Deel dit artikel
-

Pro Active: meer internetters willen breedband

67 procent van smalbandgebruikers is volgens het tweede breedband-onderzoek van Pro Active van plan om snel over te stappen op breedband. Dat is tien procent meer dan afgelopen voorjaar. Over hoeveel breedbandgebruikers er op dit moment in Nederland zijn, bestaat nog onzekerheid.

Onder Pro Active's definitie van breedband vallen kabel en ADSL. In het onderzoek is geen rekening gehouden met de daadwerkelijke snelheden van de lijnen, terwijl het onderzoek in dezelfde tijd liep als de problemen rond UPC en Casema. Volgens Pro Active onderscheidt breedband zich ook van andere verbindingen omdat het 'always on' is en omdat er een flat rate betaald wordt.

Volgens Pro Active is zo'n elf procent van de Nederlandse internetters aangesloten via een breedbandverbinding. Dat zou neerkomen op zo'n 450.000 breedbanders. Daarvan heeft ongeveer vijf procent een ADSL-lijn. Volgens schattingen van Forrester liggen die cijfers flink lager: Dit bureau zegt dat drie procent van de Nederlandse Internetters via breedband surft.

Uit het onderzoek bleek dat meer dan de helft van de ondervraagden niet weet wat breedband inhoudt. Om die reden werkte Pro Active voor het eerst met 'lab-testen': twee groepen van tien internettters kregen een live test van breedband internet.

Toch is breedband nog steeds het terrein van de early adaptors. Belangrijkste reden voor smalbandgebruikers om over te stappen is de snelheid. Dat wordt door 85 procent van de respondenten genoemd. Andere redenen zijn de vaste prijs (50 procent), de always on-verbinding (49 procent) en de mogelijkheid om meer info binnen te halen (46 procent).

Als de belangrijkste nadelen van breedband worden het gebrek aan aanbieders en de relatief hoge kosten genoemd, door zowel breed- als smalbandgebruikers. Van de breedbandgebruikers is slechts 52 procent tevreden over de snelheid van hun verbinding.

Deel dit bericht

1 Reactie

H. Talsma

Mijn verbinding chello, is nu 30,31 oct, 1 nov vrij goed, Ivis index gem: +-1730 mijn verbinding gaf een getal bij Ivis van 450 terwijl het vorige week bedroevend slecht was, 5660. Ik heb nu sinds een jaar een breedband connectie maar ik moet zeggen dat het afgelopen jaar bedroevend was, veel storing. Klagen hielp in het begin niet of nauwelijks (heb ook o.a. de Radar uitzendingen gevolgd, maar begint nu beter te worden, monteur komt nu langs als we er niet uitkomen, dus er zit schot in de zaak. Ik spreek voor het gebied Leeuwarden de rest heb ik geen zicht op. Er zit hoop in voor de toekomst. GroetjesHuite

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond