Deel dit artikel
-

Rechter haalt Napster uit de lucht

Napster wordt gesloten. De Amerikaanse rechter Marilyn Hall Patel heeft het bedrijf voor vrijdag middernacht de tijd gegeven om zijn diensten te staken. Dit schrijft CNET.com . Advocaten van de muziekdienst zijn bang dat Napster te lang uit de lucht zal zijn, want het proces vindt pas eind dit jaar plaats. Zij gaan in hoger beroep. Voor de platenindustrie is deze uitspraak een triomf.

De Recording Industry Association of America (RIAA) is blij met deze uitspraak omdat in hun ogen een belangrijke stap gezet is in de strijd tegen piraterij. Deze instantie vindt ook dat dit bevel een waarschuwing is aan het adres van bedrijven als Scour.net die soortgelijke diensten aanbieden.

Volgens de rechter is Napster verantwoordelijk voor de software waarmee mensen muziek kopieren en ruilen. De rechter vindt dan ook dat het bedrijf een manier moet vinden om zijn gebruikers de toegang te kunnen ontzeggen als iemand met een muziekstuk online verschijnt waar geen toestemming van de maker voor is gevraagd.

De platenindustrie is het met de rechter eens. Het is echter bijna onmogelijk, zeggen de strafpleiters van Napster, om alle binnenkomende muziek te filteren om te kijken of er toestemming van de maker is gevraagd.

De uitspraak heeft de tegenstellingen tussen de voor ?en tegenstanders meer dan ooit verscherpt. Sommigen zeggen dat Napster niet helemaal uit de lucht gehaald wordt; als het bedrijf toestemming vraagt van een artiest om zijn muziek online te mogen zetten, dan is er geen bezwaar. Aan de andere kant circuleren er inmiddels genoeg alternatieven voor Napster, die binnenkort zulen proberen de macht te grijpen. Sommige artiesten zien ook de voordelen van Napster. Het is een handige manier om muziek aan de man te brengen.

De rechter heeft ook bepaald dat de RIAA een bedrag van 5 miljoen dollar moet deponeren om Napster schadeloos te stellen, mocht het bedrijf aan het eind van het proces als winnaar te voorschijn komen.

Deel dit bericht

1 Reactie

Niels Vervoort

Leuk, al die gratis reclame voor diensten zoals Napster. Iedere rechtzaak waarin Napster zogenaamd het onderspit delft, zorgt er weer voor dat duizenden en duizenden nieuwe internet gebruikers komen te weten waar ze hun muziek moeten halen. Ieder uur reclame op de diverse journaals, heel internet vol met links naar de Napster site en vele soortgelijke Napsterdiensten die meer en meer bezoekers trekken door deze 'sluikreclame'. Je ziet dat, vooral de RIAA, weer volledig achter de feiten aan aan huppelt. Ze begrijpen blijkbaar niet dat Internet een ongestuurd medium is en zal blijven. Wanneer er een dienst wordt verboden (Napster), zullen er ongetwijfeld weer dubbel zoveel soortgelijke en doorontwikkelde diensten verschijnen. Ze kunnen beter hun geld steken in het aantrekkelijker maken van het legaal kopen van muziek, dan reclame maken voor het illegaal kopiëren van muziek (MP3).

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond