Deel dit artikel
-

Toenadering Microsoft en Liberty Alliance

De twee partijen die elk een standaard voor het authenticeren op internet proberen door te voeren wijzen een samenwerking niet af. Microsoft liet dit weten tijdens een conferentie. De andere partij, Liberty Alliance, sprak de wens uit dat Microsoft zich bij hen aansluit. Concrete toezeggingen wensen geen van beiden echter te doen.

Liberty Alliance is een samenwerkingsverband van (internet-) bedrijven die een standaard voor het authenticeren op internet willen ontwikkelen. Het doel is om mensen de mogelijkheid te geven hun gegevens op een gedecentraliseerde plaats te bewaren en vervolgens met een eenvoudige inlog-methode bij diverse websites snel deze gegevens beschikbaar te maken en transacties snel af te kunnen handelen. De dienst moet nog gebruiksklaar gemaakt worden. Medio dit jaar wordt daartoe de eerste aanzet gegeven, zo maakte het samenwerkingsverband bekend in een persbericht . Tevens meldde het dat zich nog eens elf bedrijven bij de alliantie hebben aangesloten. Microsoft heeft al enige tijd zijn dienst Passport actief, waarvan volgens het bedrijf inmiddels tweehonderd miljoen internetters gebruik maken.

De Liberty-alliantie wordt gesteund door enkele van de grootste rivalen van Microsoft, waaronder Sun, en AOL Time Warner, dat overigens voor zijn eigen sites een dienst voor authenticeren actief heeft onder de naam Magic Carpet. De oprichters van de alliantie willen ervoor zorgen dat Microsoft geen dominante positie krijgt op deze markt. AOL Time Warner stelde dat wanneer Microsoft zijn software meer geschikt zou maken voor het samenwerken met andere programmeertalen (met name Java) het minder bezwaar zou hebben tegen het gebruik van Passport.

Analist John Pescatore van onderzoeksbureau Gartner zegt tegen persbureau Reuters dat consumenten "geen probleem" zullen ondervinden wanneer de markt verdeeld wordt tussen de twee methoden. Er zullen volgens hem snel andere partijen opduiken die producten op de markt brengen waarmee beide systemen gemakkelijk aan elkaar gekoppeld zullen worden.

Tijdens de RSA Conference 2002 waren beide partijen aanwezig om te praten over authenticeren, aldus ZDnet . Brian Arbogast, vice president van de .Net service van Microsoft, zei dat zijn bedrijf "absoluut" samenwerking tussen meerdere systemen ondersteunt. "We denken dat er een grote kans ligt door samen te werken met de Liberty Alliance." Aansluiting bij de alliantie volgt echter nog niet, vanwege zorgen over de samenwerking van de bedrijven binnen de alliantie. "Er zijn elementen aan de overeenkomst (van de alliantie, JH), waar wij, maar ook andere technologiebedrijven, ons niet comfortabel bij voelen."

Ook de Liberty Alliance houdt zich op de vlakte over concrete samenwerking, hoewel het wel de wens uitsprak dat Microsoft lid wordt van het platform. Een tijdstip waarop concreet samengewerkt gaat worden wenst Jonathan Schwartz, chief strategy officer bij Sun (een van de oprichters van de alliantie), niet te geven. "Maar als je kijkt naar onze achterban dan is duidelijk dat velen van hen er een groot belang bij hebben dat dit uiteindelijk wel gaat gebeuren."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond