Deel dit artikel
-

Technologiemarkt lijkt zich te herstellen

De technologiemarkten kruipen langzaam maar zeker uit een diep dal. Deze week kwamen positieve berichten van Cisco, SAP en Oracle naar buiten.

Netwerkleverancier Cisco Systems komt tot verrassing van analisten met een optieplan voor zijn werknemers. Aanleiding zijn de halfjaarcijfers die binnenkort worden gepresenteerd. Volgens CEO John Chambers zullen die een "dramatische" groei van het marktaandeel in de VS laten zien. Uit cijfers van onderzoeksbureau Dell'Oro blijkt dat het marktaandeel van Cisco in drie maanden is gestegen van zestig naar 65 procent eind september.

SAP , het grootste softwarebedrijf van Europa, kwam eveneens met positieve cijfers. Het bedrijf verkocht in het laatst kwartaal voor 1 miljard euro aan licenties. Eerder was uitgegaan van 790 miljoen. De jaarcijfers komen pas op 23 januari, maar nu al zegt SAP dat de omzet met meer dan zestien procent is gestegen. De operationele margedoelstelling ligt op twintig procent, gelijk aan dat van 2000. Het is onduidelijk wat de motor is achter deze groei. SAP kampt met een moeilijke Amerikaanse markt en moest in december zeven procent van het personeel ontslaan. Wel zegt SAP dat de vraag van de zakelijke markt naar e-business oplossingen groeit. Naar eigen zeggen draait de software van SAP nu bij 13.000 bedrijven in meer dan honderd landen. Een scepticus in de WallStreet Journal merkte op dat SAP de verwachtingen voor het vierde kwartaal al naar beneden had bijgesteld. Het daadwerkelijke resultaat kon alleen maar meevallen.

Softwareproducent Oracle kwam met gemengde berichten naar buiten. Het vierde kwartaal werd genoemd als het absolute dieptepunt van 2001. In december werd aangekondigd dat twee procent van het personeel zijn baan verliest. Tot juni zal de omzet naar verwachting blijven stijgen. Op de beurs in New York steeg het aandeel Oracle na het nieuws met drie procent. Ook de CEO van i2 sprak de verwachting uit de zakelijke software markt na een slecht jaar weer zou aantrekken, zo meldde Reuters.

Het bedrijfsnieuws lijkt aan te sluiten op recente marktcijfers. In de VS stijgt het aantal fabrieksorders al twee maanden achter elkaar. De vraag naar computers daalde in september met 8,5 procent, maar steeg in de twee maanden erna met 8,9 en 2,0 procent. Onderzoeksbureau IDC signaleerde dat de markt voor contentmanagementapplicaties in Europa nog sterk zal groeien.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond