Deel dit artikel
-

TomTom onderzoekt beursgang

TomTom overweegt naar de beurs te gaan. Het onderzoekt momenteel of het een beursnotering aan Euronext kan krijgen. Daarvoor heeft het zakenbanken Goldman Sachs en Lehman Brothers als haar financiële adviseurs aangesteld. Het bedrijf zag de netto-winst toenemen van 6,2 miljoen euro in 2003 naar 27,7 miljoen euro in 2004. Het bedrijf zag ook de omzet flink toenemen. Van 39,1 miljoen euro in 2003 naar 192 miljoen euro vorig jaar.

De explosieve groei was grotendeels te danken aan de introductie van de TomTom GO die in 2004 circa 60 procent van TomTom’s omzet vertegenwoordigde. De TomTom GO is TomTom’s eerste alles-in-één navigatieproduct: GPS ontvanger, scherm, kaart en software in één. TomTom is met de verkoop van de TomTom GO gestart in mei 2004 en heeft circa 250.000 producten verkocht in 2004, aldus het bedrijf.

Volgens een onderzoek van CANALYSTM werd TomTom daarmee in 2004 marktleider in West-Europa op de markt voor geïntegreerde persoonlijke navigatieproducten met een marktaandeel van rond de 52 procent. TomTom behaalde in 2004 97 procvent van haar omzet in Europa, de overige omzet werd behaald in de Verenigde Staten.

In maart 2005 heeft TomTom aangekondigd dat het haar productaanbod gaat uitbreiden met de volgende generatie GO-producten en een nieuwe versie van de TomTom MOBILE voor mobiele telefoons. Ook nieuw in 2005 is TomTom Plus – een informatie en diensten pakket voor de TomTom navigatieproducten, met onder meer actuele informatie over weer en verkeer. Deze producten moeten voor verdere groei gaan zorgen. TomTom spreekt geen verwachting voor 2005 uit.

Deel dit bericht

1 Reactie

Ken

Een van de weinige nederlandse IT bedrijven die zich niet bezig houdt met consultancy of 'uurtje factuurtje' waarde toevoegen aan elders ontwikkelde producten, maar ZELF producten ontwikkelt. Dwars tegen de heersende nederlandse polderwouwel mentaliteit in. Voor eigen rekening en risico, niet kletsen maar leveren. En uiteraard geen enkele relatie met dat zakkenvullende ambtenarentuig van EZ, innovatieplatform of andere overheidsprietpraatclub.Ik heb er bewondering voor!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond