kun je dit project zonder al te veel investeringen vooraf lanceren en heb je tijd voor een testfase.

Enchanted

Beste heer van Oirschot, Uw verhaal spreekt ons zeer aan, er zit bezieling achter! Eenieder met een dergelijke visie staat hopelijk boven alle mooie achterafpraat met de bekende kreten. Enchanted heeft haar visie op de toekomst van het internet verwoord in een concept genaamd Smart@ll. Wat we uit uw verhaal op weten te maken, komt uw project hier dicht bij in de buurt. U kunt het hele concept lezen op http://www.smartall.nl. Het is helemaal gratis, wellicht heeft u er iets aan. Verder vinden wij het erg jammer om te horen dat uw project is stukgelopen op de techniek. Daar moet absoluut iets aan gedaan kunnen worden. Wij zijn best bereid indien u daar behoefte aan heeft om eens met u mee te denken hoe dat voorkomen kan worden mocht die doorstart er komen. We zijn redelijk bekend met de automatiseringswereld en kunnen dan ook het kaf van het koren scheiden. Voor ieder die ook naar dit bericht weer met de 'bekende ogen' kijkt: onze reactie komt voort uit ons idealisme; en nee, wij proberen dus niet hiermee een klant te strikken!!! Wij houden ons zelf ook bezig met het realiseren van bezielde projecten. Wellicht kunnen we van de heer van Oirschot nog leren in welke valkuilen we daarbij niet moeten stappen… In ieder geval succes gewenst. Wij zijn ervan overtuigd dat op de lange duur dit soort initiatieven gelijk blijken te krijgen! 

Hunter Douglas

Dat lijkt me nou niet verstandig, om te stellen dat een failliet gegaan bedrijf prima past in de visie van Enchanted. Zeker als beide concepten erg dicht bij elkaar komen, zou ik bij voorbaat liever niet met het concept van Enchanted aan de slag gaan.Overigens eerlijk van van Oirschot om te stellen dat hij ook vond dat het tot nu toe een min was, meestal krijg je van die opmerkingen dat het aan investeerders ligt. Zeker een plus, zijn positieve instelling.Ook al kan ik me voorstellen dat Van Oirschot het zo langzamerhand heeft gehad met internet, ook al is hij oprichter van Netlinq. Want z'n aandelen framfab (waaraan Netlinq in aandelen verkocht werd), zijn 80% in waarde gedaald. Daar werk je dan 5 jaar lang keihard voor, om uiteindelijk niets over te houden aan de verkoop. Dus: sterkte Frank.

Herber

Beste meneer Enchanted, Als u denkt dat u met een brok 'affiliate marketing/collaborative commerce' technologie Frank kunt helpen met zijn online propositie, ga vooral uw gang. Maar ga ons nou niet uitleggen dat een business propositie succesvol wordt door het gebruik van technologie. Mijn inziens is technologie een 'dissatisfier', en moet door een technologiepartner met bewezen project management en technologie skills worden ingevuld, maar wel 1 van de drivers om een online propositie neer te zetten. Ik heb ooit eens geleerd dat bij het opzetten van een coll. commerce propositie merkvertrouwen een belanggrijk element binnen het affiliate netwerk is, en het samenstellen van het aangeboden assortimenten en dito content op basis van de gezamenlijke merkwaarden dient te geschieden, liefst met een partij of partijen die ook offline en in reallife een propositie en zichtbaarheid hebben. Frank, ik zou zeker eens met Enchanted gaan praten, dan komt het vanzelf goed !

Raymond van Erkel

Domega is failliet. Ik had de indruk dat Domega Netlinq's web intelligence in e-commerce zou etaleren. Een jaar geleden bracht Netlinq een white paper uit over web intelligence in e-commerce. Daarna was het wachten op Domega. Ik vraag me af wat Netlinq gaat doen met de ervaring die op dit gebied is opgedaan.

Kees Jonkheer

Er is een relatie tussen Domega en NetlinQ Framfab's Web Intelligence in zoverre dat de site was uitgerust met allerlei slimmigheden. Maar de indruk dat het twee zijden van eenzelfde medaille zijn is definitief onjuist. Met veel succes voert NetlinQ Framfab web intelligente projecten uit. Wil je meer weten over web intelligence neem dan eens een kijkje op weblog http://www.webintelligence.nl.Kom anders op 18 april as. naar Radisson Sas Schiphol voor het internationale congres Web Intelligence 2001.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond