Deel dit artikel
-

Veel bedrijven blokkeren Hyves en LinkedIn

Steeds meer bedrijven leggen het bezoek aan sociale netwerksites van werknemers aan banden. Steeds vaker wordt webfiltering ingezet tegen de toegenomen populariteit van sociale netwerksites.

Dat signaleert e-mail en web-beveiliger Email Systems.

Email systems schat dat nu ongeveer 40 procent van de bedrijven in Nederland het webverkeer filtert. Dat percentage neemt volgens de beveiligers snel toe, omdat steeds meer bedrijven gevoelig zijn voor de schaduwkanten van excessief websurfen: lagere productiviteit, hogere beveiligingsrisico's en minder controle.

83 procent van alle webfiltering-klanten van Email Systems blokkeert inmiddels alle sociale netwerksites zoals Hyves (meer dan een miljoen gebruikers in Nederland), LinkedIn (350.000 zakelijke gebruikers) en YouTube. Ook videosites worden steeds vaker tegengehouden: meer dan 53 procent van de klanten blokkeert YouTube tijdens kantooruren en 64 procent blokkeert het streamen en downloaden van video's.

Volgens de beveiligingsexperts verhoogt veelvuldig bezoek aan 'social networking'-sites de kans op het lekken van vertrouwelijke informatie, en op 'identity theft': het ontvreemden van contactgegevens. De onderzoekers stellen dat daarnaast het niet-zakelijke emailverkeer sterk groeit, omdat veel van de interactie tussen de netwerkers via e-mail gaat. Daarbij wordt onderzoek aangehaald van IDC waaruit blijkt dat 40 procent van alle zakelijk ontvangen e-mails niet gerelateerd is aan werk.

Jeroen Vroemen, directeur van Email Systems Nederland: "Hotmail, Gmail, en Youtube waren al een bron van zorg voor onze klanten. Daar komen nu de snelgroeiende sociale netwerksites met nieuwe en steeds geavanceerdere mogelijkheden voor interactie bij. Voor steeds meer managers is de maat vol. Zij nemen maatregelen en willen meer controle over het gebruik van het web binnen hun organisatie."

 

Deel dit bericht

20 Reacties

Robert Buisman

Opmerkelijk. En ouderwets. Als je bedenkt dat volgens dit onderzoek dus eenderde van de bedrijven in NL sociale netwerken bewust blokkeert, gaat eenderde niet mee in de vaart der volkeren. Dat vind ik gevaarlijk. En een potentieel risico voor de Nederlandse productiviteit. Open technologie zorgen voor veranderende maatschappelijke structuren. Vroeger kon je misschien nog over de mensen ?beschikken?, nu niet meer. Jongelingen die nu van school komen, nemen zelfs hun eigen laptop mee. En hun sociale netwerk. Hou je dit tegen, zul je nimmer talent aanspreken.  Maar ja, regie en controle is natuurlijk een comfortzone. Of is het inmiddels een enorme luchtbel aan het worden?

Martien

Je zult de mentaliteit van je werknemers moeten veranderen. Als mensen enthousiast over hun werk zijn en hard en efficient werken, geeft het niets als ze ook af en toe surfen (LinkIn kan bovendien een zakelijke functie hebben). Je kunt dat soort dingen wel aan banden leggen, maar dan gaan de mensen gewoon weer langer koffie drinken.

grace

Martien, als je als werknemer gaat surfen en chatten in sociale netwerken, met je portable je studievrienden van hun werk houdt, dan blijft er weinig over van declarabel werken. Hoe motiverend denk je dat dit is voor een collega/kamergenoot die wel zin heeft om te werken.  Als je een baas hebt voor wie je je chatbox iedere keer moet minimaliseren, dan krijg je ogen in je achterhoofd en wordt je een alien. Je zit fysiek op kantoor echter je omgeving heeft allang door dat je gewoon weg niet aanwezig bent (met je kop). Op deze manier ben je hard bezig sociaal arm te worden in je eigen werkomgeving.

Johan Schaap

Volgens mij gaat het hier om een dieper probleem. Goed gemotiveerde medewerkers met een voldoende werk zullen niet snel misbruik maken internetdiensten. Deze medewerkers hebben het naar hun zin en willen hun targets halen. Tuurlijk zullen ze wel eens wat inproductiefs doen, maar dat compenseren ze, desnoods in de eigen tijd. Als je deze mensen beperkt in hun doen en laten en ze paternalistisch gaat benaderen, loop je het risico dat ze overstappen naar een werkgever waar ze wel het vertrouwen en de eigen verantwoordelijk krijgen. Als organisatie loop je dus het risico dat je je beste mensen kwijt raakt.  Blijft over de groep die blijkbaar structureel voldoende tijd heeft of neemt om bezig te zijn met andere zaken dan werk. Deze groep is ofwel niet gemotiveerd of heeft te weinig werk (of de werkzaamheden zijn niet helder gedefinieerd). Dit is de probleemgroep waarvoor de bovengenoemde maatregelen worden genomen. Alleen los je te lage targets, slecht gedefinieerde taken of gebrek aan motivatie niet op door internetsites te blokkeren. Dan doe je aan symptoombestrijding.  Dus management, pak de echte problemen aan en zorg dat de goeden niet onder de kwaden hoeven te lijden.

Dijkstra

40% van de bedrijven? Dat lijkt me zeer onwaarschijnlijk. Mijn inschatting is dat 80% van de MKB bedrijven helemaal geen middelen heeft om sites te blokkeren. Voor een bepaald soort medewerker, m.n. marketing, lijkt het me wensenlijk dat ze in staat zijn de laatste ontwikkelingen te kunnen volgen. Daar lijkt het me niet zinvol. LinkedIn blokkeren lijkt me nooit zinvol. Dit is veelal puur zakelijk netwerken en dat zou ik altijd aanmoedigen. Echter voor veel medewerkers is Youtube, Hyves, MSN e.v.a. een tijdsbeslag dat geheel niet bijdraagd aan de productiviteit. Blokkeren kan dan een goede keuze zijn. Een goede afweging is dan dus wel noodzakelijk.

olivier

Het lijkt erop dat dezelfde discussie uit halverwege jaren '90 rondom het gebruik van email en internet zich herhaald. Ik geloof inderdaad meer dat het gaat om mentaliteitsverandering, personeel aannemen wat je vertrouwt, de doelen voor je personeel zo stellen dat ze daar op afgerekend worden in plaats van hoe ze tot hun werkdoelen komen. Daarnaast: ik heb me weleens laten vertellen dat er in de jaren '50 discussie was over het reguleren van koffiepauzes op het werk…

Mark van der Heijden

Is er eigenlijk iemand die dit nieuwtje kan bevestigen? Oftewel, is er iemand die zelf geen gebruik meer kan maken van Gmail, Hyves, etc. omdat dit is afgesloten door zijn werknemer?Ik krijg een beetje het gevoel dat Email Systems op een slimme manier de publiciteit heeft gezocht en gevonden

Joke Bruis

Als directeur zou ik het wel weten: webmail afsluiten om te voorkomen dat ze overdag in werktijd solliciteren, Monsterboard afsluiten om te voorkomen dat naar andere banen wordt gekeken. Hyves en YouTube zijn natuurlijk sowiezo verboden, wie heeft die nu nodig om het dagelijks werk te doen? Bedenk dat veel bedrijven tijdsbeperkingen stellen aan koffiedrinken en buiten roken. En terecht. Aan de lopende band kun je ook niet hyven; waarom zouden witte boorden dat dan wel mogen?

Johan Schaap

@Joke Bruis Begrijp ik dat je zelf directeur bent? Wat ik dan niet snap is dat je je niet afvraagd waarom je werknemer elders wil solliciteren? En als je werknemer al weg wil, waarom je dat dan zo probeert tegen te houden. Wat schiet je daar mee op? En wat is er erg aan dat je werknemers op Hyves of YouTube zitten? Ik neem aan dat je toch vooral geinteresseerd bent in of ze hun targets / doelstellingen halen?

Floris

Klopt, het bedrijf waar ik werk is nog veel erger. Niet alleen Hyves, Hotmail en gmail is geblocked.. Ze hebben zelfs thuiswinkelsites zoals wehkamp maar ook reisorganisaties zoals dreizen sunwebs etc geblocked. In nog geen jaar tijd is al meer dan de helft van alle wernemers vertrokken! Net goed voor ze! Stakkers!!!

Lies

Bij ons op het werk is hyves inderdaad ook geblokkeerd. In eerste instantie kon ik er nog via http://www.hyves.de op, maar ook dat is geblokkeerd.Ik vind dat je zoiets niet moet verbieden. Acht uur aaneengesloten met 1 minipauze van een half uur ertussen werken, kan ik gewoon niet. Laat me dan heel even tussendoor mijn hyves bekijken, dan kan ik daarna weer extra hard aan de slag!

Jon

Lies, je hebt volkomen gelijk,we mogen ook alleen maar tussen de middag op internet. We kunnen internet bankieren, we kunnen alle reizen bekijken,maar we kunnen niet boeken,ik kan m,n mails niet bekijken,en ook niet op hyves.

Tjeerd

Je werk heeft een bepaald aantal taken en voor de meesten is dat niet voor jezelf surfen op het internet.Ik begrijp dat al het geneuzel van hyves erg leuk en ontspannend kan zijn maar houd je je bezig met je kerntaken dan doe je waar je betaald voor wordt. Kijk ik functioneer ook beter na heftige sex maar dat kan ook niet tijdens het werk. Dus daarom heet werk werk en al het andere ontspanning.Goede zaak dat de baas zijn tijn tijd ook de baas zijn tijd is. En als je niet eens bent met de vergoeding (geld/pauzes) dan moet je andere afspraken maken of opzouten.We zijn toch geen kleuterklas

Michael Tang

Ik denk dat de belangrijkste vraag die je moet stellen is: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we op werk alsnog kunnen hyven?

Anti-Tjeerd

Ik vind mensen a la Tjeerd echt onzinnige apen. Als je je zo moet uiten rot dan een end op en stop geen tijd in enige discussie over deze onderwerpen. Blijkbaar heb je te veel tijd….en is Hyves het niet voor jou, maar wel deze site!

megaguapa

laten we toch eerlijk wezen. Het lijd af van je oorspronkelijke taken. Ik merk het bij mijzelf en wees nou eerlijk een middag even niet hyvesen maakt het alleen maar weer leuker om na je werk weer je krabbels en berichtjes te checken. En Tjeerd sex voor een voetbal wedstrijd schijnt niet goed te zijn en word de spelers toch echt afgeraden….;-)

Henk W

Ik snap het probleem niet. Al decennialang staat bijna 100% van de bedrijven niet toe dat er tijdens het werk TV wordt gekeken, dat er onder werktijd brieven worden geschreven naar penvriendinnetjes of dat men tijdens kantooruren een roman gaat zitten lezen. Maar als Hyves wordt gesloten is het opeens een zwaktebod en zou het bedrijf zijn personeel maar beter moeten motiveren? Wat een kletskoek.  Ja, het is symptoombestrijding, ja. Maar dan wel symptomen van een steeds luier wordende werknemer die niet meer begrijpt dat ie wordt betaald om te werken, niet om te Hyven. Geen wonder dat steeds meer bedrijven de boel outsourcen naar India.

Hester Groot Pixelwijzer Nederland

Ik verwacht straks van mijn medewerkers hart voor de zaak, anders zitten ze bij mij niet op hun plek! (ben startend ondernemer)Dus tijd voor Hyves of andere geneugten mogen in eigen vrije tijd, want daar heb je toch helemaal geen tijd voor als je wil dat het bedrijf waar je voor werkt succesvol is en daarnaast jij zelf ook als MEEdewerker! Als je veel behoefte hebt andere dingen te doen tijdens je werk, moet je je zelf eens afvragen of je wel op de juiste plek zit en of de passie er nog is voor de taak waarvoor je bent aangenomen. Word je genoeg gewaardeerd? Kun je groeien? Krijg je ruimte voor je eigen inbreng? enz enz Succes allemaal! 

Ruwiel

Dit lijkt me vrij logisch om als werkgever te blokkeren.Echter, persoonlijk werk ik een stuk beter als ik na een vol uur geconcentreerd met werk bezig te zijn geweest, effe 5 minuutjes snel links en rechts wat voor mezelf doe. Daarna ga ik weer met nieuwe moed en zin verder met het werk. Een kort verzetje helpt veel.

Paul

Is het einde van Hyves nabij? Wordt lid: http://www.facebook.com/pages/Bye-Bye-Hyves/194669550546354

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond