Deel dit artikel
-

Overture verzorgt betaalde zoekresultaten CNN

Overture Services gaat exclusief de zoektechnologie verzorgen voor een aantal sites van CNN News. Het gaat om paid-for-placement technologie. Financiële details zijn geheim, maar de deal is voor drie jaar.

De zoekmachines van Overture, die werkt met betaalde zoekresultaten, zullen worden geplaatst op CNN.com, CNNMoney.com en sportsite CNNSI.com . De eerste vijf resultaten die een zoekopdracht op deze sites oplevert, zullen gesponsord zijn. Genoemde sites trekken maandelijks naar eigen zeggen 29 miljoen unieke bezoekers.

De overeenkomst geldt niet voor de overige negen sites van het CNN Web-network, waaronder zijn acht internationale sites. Momenteel kent CNN nog geen betaalde zoekresultaten. De financiële details van de deal, die voor drie jaar geldt, zijn niet bekend gemaakt, aldus The Wall Street Journal.

Overture spreekt in een reactie van "een grote overwinning op Google". Het bedrijf, – dat onder meer MSN en Yahoo als partner heeft – is gespecialiseerd in paid-for-placement technologie. Maar het afgelopen jaar is Google begonnen aan een opmars in de paid-listings-markt. Het kaapte in februari Overtures klant EarthLink weg en sloot enkele maanden later een deal met AOL, dat overigens een zusterbedrijf van CNN is. Kort daarop ging ook Ask Jeeves in zee met Google.

Toch is Overture nog steeds marktleider op het gebied van betaalde zoekresultaten. Het richt zich momenteel op de 60 tot 65 procent van de zoekopdrachten waarbij de resultaten nog niet betaald zijn, onder meer op nieuws- en informatiesites. Overture claimt 73.000 adverteerders als klant te hebben, waaronder partijen als Dell en Barnes & Noble. Adverteerders betalen momenteel gemiddeld 34 dollarcent per klik om hoog in de zoekresultaten van Overture voor te komen. Dat was in 2001 nog 21 dollarcent.

Voor 2003 voorziet Overture een winst per aandeel van 90 dollarcent tot 1,05 dollar op een omzet van 875 tot 925 miljoen dollar. Vorig jaar boekte het bedrijf een omzet van 228,1 miljoen dollar. Voor 2002 wordt een omzet van 658 miljoen dollar verwacht.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond