Deel dit artikel
-

[Recensie] Motorola Milestone: meer dan de iPhone

De nieuwste Android-telefoon, de Motorola Droid, is onlangs in de VS op de markt gekomen voor 199 dollar samen met een Verizon-abonnement. In Europa komt hij op de markt als de Motorola Milestone.

 De Motorola Milestone heeft een bijzonder geavanceerd scherm: 400k pixels, 3,7 HD, dus groter en helderder dan de iPhone, en bovendien veel sneller. Hij is erg dun, heeft een redelijk hardware-keyboard en een vervangbare batterij, een camera met zoom, focus, video en flits. Voor 30 dollar kun je een docking station aanschaffen dat tevens kan dienen als alarmklok en fotolijstje.
Het is bovendien de eerste telefoon met het besturingssysteem Android 2.0. Dat betekent Flash-support in de browser, een ingebouwd navigatiesysteem (Google Navigation) en zo’n tien duizend applicaties. Groot voordeel is de mogelijkheid om zes functionaliteiten tegelijkertijd te gebruiken, zoals radio, internet, mail en navigatie. In de auto wordt het lettertype automatisch groter en is het scherm met één vinger te bedienen.
Het heeft uiteraard Google apps-ondersteuning, Gmail, en je kunt video’s direct uploaden naar YouTube. Met je Google-account is je telefoon direct geconfigureerd naar jouw instellingen. Daarnaast biedt de Droid support voor Microsoft Exchange.
Het is niet bekend wanneer deze telefoon in Nederland te koop zal zijn. Via internet is wel een Duitse versie te koop, met QWERTY-toetsenbord, voor 649 euro.

Deel dit bericht

13 Reacties

Bas Groot

Als ik die gelinkte review ff snel het filmpje doorklik is het een ontzettend me-too product. Ze hebben een iPhone nagemaakt en op een aantal punten verbeterd en op een aantal punten niet zozeer verbeterd alswel veranderd (bijv een echt toetsenbordje). En die ultra-amerikaanse tuthola zit enorm te zeuren over wat Apple allemaal fout doet: namelijk je kan op de iphone geen 6 applicaties tegelijk draaien en Motorola heeft meer megahertz en megapixel. Yeah. Er blijft daar een onoverbrugbare kloof tussen tech-geeks en gewone gebruikers van telefoons. Waarom is die iPhone zo'n succes terwijl je geen 6 apps tegelijk kan draaien en de camera hartstikke ruk is? Geeks, ik herhaal nog 1x een tekst uit een Apple reclame uit de jaren 80. (uit het hoofd hoor, ik ga 'm niet opgoogelen "I'm trying to figure out what the best computer is." "That's easy, the one with the most mips, megabytes and megahertz" "No… I think its the computer that people actually use" "That's not a fair comparison. People like using the mac." ) Once again, de iPhone is hardwarematig geen toppertje. Vooral de camera is brak en als je er veel op hebt staan moet ie vaak lang nadenken. Ook de GPS werkt alleen maar goed in het open veld, niet binnenshuis of in smalle straatjes. Je kunt geen apps aan wekkerfuncties koppelen, flash doet het niet op je browser. Maar daar gaat het niet om. Als je de iPhone in je handen hebt weet je meteen hoe je hem moet gebruiken en alles doet wat je verwacht. Je prikt 'm aan je computer en je muziek staat er op. En dat ding waarvan ook Apple zelf totaal overrompeld was: het succes van de appstore.

Jan-Evert

Het product ziet er goed uit, en diversiteit is goed voor de markt. Maar voordat er hier de zoveelste merkendiscussie ontstaat:  Alle leveranciers vinden het prachtig dat wij onze creatieve energie verspillen aan discussies welk Amerikaans product we moeten kopen, en welke Amerikaanse AppStore beter is.  Zullen we onze creatieve energie in 2010 dus eens extra richten op het maken van steengoede en succesvolle Europese producten?

Stefan - Viva la Media

toch typisch waarom in Europa de naam anders moet (en vooral suffer). En waarom moet het altijd worden vergeleken met de iPhone. Dat maakt het teveel een metoo product. Verder is dit niet echt een recensie, want een waardeoordeel kon ik niet vinden. Het is slechts een opsomming van wat het apparaat kan. Slecht artikel daarom. Jammer, dat had beter gekund

Bart

Ik ben een gelukkige eigenaar van een Milestone en heb hiervoor een iPhone gehad. Goed, ik reken mijzelf tot een computer geek maar wil vooral wel simpel te gebruiken apparaten (dat nadenken over IT doe ik al 8,5 uur per dag). Ik ben afgestapt van de iPhone omdat het te beperkend is (alarm geluid instellen is lastig, inkomende email geluid is al NIET aan te passen). De Milestone is een totaal ander product dan de iPhone (de iPhone is gemaakt om goed samen te werken met je iTunes, de Milestone is een apparaat an sich waarbij je computer niet meer nodig hebt!).  Over de mensen die denken dat iPhone oh zo heilig is want iedere randdebiel kan hem gebruiken. De Milestone heeft waarschijnlijk een nog lagere leercurve in gebruik dan iPhone omdat alles logisch geplaatst is. Buiten dat is het scherm zoveel beter, scherper dat na het gebruik van de Milestone een iPhone aanvoelt alsof ik in een Arcadekast uit de jaren 80 sta te spelen. Overigens komen de import toestellen uit UK, Spanje of Italie gezien in DE er een QWERTZ gebruikt wordt. Dit even ter info.

Gert

Dat is knap, Vincent heeft een spec sheet/marketing verhaal overgetypt. Het is fascinerend hoe de zogenaamde iPhone killers altijd voornamelijk op hardware wordt vergeleken. Echte innovatie op het hardware vlak: bijvoorbeeld een proximity sensor, zodat Apple het scherm van je iPhone uit kan zetten zodra je deze tegen je oor houdt worden echter nooit genoemd, daar en tegen praat men alleen maar over het aantal pixels waarbij men vergeet dat meer pixels ook minder batterij duur betekend. Het feit dat bijna niemand bijvoorbeeld de klok frequentie van de iPhone kent zegt mij al een hoop: It's the software stupid! De iPhone omvat zoveel software, alleen al los van de telefoon: uitgebreide SDK, sync software voor de computer (iTunes), de backoffice van iTunes (inclusief appstore). Maar ok, Android: interessante linux port voor mobiel, maar nauwelijks op de markt en nu al versplinterd, in januari komt namelijk de Nexus-1 in de VS op de markt die al versie 2.1 zal draaien, verder zijn er op dit moment telefoons van HTC, Sony Ericsson en Samsung op de markt die op versies 1.1, 1.5 en 1.6 draaien. De kans dat fabrikanten de moeite nemen om een update voor deze (reeds verkochte en dus niets meer aan te verdienen) telefoons uit brengen is zeer klein. Kortom, als je een applicatie voor Android wilt ontwikkelen mag je los van de variatie in hardware ook al rekening houden met de verschillende versie's van het OS. Het feit dat een van de meest verkochte applicaties op de Android Markt een task manager is waarmee je applicaties die in de achtergrond draaien kunt killen geeft al een aardig inzicht in het voordeel van het multitasken dat de iPhone zogenaamd niet zou kunnen (surfen op het web, muziekje in de achtergrond en het binnen halen van email gaat de iPhone echter prima af) En als iemand denkt dat flash* op je telefoon een voordeel is, dan heeft hij/zij het niet begrepen (zo wie zo gaat het hier om flash 10 met action script 3.0, dus leuke flash games op internet die meer dan ander half jaar oud zijn worden niet ondersteunt). Als techneut met vele jaren van ervaring in het ontwikkelen van zowel hard- als software en misschien iets meer kennis van de in en outs van de iPhone, staat het voor mij redelijk als een paal boven water dat Apple met de iPhone zover voor ligt op de concurrentie (en dan met name gemeten in de hoeveelheid aan software, mijn excuses als dat wat abstract klinkt) dat ik denk dat de iPhone voor wat betreft marktaandeel de iPod kan gaan evenaren (de smartphone markt). Maar ok, Vincent vindt van niet :) *Er bestaan vele versies van flash, op je computer merk je hier niets van omdat alle runtimes aanwezig zijn, voor mobiel werkt dit echter niet en hebben ze alleen voor de laatste, niet backwards compatible versie moeten kiezen

Dennis

Zag dit bericht al een maand geleden op http://www.mobielnieuwsnet.nl/?p=8432 en is inmiddels al weer achterhaald door de komst van de Google Nexus One. Introductie op 5 januari aanstaande. Schijnt velen malen beter te zijn dan de Milestone.

tonS

Dat apparaat zal in Nederland wel te duur worden zoals alles hier duur is

Bart

Toch even een reactie op Gert, die blijkbaar een hele hoop kan blaten maar werkelijk geen idee heeft waar hij over praat. "Het is fascinerend hoe de zogenaamde iPhone killers altijd voornamelijk op hardware wordt vergeleken. Echte innovatie op het hardware vlak: bijvoorbeeld een proximity sensor, zodat Apple het scherm van je iPhone uit kan zetten zodra je deze tegen je oor houdt worden echter nooit genoemd," Omdat nagenoeg elke moderne telefoon dit heeft, in ieder geval de Milestone heeft dit. Ze gaan bij Emerce toch ook niet vermelden dat er een trilfunctie op zit of wel dan? De innovatie is JUIST de hardware en dat in combinatie met de software.  "daar en tegen praat men alleen maar over het aantal pixels waarbij men vergeet dat meer pixels ook minder batterij duur betekend.". Pertinent NIET waar en dit zou alleen gelden bij een AMOLED scherm (wat alleen nog in de toestellen van Samsung zit). Het enige verschil is de schermgrootte (er staat namelijk een licht te knipperen aan de zijkanten van een LCD scherm, dus groter scherm=minder batterij). Daarnaast zijn GPS, UMTS, Bluetooth en WIFI de grootste energieverbruikers. De batterijduur van de iPhone en de Milestone zijn nagenoeg gelijk en in het voordeel is de Milestone (bovendien kan de batterij ook vervangen worden). "Het feit dat bijna niemand bijvoorbeeld de klok frequentie van de iPhone kent zegt mij al een hoop:"Een 3G en 3GS draaien op 412MHz continue (geen frequentie scaling). "It's the software stupid! De iPhone omvat zoveel software, alleen al los van de telefoon: uitgebreide SDK, sync software voor de computer (iTunes), de backoffice van iTunes (inclusief appstore)."Wederom zie ik geen voordeel tegenover het gesloten platform van de iPhone. Android heeft een nog veel uitgebreidere SDK en apps worden ook makkelijker geaccepteerd in de Market (=de online winkel waar al 100.000en apps te vinden zijn). Dat hele iTunes is ook een overtrokken ding waarvoor ik weer pers? een stuk software moet kopen (want ja mensen, Windows moet je kopen.. MacosX moet je kopen en ik heb dat niet gekocht). "Maar ok, Android: interessante linux port voor mobiel, maar nauwelijks op de markt en nu al versplinterd, in januari komt namelijk de Nexus-1 in de VS op de markt die al versie 2.1 zal draaien, verder zijn er op dit moment telefoons van HTC, Sony Ericsson en Samsung op de markt die op versies 1.1, 1.5 en 1.6 draaien. De kans dat fabrikanten de moeite nemen om een update voor deze (reeds verkochte en dus niets meer aan te verdienen) telefoons uit brengen is zeer klein." Die updates ligt inderdaad bij de fabrikant, maar dat geldt ook voor iPhone (Apple!). iPhone heeft anders ook 3 versies (2G, 3G en 3GS) en verschillende firmwares (1.x t/m 3.x) en software geschreven voor de 1.x werkt echt niet zomaar op de 3.x. Dus dit argument is een non-argument. Bovendien noem je het verplintering, maar andersom gezien is Apple een monopolist dus wat heb je liever? "Kortom, als je een applicatie voor Android wilt ontwikkelen mag je los van de variatie in hardware ook al rekening houden met de verschillende versie's van het OS.". Non argument. iPhone heeft van exact hetzelfde last. "Het feit dat een van de meest verkochte applicaties op de Android Markt een task manager is waarmee je applicaties die in de achtergrond draaien kunt killen geeft al een aardig inzicht in het voordeel van het multitasken dat de iPhone zogenaamd niet zou kunnen (surfen op het web, muziekje in de achtergrond en het binnen halen van email gaat de iPhone echter prima af)" Die task manager heb je niet nodig, maar dankzij een andere leverancier met een mobiel OS (Microsoft zeg maar) denkt iedereen dat een task manager nodig is. Ik heb zelf ook een iPhone gehad en die 3 zaken gaan inderdaad goed voor een korte tijd, maar op een beetje grote website begint de iPhone te haperen en dan heb ik een task-manager nodig (!) om de Safari af te schieten vanwege het belachelijke geheugengebruik. "En als iemand denkt dat flash* op je telefoon een voordeel is, dan heeft hij/zij het niet begrepen (zo wie zo gaat het hier om flash 10 met action script 3.0, dus leuke flash games op internet die meer dan ander half jaar oud zijn worden niet ondersteunt)."Non argument. Flash werkt inderdaad en volgens mij is het ook Flash 10, maar Actionscript staat uit. Voorbeeld van Klepel, klok en geen idee hoe deze gerelateerd zijn… "Als techneut met vele jaren van ervaring in het ontwikkelen van zowel hard- als software en misschien iets meer kennis van de in en outs van de iPhone, staat het voor mij redelijk als een paal boven water dat Apple met de iPhone zover voor ligt op de concurrentie (en dan met name gemeten in de hoeveelheid aan software, mijn excuses als dat wat abstract klinkt) dat ik denk dat de iPhone voor wat betreft marktaandeel de iPod kan gaan evenaren (de smartphone markt)." De argumenten die je aangeeft blijkt dat je totaal niet bent ingelezen in Android. iPhone ligt al maanden zwaar achter in de concurrentie en helemaal tegenover toestellen zoals de Milestone die op alle vlakken beter zijn. Vergeet niet dat een iPhone niks anders is dan een iPod die toevallig ook kan bellen. Hetzelfde zeg ik overigens over Windows Mobile en over Maemo (Nokia N900). Dat zijn allemaal OS-en met een oorspronkelijke functie waar later "bellen" aan is toegevoegd en dat gaat gewoon niet goed.  Ik develop zelf ook wel eens, heb zowat alle OSen (op telefoon en computer) geprobeerd dus ik durf wel met argumenten te komen. Ik heb er een hekel aan als mensen met non-argumenten zeggen dat iets slecht is of goed, het is uiteindelijk toch een kwestie van smaak.

Gurt

Waarom schieten iPhone gebruikers altijd meteen in de verdediging als er een ander toestel is dat het succes probeert te evenaren?Ben je blij met je iPhone? Terecht! Maar who cares als iemand een ander toestel ook goed of misschien zelfs beter vindt? Dit soort reviews lezen wordt langzamerghand vermoeiend omdat de comments altijd bevolkt worden door Apple fundamentalisten die bang zijn dat "hun dierbare speeltje" in een negatief daglicht gezet wordt.  Jongens, ga er nou toch eens "boven" staan en laat al die inferieure unter-wezens die geen iPhone hebben, de losers, zij die geen identiteit ontlenen aan het merk telefoon dat ze gebruiken, maar iets kiezen omdat het bij hun werk/leven past (de sukkels…), laat die mensen toch en geef je iPhone een dikke hug, want inderdaad je bent een hele vent omdat je een iPhone hebt. Echt! Je bent heel stoer, creatief, innovatief en vooruitstrevend! (En nou opzouten!)  Ik wacht even op de Nexus One! Dat wordt een topper volgens mij. 

Gort

@Gurt: Die iPhone een complete mislukking, man. Want er is hier welgeteld 1 "altijd meteen in de verdediging schietende iPhone gebruiker" die reageert. Stelt dus helemaal niks voor. Of zou de rest er al boven staan?

Fonze

Ik heb een N97 en doe dus niet mee aan deze discussie. Ik heb toch al de beste.

Michel H

Waar is de recensie nou?

Govert

Welke moet ik nu kiezen dan? De Milestone is erg aantrekkelijk in zijn kunnen, alleen werk ik met een apple computer.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond