Deel dit artikel
-

Scepsis burgerrechtengroepen over DRM-software Microsoft

Burgerrechtengroepen zijn bang dat de nieuwe DRM-software van Microsoft het veel moeilijker maakt voor werknemers om bedrijfssmisstanden aan de kaak te stellen. Met Microsofts Windows Rights Management Software kunnen bedrijven de toegang tot documenten controleren.

Met de nieuwe Digital Rights Managements- technologie van Microsoft kunnen bedrijven onder meer bepalen welke documenten of teksten mogen worden gekopieerd, geforward als e-mail, uitgeprint of bekeken als webpagina.

Windows Rights Management Software zal gebruik maken van het nog uit te brengen Windows Server 2003-besturingssyteem en als onderdeel van Office in de tweede helft van dit jaar op de markt komen. Later volgen nog tools waarmee software-ontwikkelaars hun producten met de veiligheids-features kunnen updaten.

Microsoft zegt met Windows Rights Management Software tegemoet te komen aan de wens van corporate klanten die bezorgd zijn over het lekken door werknemers van gevoelig materiaal zoals bedrijfsplannen, nieuwe productspecificaties of geheime documenten. Om hun toegangsrechten tot informatie te behouden moeten werknemers bijvoorbeeld geregeld op een server inloggen. Dat maakt het onmogelijk voor ontslagen werknemers om bepaalde documenten nog te bekijken.

Dit soort features heeft de toorn gewekt van burgerrechtengroepen. "Het nut voor bedrijven is zonneklaar, maar is het ook in het algemeen belang?", vraagt een lid van de Electronic Frontier Foundation zich af. De groep wijst bij haar betoog op de talloze bedrijfsschandalen zoals die rond Enron.

Stel dat een werknemer per e-mail gedwongen wordt iets onwettigs te doen, maar de mail vernietigt zichzelf automatisch. Dan heeft hij geen bewijzen als hij de misstanden naar buiten wil brengen, zo redeneert de burgerrechtengroep. Bedrijven hebben het wettelijke recht de toegang te controleren tot hun informatie en computernetwerken, net zoals ze het gebruik van kopieerapparaten door hun werknemers mogen beperken, <a href="
http://online.wsj.com/article/0,,SB1046036499817775743,00.html?mod=technology_main_whats_news” target=”_blank” class=”news-text”>reageert Microsoft in The Wall Street Journal.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond