Deel dit artikel
-

Ook Wauw naar community

Met Nederland.fm en een radiowidget probeert Wauw aantrekkelijker te worden voor radiozenders. Voor consumenten komt er een community ‘Mwauw’ plus het mobiel delen van foto’s.

Wauw ofwel Wauw.fm koppelt de mobiele telefoon aan persoonlijke mappen op de pc met muziek- foto- en straks ook filmbestanden en met streaming content op het web. De Wauw-client op de pc streamt de muziek naar de telefoon via gprs, umts of wifi. Dat zou moeten werken op driekwart van de soorten mobieltjes die in omloop zijn. Daar omheen bouwt Wauw communicatie tussen pc en mobiel en mobieltjes onderling.

Wauw is het boeiendste technische bedrijf in Nederland op het gebied van mobiel vermaak en ontwikkelt in een razend tempo. Een maand geleden trok Wauw aandacht met de lancering van een widget die een chatapplicatie start na het maken en versturen van een foto op mobiel. De widget staat op de profielpagina. Degenen die op dat moment op die pagina zijn kunnen de communicatie beginnen.

‘Branded downloads’

Morgen wordt dit uitgebreid met de ‘Mobile2Mobile’ applicatie: tussen telefoons kun je foto’s uitwisselen en ‘live chatten’. Dat loopt via de dataverbinding. Dus met een ongelimiteerde databundel tegen een vast bedrag is dit delen en kletsen ook gratis.

Ook gaat morgen Mwauw.com live, een downloadsite met zogenaamde ‘branded media content’ die iedereen op de pc kan afspelen of je nu de Wauw! Studio software op de pc hebt draaien of niet.

Nederland.fm

Afgelopen week kwam Wauw al met een toevoeging en een vernieuwing. De zakelijke uitbreiding betreft een overeenkomst met Nederland.fm. Dat is de verzamelplek van 51 Nederlandse radiostations die live streamen.

Zijn er nu geen individuele partnerschappen meer nodig? Dat niet, zegt directeur Marco Menato. "Er zijn nog individuele overeenkomsten nodig om onze banners ook op hun eigen websites te tonen en streaming tot stand te brengen."

Kortom, de overeenkomst met Nederland.fm is vooral een aardige promotie-uitbreiding. Die is meestal nodig omdat het niet zo denderend loopt, maar uit de cijfers blijkt het tegendeel. Wauw noemt 250 actieve ‘affiliates’ waaronder zo’n tachtig in Nederland. Daarvan zijn er 36 ook toegankelijk via Nederland.fm.

Ook Hyves

Tegelijkertijd kunnen de ‘partners’ met radiostations hun luisteraars op de eigen site nu een widget aanbieden, te weten een ‘Widget-for-Radios’ waarmee het streamen naar de mobieltjes aangezet kan worden en chatten mogelijk is. Gebruikers plaatsen deze widget van hun favoriete station vervolgens op hun pc of op hun ‘homepage’, tegenwoordig meestal een profielpagina.

Die widgets werkten nog louter op Facebook en Yahoo, maar over een week komt Hyves erbij. Dat moet de doorbraak worden in Nederland. Met een verwijzing naar zijn eigen widget aldus Menato: "Dit is een fantastische mogelijkheid voor DJ’s om te communiceren met hun publiek en een één-op-één relatie aan te gaan met luisteraars."

Luisteraars binden

Is hier behoefte aan? Menato: "De grootste radiobedrijven in de wereld tonen er belangstelling voor, zoals Clear Channel in de Verenigde Staten. Die willen echt die persoonlijke communicatie met de luisteraar aangaan en tussen luisteraars onderling tot stand brengen, want dat vergroot de binding met het station."

En blijft het beperkt tot datacommunicatie, dus chatten, of gaat Wauw ook spraak over mobiel internet (IP) introduceren in de applicatie voor onderlinge communicatie en met de DJ tijdens de uitzending?

Menato: "Eerlijk gezegd zijn we daar niet op gebrand. We hebben nog onvoldoende input uit de markt om aanwijzingen te distilleren dat gebruikers op spraak zitten te wachten. Persoonlijk zie ik dat ook niet zo."

Menato herinnert ons even aan een tegengestelde ontwikkeling: Skype die vanuit haar spraakapplicatie poogde om de pretmarkt binnen te dringen met applicaties voor amusement. "Met tenminste, tot op heden, met gering succes. Dat sterkt me nog in de overtuiging dat spraak niet essentieel is voor de community."

Standaard voor mobiel vermaak

En ruildiensten, p2p-achtige applicaties? Menato: "Dat maakt meer kans, maar eerst willen we met muziek, gevolgd door video, webcam en games de standaard worden voor mobiel vermaak. Dat leidt direct tot communicatie. Er is een heel scala van aanvullende diensten denkbaar, zoals met evenementen, of het zoeken van restaurants, bioscopen of vrienden."

De lancering van Wauw ging een paar maanden terug gepaard met het resultaat van een onderzoekje dat moest aantonen dat het aantal consumenten dat mobiel radio luistert zou zijn toegenomen van 15 procent in 2006 tot 25 procent in 2007.

De klantenaantallen van Wauw zijn – in twee maanden van het bestaan – nog zo gering dat die niet worden gemeld. Maar de af te rekenen doelstelling voor het aantal gebruikers eind 2008 is volgens Menato voor Nederland 120.000. Dat is gezien het beperkt gebruik van mobiele applicaties een ambitieus streven.

Deel dit bericht

2 Reacties

Wouter

*zucht*.. het zoveelste initiatief. Dit doet me denken aan Orb en aan andere partijen die het al eens geprobeerd hebben. Ik geloof niet dat dit gaat werken maar we zullen zien..

Marco

Readers please note – the mobile URL is http://www.wauw.fm, the same as our web-site. (Please excuse my using English!!!). Go ahead and try it – will be delighted to hear your feedback!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond