Deel dit artikel
-

Razorfish Nederland failliet

Webbureau Razorfish is woensdag door de rechtbank in Amsterdam failliet verklaard. Het bedrijf blijkt al vorige week te zijn losgemaakt van het hoofdkantoor in de VS.

Vorige week maakte Razorfish bekend de Europese vestigingen te willen afstoten. Het ging om lokale operaties in Amsterdam, Hamburg, Frankfurt, München, Oslo en Stockholm. Volgens een woordvoerder op het kantoor van Razorfish in New York zijn deze vestigingen verkocht aan het lokale management. Het zou gaan om aandelen in het moederbedrijf en alle overzeese activa en passiva.

Een week later blijkt de Nederlandse vestiging failliet te zijn verklaard. Bij Razorfish in Amsterdam onthield men zich van ieder commentaar. Op het hoofdkantoor in de VS was men ook niet bereid het faillissement toe te lichten. "De vestiging in Amsterdam is geen onderdeel meer van de organisatie", was de boodschap.

Razorfish verkeert al enige tijd in financiële problemen. Het bedrijf zag de omzet in het tweede kwartaal met 62 procent dalen. Ook noteerde het bedrijf een operationeel verlies van 163 miljoen dollar. Het bedrijf ontsloeg in het tweede kwartaal ruim zeshonderd mensen, ongeveer de helft van het totale personeel. In augustus werden kantoren in Milaan en Helsinki gesloten. In september ging de vestiging in Engeland dicht.

Deel dit bericht

15 Reacties

Ian Zein

Ik las in een ander bericht dat de Nederlandse vestiging als team aan een doorstart zou werken. Is dit zo? Kan iemand van Razorfish Nederland hier iets over zeggen. Ik zou het zonde vinden als zo'n groep mensen met een groep opdrachtgevers volledig uit elkaar valt. Ben benieuwd of iemand hier even op kan reageren die van de Nederlandse groep zelf is.

Roelp

Zijn we eindelijk af van die onzin uitkramende 'consultants' die alleen maar geld kosten en in hun hele zakelijke leven nog nooit iets gepresteerd hebben. Hoera!

Bas

Voor Roelp: Vanwaar al deze agressie, vriend? Jij bent zeker een 'echte' consultant met een mooie lease-auto en een leuk huurhuis in diemen? Lekker elke dag naar de bank rijden en centjes verdienen voor je baas? Kan me voorstellen dat je blij bent dat je van ons af bent, want het viel niet mee he, de hele tijd op je tenen te moeten lopen.

Coen van Duiven

Bas, volgens mij heb jij het helemaal bij het rechte eind. Consultants kunnen zolang ze consultant zijn in dienst van een of ander bureautje lekker blaten en in zijn leasebak rondrijden. Maar als ze kapsones krijgen en zelf echte bedrijven opstarten (dus geen consultancy bureaus) maken ze er een klerezooi van. Kijk maar naar alle incubators die zijn naar de klote zijn en venture caps die geld hebben weg gedonderd.Helaas voor consultants zal het wereldje de komende jaren wel uitgedund worden nu het ecomisch niet meer meezit. Dan komen ze op documentatie-afdelingen etc terecht. Ik hoop in iedergeval niet op de commercie.

Motormuisje

Ian: een kleine groep (volgens mij iets van 20 man) heeft inderdaad een doorstart weten te realiseren.

Bas Jaburg

Razorfish Amsterdam is met zo'n 25 man en klanten als Nissan en Vodafone, doorgestart onder de naam Razorfish Europe. Check onze website voor meer informatie. Voor Roelp: Blijf maar flink in je binnenspiegel kijken, want je bent nog niet van ons af!

Rick Smetzer

Doorstart? Oh? Wat gek dat de spullen van Razorfish dan ter veiling werden aangeboden {onlangs; http://www.hyped.nl/hyped/archives/00000309.htm }. Zijn die dan allemaal teruggekocht?

motormuisje

Doorstart wil ook niet betekenen dat er 100 man blijft werken… zoals ik al schreef is er een kleine groep doorgestart. Als je het nog niet gelooft zou ik zeggen: check hun website en het adres in Nederland. Bel ff en zowaar krijg je iemand aan de lijn 🙂

Erik

Ha, een paar rake opmerkingen hier over "consultants"… We verdrinken er zowat in en inderdaad, zodra ze zélf iets echt moeten gaan ondernemen (maar dat gaat zelden met eigen geld) dan is het heel andere koek! Ik ben van mening dat zelfs de grote jongens (zoals Gartner) er vaak een potje van maken, moet je maar eens een paar "forecasts" van dit soort bedrijven bekijken welke ze gepubliceerd hebben in 1999 of 2000…. Daar praten "ze" nu niet meer over tijdens al die waardeloze en inhoudsloze semminars e.d. Kletsen, dat kunnen ze maar uitvoeren? Ho maar! PS. Knap toch dat "ze" nog steeds aan de bak blijven, jammer dus dat er zo weinig mensen zijn die er gewoon doorheen durven te prikken en "gelul" durven te roepen.

misjel

nou motormuisje, ik heb even getracht de website te benaderen maar krijg allemaal Microsoft VBScript runtime error '800a000d' Type mismatch: 'bVersion' /include/BrowserCheck.asp, line 41in mijn scherm. zo goed gaat het dus ook weer niet, want anders zou dit niet gebeuren.

Maarten

Ha, Razorfish failliet! Ik wist het al wel langer, maar kwam het berichtje net pas tegen (ja, ik geef het ronduit toe: ik bezoek nog maar sinds enkele weken Emerce). Ik kan me herinneren ooit eens een interview met de 'top'man van dit bedrijf te hebben gelezen in Quote. In dat interview maakte hij duidelijk kenbaar het niet zo te hebben op 'verloren jongens zonder een keihard businessplan'. Dat (is/was) lachen… Tja, Lost Boys bestaat nog steeds maar deze zaak is al (lang) failliet.

Pierre

Tjonge jonge, wat een interessante en intelligente commentaren zeg! Nou goed, ik zal ook een duit in het zakje doen: Voor Rick: als een bedrijf failliet gaat, kan het inderdaad doorstarten. De oude BV wordt dan gewoon geliquideerd, de inventaris etc. worden door de curator bij opbod verkocht om de schulden af te betalen en het nieuwe bedrijf kan met minder mensen en zonder schulden een nieuwe start maken. Simpel he? Voor Misjel: als je http://www.razorfish.nl intikt in je browser kom je gewoon op de site van Razorfish Europe, de 'nieuwe' entiteit. Ik denk dat de problemen die je beschrijft meer te maken hebben met het falen van jouw computer/browser dan met het welzijn van Razorfish. Voor Maarten: misschien moet je het meest recente nummer van Quote dan ook maar eens lezen, daar staat een aardig verhaal over Lost Boys in. Inderdaad een heel gezond bedrijf….. In het algemeen zou ik nog willen opmerken dat ik een beetje beroerd wordt van vileine commentaren hier over Razorfish. De leiding mag in het verleden arrogante uitspraken hebben gedaan maar wie deed dat niet in de tijd dat de bomen de eBusiness hemel ingroeiden? De problemen die hebben geleid tot het faillissement van Razorfish Nederland vonden hun oorsprong bij het voormalige Amerikaanse moederbedrijf en zijn niet te wijten aan het werk, noch de inzet van Razorfish Nederland!Het gaat prima met het nieuwe Razorfish. Er zijn zo'n 25 mensen keihard aan het werk om goed werk af te leveren voor hun klanten. Grote, internationale klanten die overigens vertrouwen in het nieuwe bedrijf hebben, gezien hun loyaliteit na het faillissement. Als het allemaal inderdaad zo beroerd was met Razorfish en ze zulk slecht werk zouden hebben afgeleverd als jullie hier afschilderen dan had een Vodafone of Nissan echt wel een ander bureau ingehuurd. De mensen van Razorfish hebben het echt niet verdiend om zo te worden afgekamd in jullie commentaren. Grow up and get a life!

Jan

vraag me alleen af wat Razorfish dan doet voor Vodafone. Zie ondermeer http://www.adfoweb.nl/Nieuws/index.html#Item16677

R.J. de Jong

Tsjonge, jonge, wat een onvolwassen reacties van een consultant. Hoewel sommige een wel zeer knullige poging doen te verbloemen dat ze niet van Razorfish zijn (over "ze" spreken terwijl er duidelijk "we" moet staan), is het niveau van de reacties een professionele consulting club onwaardig. Bas Jaburg, Pierre: jullie hebben in het verleden je nek uitgestoken en je arrogant opgesteld. Dat geef je zelf toe. Sta dan niet raar te kijken als mensen hier hun gram halen. Want wees nou eerlijk, bedrijven van strategisch advies dienen en er zelf weinig van bakken, staat niet lekker. Whatever de reden is/was, daar is de buitenwereld niet in geinteresseerd. Dat stukje communicatieleer weten jullie toch ook wel. Ik denk dat het 'grow up' advies jullie zelf op het lijf geschreven staat – ik ken geen echte professionele consultants die zich op een dergelijke kinderlijke, en nog altijd betweteterende manier verweren. Trek een passender broek aan, en bewijs jezelf in de markt. Tot die tijd een gratis advies: hou je mond, want je zet jezelf en je doorgestarte bedrijf te kijk.

Pierre

R.J. de Jong: bedankt voor het gratis advies. Maar voor alle duidelijkheid: ik werk dus niet voor Razorfish en ben ook niet werkzaam als consultant. Dat ik opkom voor een bedrijf houdt niet automatisch in dat ik werknemer ben van dat bedrijf. Over kinderlijke reacties gesproken…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond