Deel dit artikel
-

Settopbox combineert streams en ether-tv

De internet-settopbox van het Nederlandse Daily Media kan nu ook ether-tv-, kabel- of satellietzenders doorgeven. Het bedrijf praat met tv-aanbieders en start deze maand een proef in de Rotterdamse glasvezelwijk Nesselande. Begin 2009 volgt een uitrol van de internet-tv-kastjes via de ERG-videotheken.

Het bedrijf Daily Media uit Wijk en Aalburg heeft zijn internet-tv-box, die al 4 jaar in ontwikkeling is, uitgebreid met ondersteuning van DVB-T (‘Digitenne’), DVB-C (kabel) en DVB-S (satelliet). Daarmee wil het bedrijf een hybride settopbox leveren die internetcontent, zoals streams van webzenders, combineert met reguliere tv-kanalen van andere tv-aanbieders.

Dat maakte Gert Suur van Daily Media woensdag bekend tijdens het jaarcongres van Vefica, branche-organisatie van fabrikanten en importeurs in de breedbandsector. Het bedrijf wil de mogelijkheid bieden aan tv-aanbieders om de doorgifte van reguliere zenders te combineren met extra internet-content via het Daily Media-platform. De settopbox van het bedrijf kan ook multicast MPEG2-beelden aan via bijvoorbeeld glasvezel.

Glasvezelproef

In de Rotterdamse glasvezelwijk Nesselande start Daily Media later deze maand met een proef met de settopbox. Hiervoor wordt samengewerkt met de gemeente Rotterdam. De Publieke Omroep en SBS hebben ook goedkeuring gegeven aan het gebruik van hun materiaal tijdens de proef.

Videotheken

Begin 2009 startten de videotheken van de Entertainment Retail Group, Videoland en MovieMax, met de distributie van de internet-tv-kastjes, vertelde Suur. “Bij aanschaf van een videotheekabonnement krijgen ze gratis ons kastje mee.”

Suur toonde woensdag hoe het huren van een film in de internetvideotheek van Videoland in zijn werk gaat. Betalen gaat door middel van het invullen van een eigen pincode. Vervolgens wordt het saldo van een prepaid-tegoed dat kijkers via Daily Media moeten komen gecheckt.

Gratis online opslag

Daily Media biedt ook de mogelijkheid om advertentieruimte op het tv-platform te exploiteren. In diverse menu’s zijn standaard banners te vinden. Het is ook mogelijk voor bezitters van het kastje eigen bestanden, zoals filmpjes, mp3’s en foto’s te uploaden. Dat kan door een usb-apparaat erop aan te sluiten. Hierna worden bestanden automatisch geupload naar de 2 GB gratis online schijfruimte die Daily Media biedt. Ook kan het kastje via Windows Media Connect mediabestanden elders op het thuisnetwerk streamen.

Stabiliteit en auteursrecht

Suur kan niet garanderen dat alle streams die in de Daily Media-menu’s staan altijd zullen werken. “Die verantwoordelijkheid ligt bij de contentaanbieder.” Maar bij content waarvoor het bedrijf samenwerkt met een aanbieder, zoals de online videotheken, houdt Daily Media wel in de gaten of het goed werkt en biedt het een helpdesk.

Doordat Daily Media content van derden streamt vanuit de bron op de server van die andere partijen vindt het bedrijf dat er geen sprake is van een nieuwe openbaarmaking. “Dat doet de contentaanbieder zelf”, stelt Suur. Volgens jurist Ad van Loon van X-Media Strategies zullen rechthebbenden wellicht pogen de rechter er toch van te overtuigen hun gelijk te krijgen. "Er zijn zowel argumenten voor als tegen te bedenken waarom dit wel of niet als een nieuwe openbaarmaking zou kunnen worden gezien.”

Deel dit bericht

2 Reacties

Ted

sluit dan een PC aan op je TV, met die STB's wordt je alleen maar beperkt in je doen en laten

Martijn Smit

@Ted, sommige mensen willen geen gesleep met kabels en computers om deze aan te sluiten op de televisie. Ik denk dat dit product meer succes zal hebben dan je in eerste instantie denkt. Ik heb er even mee mogen spelen en het werkt vlot, gebruiksvriendelijk, en de kwaliteit van de aangeboden streams zijn van goede kwaliteit. Daarnaast heeft de box nog andere leuke functionaliteiten.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond