Deel dit artikel
-

“Playstation wordt home entertainment-server”

Sony ziet de toevoeging van online gamen aan de Playstation als een tussenstap in de ontwikkeling van de spelcomputer. De Playstation krijgt de functie van "home server voor thuisentertainment". Dit zei Paul Bosqué, managing-director van Columbia Tristar Home Entertainment Benelux, bij de presentatie van plannen voor online gamen in Nederland. Op 13 juni start een grootschalige bèta-test.

Bosqué beschreef drie fasen die Sony voor de Playstation in gedachten heeft. De eerste fase loopt nu af, daarin is de Playstation niet meer dan een spelcomputer waarvoor games op schijfjes worden verkocht. De tweede fase is in de VS reeds ingegaan en betreft een periode van netwerk gaming. In de derde fase moet de Playstation uitgroeien tot een "home server voor thuisentertainment", ook wel omschreven als een "breedband media-apparaat dat geschikt is voor games, muziek, film en foto's", maar ook typische PC-functies als chat en e-mail kunnen daar deel van uitmaken, al vereist de derde fase wel de toevoeging van een harde schijf, die op het ogenblik in ontwikkeling is.

De online spelmogelijkheden van de Playstation 2 spelcomputer moeten in september van dit jaar live gaan voor de Benelux. In voorbereiding daarop begint op 13 juni een grootschalige bèta-test met het schietspel Socom: US Navy Seals , waarvan volgens Sony al een miljoen exemplaren in de VS zijn verkocht. Wie aan de test mee wil doen dient onder meer een netwerk adapter voor 35 euro aan te schaffen.

In de Benelux staan er volgens Sony 700.000 Playstations 2 in de huiskamers. Het bedrijf rekent erop dat er in maart 2004 (wanneer het fiscale jaar voor Playstation eindigt) 50.000 netwerkadapters zijn verkocht in de Benelux. In de VS zouden er tot april van dit jaar al 500.000 netwerkadapters zijn verkocht. Het is de bedoeling dat dit er 1 jaar na de introductie een miljoen zijn.

De diverse woordvoerders van Sony benadrukten tijdens de presentatie in het Utrechtse Mediaplaza dat online gamen met de Playstation in principe gratis is. Dat wil zeggen: het is niet nodig een abonnement of een andere contractvorm af te sluiten, en ook het bezit van een creditcard is geen vereiste. Toegang tot het netwerk is open voor alle gamesuitgevers, die het recht hebben om zelf wel geld te vragen aan de gebruikers (waarbij het mogelijk zou kunnen zijn dat spelers alsnog een creditcard dienen te hebben). Bosqué maakte duidelijk dat Sony in dat geval er voor zal zorgen een percentage van de opbrengst te krijgen. Dat is ook het geval indien partner KPN Planet Internet betaald gamen zou aanbieden via het Playstation Netwerk.

De woordvoerder van Planet Internet liet in het midden op welke manieren KPN precies geld denkt te verdienen aan het online spelen. De interesse van het bedrijf zou in eerste instantie gelegen zijn in het verkopen van extra ADSL-abonnementen, maar de opmerking dat Planet onlangs de Planet Gamesclub heeft gelanceerd waar men tegen een vast bedrag per maand online kan spelen via de PC suggereerde dat Planet ook iets dergelijks met console games van plan is. Maar ook het aanbieden van streaming games werd niet uitgesloten. Geld verdienen met online gamen is volgens Planet in dit geval "een kwestie van een lange adem hebben". Dat werd ook gesteld door de woordvoerders van Sony als reactie op de vraag op welke manier Sony zelf geld wil verdienen met het aanbieden van 'gratis online gamen'. Want dat het uiteindelijk echt gratis zou zijn wordt door zowel gamers als gamesjournalisten niet waarschijnlijk geacht.

Deel dit bericht

3 Reacties

Koos Koet

Ik heb het zelfde reclame praatje vanmorgen bij ITs business gehoord, ik weet niet of de heer Paul Bosqué iets van consoles snapt, maar ik wou hem graag vragen hoe hij het multimedia verhaal wilt realiseren zonder een harde schijf in de PS2. Daarnaast probeert men een stukje succes af te snoepen van het Xbox Live verhaal. Iets wat niet gaat lukken, content downloads zijn bijvoorbeeld niet of nauwelijks mogelijk. Daarnaast is het aantal spellen wat network enabled is volgens mij minimaal. Daarnaast vraag ik me af of het netwerk wat Sony kan aanbieden de kwaliteit kan halen die Microsoft wel levert voor de Xbox. Nog een nadeel is dat mensen weer extra geld moeten uitgeven om hardware te kopen. Terwijl dit er bij de Xbox al in zit.

doffie

Ik snap best dat de "spelboxen" makkelijk zijn en dus ook makkelijk online gamen kunnen bieden. Maar waarom er vooraf alweer een zieke markt wordt gemaakt waarbij "jan allemaal" probeert zoveel mogelijk centen eruit te slepen voor onzinnige diensten/produkten ? Wat moet een KPN naast ADSl verbindingen leveren ? En waarom concentreert Planet zich niet op het ISP zjin.. Schoenmaker … Leest. Doe mij maar de combinatie PC + cd-rom game + verbinding en ik heb mijn "vrije" en goedkope online games (minder makkelijk dan een Spelbox maar wel al jaren standaard uitgevoerd met E-mail, Surfen en andere zaken :D)

janneman

Nogmaals gaat het er niet om of de kwaliteit van het netwerk wel afdoende is of omdat er een adapter moet worden aangeschaft. Zolang Sony het voor elkaar krijgt om met de beste games te komen zal de slag om de 'online' gamer ook weer in het voordeel van Sony uitvallen. 'It's not the hardware but the software, stupid'

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond