Deel dit artikel
-

Totale overgang op IPv6 nog lange tijd te gaan

Er is haast geboden bij de introductie van het nieuwe internetprotocol IPv6, waarschuwt de Europese Commissie. Anders dreigt de beschikbare ruimte op internet in 2005 uitgeput te raken. De Commissie deed vorig jaar al dezelfde oproep, maar stelt dat er sindsdien weinig is gebeurd. Volgens Cees de Laat, onderzoeker aan de Informaticafaculteit van de UvA, kan een snelle implementatie nog lang op zich laten wachten.

De huidige versie van het internetprotocol, IPv4, telt meer dan vier miljard adressen. Zoals de Europese Commissie in april vorg jaar al aangaf, is die voorraad onvoldoende om de toekomstige introductie van nieuwe draadloze internetdiensten, 3G bijvoorbeeld, te kunnen opvangen. Het probleem wordt bemoeilijkt doordat de IP-adressen niet gelijkelijk zijn verdeeld over de internetbevoking. Zo is 74 procent van alle adressen momenteel toegewezen aan Amerikaanse instellingen.

IPv6 daarentegen zou twee tot de macht 128 adressen kunnen leveren. Dat is meer dan er zandkorrels op de aardse standen liggen, aldus de Commissie. De Europese Commisie roept de lidstaten op de ontwikkeling en uitrol van IPv6 actief te stimuleren. De Commissie zelf heeft al 55 miljoen euro gestoken in zijn eigen project, het vijfde Research Framework Programme

In Nederland zijn al enkele IPv6-projecten opgezet. Het bekendste voorbeeld is dat van SURFnet , de internetaanbieder voor hoger onderwijs en onderzoek. SURFnet verbindt de netwerken van universiteiten, hogescholen, onderzoekscentra, academische ziekenhuizen en wetenschappelijke bibliotheken met elkaar en met andere netwerken in Europa en de rest van de wereld.

Een succesvol project, vindt Cees de Laat, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. Desondanks kan een grootschalige overgang van IPv4 naar IPv6 nog even op zich laten wachten. "Het werkt allemaal wel prachtig, maar voor een totale omschakeling is nog een lange weg te gaan. Het is een beetje een kip-ei situatie. De ambitieplannen zijn uitvoerbaar gebleken, maar omdat er geen strikte noodzaak toe is, schakelt men niet massaal over. De gedachte is: het internet zal bij gebrek aan IP-adressen niet van de ene op de andere dag ermee ophouden, we kunnen dus nog wel een paar jaar vooruit", aldus De Laat.

Volgens Michiel Leenaars van ISOC.nl zet een gedeeltelijke overgang naar IPv6 niet veel zoden aan de dijk. "Het gaat om vervanging van routers. De volledige overgang van IPv4 naar IPv6 leidt tot een stabieler netwerk en meer "quality of service". Zodra iemand in de keten oud spul heeft staan, heb je een zwakste schakel. Dat leidt weer tot het verlies van de winst die je net wilt hebben."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond