Deel dit artikel
-

Online videorecorder doorn in oog van zenders

Nederlandse tv-zenders zijn niet blij met de online videorecorder-dienst van het Rotterdamse bedrijf Maxx-XS. Op de site van Maxx-XS kunnen internetters tegen maandelijkse betaling zelf tientallen tv-zenders opnemen en afspelen als streams. SBS reclameerde met succes, ook de publieke omroepen en RTL Nederland dreigen met juridische stappen.

De dienst VSR, video streaming recorder, van Maxx-Xs is een soort online harddiskrecorder. Maxx-XS, dat ook downloadwinkels voor films bouwt, laat gebruikers zelf instellen tussen welke tijden ze een tv-zender willen opnemen en met welke videokwaliteit. Na inloggen op hun account kunnen gebruikers opgenomen programma's net zo vaak bekijken als ze willen of ze weer verwijderen.

VSR maakt opnames mogelijk van Nederlandse zenders als Nederland 1, 2 en 3, RTL 4, 5 en 7, L1, TMF, MTF en National Geographic. Maar VSR bevat ook veel buitenlandse zenders die hier per satelliet zijn te ontvangen uit onder meer België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Marokko, Oostenrijk, Polen, Portugal, Spanje, Tsjechie, Tunesië, Turkije en Zwitserland.

Om programma's te kunnen opnemen met VSR moeten gebruikers diskruimte huren bij Maxx-XS. Het goedkoopste abonnement is 3,99 euro per maand voor 1 gigabyte ruimte. Volgens Maxx-XS komt 1 GB overeen met een opnameduur van 2 uur en 19 minuten bij 1000 Kbps, 3 uur en 19 minuten bij 700 Kbps en 5 uur en 49 minuten bij 400 Kbps.

Niet toegestaan
In een reactie zeggen RTL Nederland en de Publieke Omroep dat ze Maxx-XS onrechtmatig vinden handelen. "We vinden dit niet toegestaan. Maxx-XS verspreidt zonder toestemming materiaal van rechthebbenden. Bovendien wordt er geld verdiend met de producten van een ander en dat mag niet. We beraden ons nog op juridische stappen," aldus een woordvoerder van de Publieke Omroep.

Een zegsvrouwe van RTL laat weten dat Maxx-XS een brief van een advocaat krijgt met de eis te stoppen met het aanbieden van RTL-zenders. "We hebben er wel vaker last van dat sites onze beelden ongevraagd aanbieden." Ze voegt daaraan nog toe dat Maxx-XS ook onrechtmatig gebruikmaakt van het beeldmerk van de RTL-zenders op de VSR-site.

Een SBS-woordvoerder zegt dat Maxx-XS eind vorig jaar door het tv-bedrijf is verzocht de zenders SBS6 en Net5 weg te halen. "We hebben Maxx-XS eind vorig jaar gevraagd ons beeldmerk en het gebruik van onze content te verbieden. Daaraan heet het bedrijf gehoor gegeven."

Directeur Joost Sanders van Maxx-Xs zei in het Radio 1-programma TROS Radio Online dat hij niet van plan is te stoppen met de online videorecorder. "Wij beschouwen ons niet als een concurrent voor tv-zenders. We willen de televisiedistributie niet in de war gooien. Wij zien ons alleen als alternatief voor de fabrikanten van video- of harddiskrecorders." Ook zei hij vooraf geen toestemming te hebben gevraagd aan de zenders.

Sanders kreeg in Radio Online bijval van hoogleraar informaticarecht Richard de Mulder van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. "Dit is niets meer of minder dan een videorecorder op afstand, het gebruik ervan is niet strafbaar." Volgens De Mulder is ook het aanbieden van de dienst niet direct onrechtmatig te noemen. "Maar als ze de programma's die gebruikers hebben opgenomen ook aan anderen ter beschikking gaan stellen, wordt het wel een ander verhaal. Nog beter is als de opnames ook nog worden versleuteld, zodat we zeker weten dat gebuikers anderen geen toegang tot de opnames kunnen geven."

Het is de vraag of de VSR-dienst als een 'thuiskopie op afstand' valt te beschouwen. De thuiskopieheffing voor harddiskrecorders is vooralsnog nul euro. Sanders hoopt met rechtenorganisaties voor VSR tot een redelijk bedrag per opslageenheid te kunnen komen. Ook moeten rechtenhebbenden zichzelf maar melden bij Maxx-XS, zegt hij. "We roepen belanghebbenden op met ons in dialoog te gaan over het afdragen van bepaalde royalties. Dat lijkt mij billijk." VSR heeft volgens Sanders op dit moment een paar honderd gebruikers.

 

Deel dit bericht

3 Reacties

Maurice

TV zenders hebben net zo een tunel visie als de muziek industrie 10 jaar geleden had en lopen ook hier weer achter de feiten aan.De skype boy's zijn met wereld televisie bezig over een paar jaar kijkt heel de wereld naar maar een zender via hun psp, xbox of andere multimedia onzin 🙂 veel mensen die ik ken hebben alle series die nu in amerika draaien al gezien en lopen nu in sync met de states. TV kijken wordt anders wanneer een eind gebruikerd dat wil. dus Maxx-XS begrijpt waar de behoefte ligt ga lekker zo door.

Sjef

Een paar tips voor Maxx-xs: 1) De consument moet Maxx-xs volledig vrijwaren  2) De consument moet Maxx-xs aangeven dat hij op het moment van het in gebruik nemen van de dienst legaal toegang heeft tot de opgenomen kanalen (bijvoorbeeld een CAI abonnement) 3) De consument huurt alleen maar een faciliteit (een virtuele videorecorder, of een digitale videoband op afstand) 4) De consument moet aangeven dat hij de toegang tot z'n opgenomen content alleen in huiselijke sfeer zal consumeren en niet heropenbaren / herdistribueren. Het heeft namelijk allemaal te maken met consumptie in de huiselijke sfeer. Hieronder valt tv kijken in de woonkamer, op zolder, in de tuin, zowel vast als draadloos.  Wat denken de omroepen bijvoorbeeld te kunnen doen aan Sony's PSP tv controller? Dit apparaatje zendt het kanaal waar je thuis naar kijkt ook uit via Internet, zodat je overal ter wereld met jouw PSP via WiFi naar TV kunt kijken. Ook dit valt nog onder kijken in de huiselijke sfeer: er is geen sprake van heropenbaring aan derden of herdistributie naar derden. 

Mart

Het gaat alleen maar om de reclame inkomsten. Iedereen heeft straks een harddisk recorder om die reclame en bagger van de reclamezenders te vermijden. Als de zenders zo doorgaan kijkt er over een paar jaar geen hond meer. Het is toch een straf om directe TV te kijken met al die reclame en baggerprogramma's? Ik kijk nu vrijwel geen TV om deze redenen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond